Reseförsäkring

Utöka reseskyddet i hemförsäkringen inför semestern

2022-07-20 Angelica Lindberg
Utöka reseskyddet i hemförsäkringen inför semestern

Visste du att det går att utöka reseskyddet i hemförsäkringen, och att försäkringen du får via betal- eller kreditkort inte alltid täcker de medresenärer som är bokade på samma resa? Det är hög tid att se över reseförsäkringen inför sommarens semester och vi på Zmarta hjälper dig att maximera tryggheten!

Reseskyddet i hemförsäkringen

I hemförsäkringen ingår alltid en reseförsäkring. Det är ett grundläggande skydd som täcker de mest avgörande momenten (såsom sjukvård och stöld) i samband med en resa, för det antal familjemedlemmar som är angivet i försäkringsvillkoren.

Du kan även teckna ett utökat reseskydd till hemförsäkringen. Det innehåller ett avbeställningsskydd, likt det du kan ha via betal- eller kreditkort. Dessutom brukar det utökade reseskyddet inkludera moment som till exempel ersättningsresa vid sjukdom, ersättning vid försening (både för dig och ditt bagage), samt ersättning vid outnyttjad aktivitet, såsom fysisk aktivitet du bokat sedan tidigare men inte kan delta i under resan på grund av sjukdom eller skada. Hos en del försäkringsbolag ingår även ett så kallat resestartskydd, som innebär att du kan få ersättning i samband med att du kommit försent till en avgång på grund av en oförutsedd händelse, såsom oväder eller trafikolycka.

Innehållet i det utökade reseskyddet varierar mellan olika försäkringsbolag, men just avbeställningsskyddet har de allra flesta bolagen gemensamt. Det är även standard att ersättningsnivåerna blir högre om du har det det utökade resetillägget.

Vad kostar ett utökat reseskydd?

Du får ett komplett resetillägg för bara några hundralappar extra på hemförsäkringens årspremie. Vill du veta vad priset för just dig och din familj blir, tar du enkelt reda på det genom att jämföra din hemförsäkring.

Att utöka reseskyddet i din hemförsäkring rekommenderas till dig som reser tre gånger eller mer under ett år. Reser du mer sällan är det utökade skyddet i din hemförsäkring inte ett nödvändigt tillägg - det grundläggande skyddet räcker gott och väl mot de största riskerna. Är du en äventyrare som gärna ger dig ut på mer riskbenägna eller vårdslösa aktiviteter under din resa, är tillägget ett måste.

Hur många dagar räcker reseförsäkringen?

Reseförsäkringen som är en del av hemförsäkringen gäller hos de allra flesta försäkringsbolag i 45 dagar. Hos en del försäkringsbolag är skyddet utökat till 60 dagar. Skyddet gäller från och med avresedatum och en påbörjad skyddsperiod avslutas sedan i samband med hemkomst.

Ska du resa under en längre tid, alternativt jobba eller studera utomlands, kan du se över möjligheten att förlänga skyddsperioden. Alternativt kan du vända dig till ett försäkringsbolag som är specialiserade på just försäkringar för längre utlandsvistelser. Tänk i så fall på att se över möjligheten att utnyttja din hemförsäkring så långt den räcker - och sedan komplettera med den anpassade försäkringen för utlandsvistelse. Det är bara onödigt att vara dubbelförsäkrad - du får nämligen inte dubbel ersättning om något händer.

Läs även: Förlorat eller försenat bagage – får jag ersättning?

Reseförsäkring i betalkort/kreditkort - vad gäller?

I många kredit- och betalkort ingår ett utökat reseskydd som liknar det tillägg som går att teckna till reseförsäkringen i din hemförsäkring. De innehåller i regel inte lika många moment som skyddet i ett utökat reseskydd till hemförsäkringen, men ger å andra sidan bra ersättning i form av just avbeställningsskydd.

Bokas en resa för fyra vänner, som betalas av en persons betalkort, är det främst ägaren till kortet som skyddas. Med undantag om ditt resesällskap har ett liknande kort hos samma bank. Reseförsäkringar via betalkort täcker i regel även familjemedlemmar som är inbokade på samma resa som kortägaren, och vars resor är betalda med kortet i fråga.

Är det så att bara en enkel resa bokas med ett betalkort, täcker skyddet i regel bara under själva resan till destinationen, men inte väl framme på resmålet.

Behövs reseförsäkring från flygbolag och resebyråer?

Frågar du oss på Zmarta, så tecknar vi själva aldrig några utökade reseförsäkringar via flygbolag eller resebyråer - helt enkelt för att vi vet att vi är tillräckligt skyddade i våra hemförsäkringar. Vi kan försäkringar och vi vill inte betala onödiga pengar på skydd som vi kan få till betydligt bättre priser via de försäkringsbolag vi har våra hemförsäkringar hos.

De separata försäkringarna som tecknas till specifika resor, kostar många gånger ungefär lika mycket som ett utökat reseskydd i din hemförsäkring. Skillnaden är dock att skyddet till hemförsäkringen är på en årsbasis, medan den separata reseförsäkringen endast täcker den aktuella resan.

Vill du veta mer är du varmt välkommen att kontakta våra kunniga försäkringsförmedlare. Vilket försäkringsbolag du än har din hemförsäkring hos, hjälper vi dig att se om du är rätt skyddad inför dina semesterplaner. Du når oss snabbt och enkelt på tel: 08 - 51 000 000

Fler i samma kategori

Se alla
Fyra glada personer i skidutrustning står i skidbacken.
Reseförsäkring Guide: planera skidresa för familjen
Vi guidar dig igenom planeringen av skidsemestern så att du kan njuta av ett härligt vinteräventyr!
Säng i hotellrum med rosa detaljer.
Reseförsäkring Så klarar du dig från vägglöss under resan
Vi tipsar dig om vad du kan göra för att undvika vägglöss före, under och efter resan.
Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?
Reseförsäkring Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?
Du omfattas av olika rättigheter om ett flygbolag går i konkurs. Vilka rättigheter det är beror på olika faktorer, som v ...