Det är mycket att planera inför vinterns skidsemester. Vad ska packas, vad kostar allt och vilka försäkringar gäller i skidbacken? Vi guidar dig igenom planeringen så att du kan njuta av ett härligt vinteräventyr!
Ta 10 minuter och läs vår guide om hur du planerar din skidresa med familjen på bästa sätt. Vi tipsar dig om vad du ska packa, vilka kostnader som tillkommer, vilka försäkringar du behöver och vad du behöver tänka på när du reser på skidsemester utomlands.
Du behöver inte åka till Alperna för att få uppleva en härlig skidsemester, Sverige har flera fantastiska skidorter som är mer än väl värda ett besök.
Många av dem passar även barnfamiljer med många fina barnbackar och aktiviteter för de mindre. Sälen, Idre, Stöten och Lofsdalen är bra alternativ för barnfamiljen, men även Ramundberget i Funesfjällen, Björnrike i Vemdalen och Björnen i Åre är familjevänliga alternativ.
Priserna för liftkort för skidsäsongen 2022/2023 varierar en hel del. Från 425 till 607 kronor för 1 dag för en vuxen person. Här nedan har vi listat några populära svenska skidorter och vad det kostar för några dagar i backen!
Åre: liftkort för 1 dag 607 kr, 6 dagar 2 968 kr.
Sälen: liftkort 1 dag 530 kr, 6 dagar 2 601 kr.
Funesfjällen: liftkort 1 dag 560 kr, 6 dagar 2 560 kr.
Vemdalen: liftkort 1 dag 561 kr, 6 dagar 2 744 kr.
Duved: liftkort för 1 dag 607 kr, 6 dagar 2 968 kr.
Idre: liftkort 1 dag 509 kr, 6 dagar 2326 kr.
Stöten: liftkort 1 dag 530 kr, 6 dagar 2422 kr.
Riksgränsen: liftkort 1 dag 450 kr, 6 dagar 2 190 kr.
Romme: liftkort 1 dag 530 kr, 6 dagar 2 330 kr.
Lofsdalen: liftkort 1 dag 425 kr, 6 dagar 1 820 kr.
Att köra bil till fjällen kan kännas smidigt och flexibelt, men om du bara vill luta dig tillbaka och se fjällandskapet svischa förbi fönstret så kan du resa enkelt och bekvämt med buss eller tåg.
Till Åre och Duved tar du dig enkelt med dag- eller nattåg. Till Romme, Sälen, Stöten och Idre tar du tåg till Mora eller Borlänge och byter därefter till buss. Fjällexpressens direktbussar trafikerar även flera av de populära orterna.
Funäsdalen, Lofsdalen och Vemdalen når du enklast med Härjedalingens direktbuss från Stockholm, Uppsala eller Gävle. Till Vemdalen är det också möjligt att åka med Snälltåget.
Ska du till Riksgränsen kan du ta flyget till Kiruna och därefter ta dig vidare med buss, tåg eller bil. Alternativt kliver du på nattåget från Stockholm eller Göteborg och vaknar sedan upp i en fantastisk fjällmiljö morgonen efter. Du är framme i Riksgränsen vid lunchtid.
Drömmer du som många andra om en klassisk skidresa till Alperna? Höga, snötäckta toppar, kilometerlånga backar, idylliska alpbyar och afterski med puls. Det finns många alternativ att välja bland – både för äventyraren och barnfamiljen. Kanske en sista minuten-resa till populära Bad Gastein? Eller en weekend till franska Chamonix?
Österrike, Frankrike och Italien har några av de populäraste skidorterna i Alperna dit skidentusiaster från hela världen vallfärdar för att få uppleva ett riktigt vinteräventyr. Men hur mycket kostar det?
Vad det kostar beror mycket på om du väljer att resa ner med tåg, buss, flyg eller bil, men också vilket typ av boende du väljer. Det finns också många paketerbjudanden till Alperna där flyg, boende och frukost ingår.
Även liftkort ska in i kostnadsberäkningarna för resan, och även här kan priserna variera en hel del beroende på säsong, vart du åker och hur länge du stannar. Här nedan har vi tagit fram några prisexempel.
Liftkortspriser för 1 vecka under högsäsong:
Bad Gastein, Österrike: 3 707 kr
Sauzed'Oulx, Italien: 2 508 kr
Chamonix, Frankrike: 3 025 kr
Högsäsongen i Alperna sträcker sig från mitten av januari fram till mars då snöförhållandena är som bäst, men det är också då som skidbackarna vimlar av skidåkare. Vill du ha det lite lugnare och en mer prisvärd resa bör du undvika att resa under jul och nyår, sportlovet och vid påsk.
Ett tips är att åka innan jul då det är lågsäsong, eller under vecka 2–4 om du vill åka under en snösäker period men då priset är så bra som möjligt. Även vecka 12–14 kan du fynda riktigt billiga resor, även om de ofta är lite dyrare än om du åker runt vecka 2–4.
I Italien är det krav på att du ska ha en ansvarsförsäkring vid alpin skidåkning. Om du inte har det kan du få böter på 150 euro och bli av med ditt liftkort. Men vad är en ansvarsförsäkring? Ansvarsförsäkringen ger dig ett ekonomiskt skydd om du av någon anledning skulle bli skadeståndsskyldig, till exempel om du råkar köra på någon i skidbacken och denne får bestående men. Ansvarsförsäkringen brukar ingå i din hemförsäkring.
Är du osäker på vad du behöver packa med dig på resan? Då kan du vara lugn. Här har vi sammanställt de allra viktigaste sakerna du behöver ta med dig.
Viktiga resedokument
Resehandlingar/biljetter
Pass/id-kort
Personligt resebevis
EU-kort
Grönt kort
Covidbevis
Kläder
Underställ
Skidstrumpor
Tjocktröja eller fleecetröja
Skidjacka
Skidbyxor
Handskar
Mössa
Buff eller balaklava
Vattenavvisande tumvantar
Tunn dunjacka eller primaloft att ha under skidjackan
Vanliga kläder
Träningskläder
Vinterskor
Badkläder
Skidutrustning och annan skyddsutrustning
Skidhjälm
Ryggskydd
Skidglasögon
Pjäxor eller snowboardboots
Skidor eller snowboard
Handledsskydd för snowboard
Stavar
Solglasögon
Solskyddsfaktor
Barnskidsele
Skidlås med vajer
Om du planerar att åka utanför pisten
Ryggsäck eller lavinryggsäck
Sond
Spade
Lavinsändare
Teleskopstavar
Övrigt
Lakan och handdukar (om det inte ingår)
Necessär
Plånbok+ kreditkort
Mobil+ laddare
Surfplatta eller dator + laddare
Mycket kan hända på skidresan: du kan ramla och bryta benet, åka på någon i backen eller bli av med skidorna medan du tar dig en öl på en afterski. Är du rätt försäkrad finns det möjlighet att få ekonomisk kompensation, men det finns några fallgropar att se upp för!
I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som ersätter dig om du skulle råka ut för en olycka eller akut sjukdom när du reser utomlands. Hemförsäkringen gäller vanligtvis för alla som är folkbokförda på samma adress och som delar hushåll.
Hemförsäkringen ersätter dig också om dina saker blir skadade eller stulna. Dessutom ingår det ett ansvarsskydd som är viktigt om du skulle råka skada någon annan. Då kan försäkringsbolaget ersätta den skadade personen om det skulle visa sig att du är vållande till skadan. I Italien är det ett krav på att du har ett ansvarsskydd, annars riskerar du både böter och att bli av med liftkortet.
Saker att hålla koll på i hemförsäkringen:
Riskfyllda aktiviteter som offpiståkning är ofta undantagna i hemförsäkringen.
Hemförsäkringen ersätter dig normalt vid stöld, men endast om du hållit ”rimlig uppsikt” över din utrustning. Lämna därför inte skidorna olåsta utanför din stuga. Att lämna ifrån sig dem utanför en restaurang (speciellt om du har vidtagit vissa säkerhetsåtgärder)brukar däremot täckas av försäkringen.
Om du skulle vurpa i backen och skada din skida eller snowboard är det inte alltid säkert att försäkringen täcker. För det behöver du en allriskförsäkring (drulle) i din hemförsäkring.
En olycksfallsförsäkring brukar inte ingå i hemförsäkringen. Av den anledningen behöver du teckna en själv om du vill ha ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada. Skulle skadan bli bestående har du möjlighet till invaliditetsersättning.
Olycksfallsförsäkringen ersätter dig också för kostnader i samband med vård, ärr, sveda och värk, med mera.
Saker att hålla koll på i olycksfallsförsäkringen:
Riskfyllda aktiviteter som offpiståkning är ofta undantagna i olycksfallsförsäkringen.
Du kan redan ha en olycksfallsförsäkring via din arbetsgivare eller ditt fackförbund.
En barnförsäkring kan ge extra ekonomiskt stöd till både dig och ditt barn om en olycka leder till bestående men. Till skillnad från olycksfallsförsäkringar för vuxna brukar barnförsäkringar sällan ha undantag för sport- och idrottsskador eller andra riskfyllda aktiviteter.
Saknar du någon försäkring? Du vet väl att du kan jämföra, byta och teckna försäkringar enkelt via Zmarta?