Privatlån

Att tänka på innan man lånar till bröllop

2022-04-21 Johanna Westerlund
Låna till bröllop 2022

Stort eller litet? Utomlands eller hemma i trädgården? Buffé eller trerätters? Valen är många och oavsett budget är det frågor alla par ställer när de planerar sitt drömbröllop. Hur, var och när spelar ingen roll – trenden är densamma när det gäller bröllop.

Att tänka på innan man lånar till ett bröllop

Med drygt två år av pandemi så ser vi äntligen en positiv trend när det kommer till giftermål. Då många väljer att gifta sig så ser vi även en uppåttrend när det kommer till att låna till bröllop. Par vill fira sin kärlek och att gifta sig är ett av de största sätten. 

Att gifta sig är ingen billig affär

År 2016 kostade det genomsnittliga bröllopet 54 000 kronor och inte sällan stannar summan på sexsiffriga belopp. Men samtidigt lägger mer än hälften av alla som gifter sig mindre än 10 000 kronor, så skillnaderna är stora. 

Planera, jämför och spar pengar på bröllopet

Att ha en budget för bröllop är viktigt, med det sagt så behöver den budgeten inte bestå av sparade pengar, det går även fint att låna till sitt bröllop. Beroende på hur stort bröllop man planerar, så har man olika stora budgetar. Några saker som man bör tänka på är:

  • hur länge vill man betala av lånet?

  • Går det att spara till vissa utgifter?

  • Vilken säsong och kommer man gifta sig ute eller inne?

  • Vill man betala extra och erbjuda boende för gäster?

Även om många par väljer att spara till bröllopet så är det absolut inget måste. Vanligast är att ta en lån till bröllopet via sitt befintliga bolån - där det är viktigt att hålla koll på vad man har i amorteringskostnader.

Utöver bolån så kan man jämföra och ta ett privatlån till bröllopet. Något som kan vara fördelaktigt om man exempelvis inte har något bolån, eller om man kan få bra villkor med ränta. Det är viktigt att inte bara kasta sig in och säga “jag tar det här lånet!”. 

Citat om budget för bröllop

Man ska alltid jämföra lån och hitta det som passar en bäst. Vi på Zmarta tycker ju om att jämföra och vill aldrig att någon ska betala mer än nödvändigt oavsett vad det gäller. Med en bra planering lånar man inte mer än man behöver, vilket är bra.

Vanligare att yngre lånar till bröllopet

De flesta som lånar pengar till bröllopet är 21–30 år, enligt Zmartas statistik. Att jämföra med Zmartas snittkund som är 40 år. – De flesta som gifter sig är yngre, och är man ung har man inte haft så många år i arbetslivet och många gånger därför en lägre inkomst. Det kan också vara så att den här gruppen är mer öppen för att jämföra olika lånealternativ med hjälp av jämförelsetjänster, säger Caroline Wedberg, säljchef på Zmarta.

Statistiken ljuger inte - bröllop är tillbaka

2020 kom att ha det lägsta antalet giftermål i Sverige på nästan 20 år. Att 2020 inte var ett bröllopsår råder det inga tvivel om – det visar även statistik från Zmarta. Antalet bokningar tillsammans och att låna till bröllop kom att pika i februari för att sedan falla till rekordlåga nivåer under maj och juni 2020. Under 2021 gick det upp, för att sedan dala av igen med nya restriktioner. För 2022 ser vi en dock en positiv ökning av bröllop och fler kommer det garanterat att bli. 

Efter att restriktionerna lättades 1 juli 2021 hittade fler par nya sätt att gifta sig på och för de som väntat på ett större bröllop ser det nu ut som att det äntligen är en verklighet. Statistiken visar att vi är på fötterna igen när det kommer till bröllop, till och med högre än den varit innan pandemin. 

Här är det vanligast att låna till bröllop

Vi ser en tydlig trend, det är att större städer lägger mer pengar på sina bröllop än mindre. Detta kan vara så enkelt som att det är fler som gifter sig, eller bara en slump. Oavsett så blir bröllop allt populärare i hela landet.

Vanligast att låna 2021:

  1. Göteborg

  2. Malmö

  3. Stockholm

  4. Helsingborg

Vi är knappt inne på 2022 och kan redan se en positiv ökning av bröllopsfiranden. Vanligaste platserna att låna till bröllop hittills 2022 är:

  1. Göteborg

  2. Malmö

  3. Stockholm

  4. Helsingborg

Vi ser ett tydligt tecken när det kommer till platserna med Malmö och Göteborg i toppen på samtliga. 

Det finns inget rätt eller fel när det gäller hur mycket man ska låna till sitt bröllop. Vad man ska ha i åtanke är hur mycket man kan och hur mycket man vill låna. Snittbeloppen är olika för städerna och beror helt på hur stort bröllop man planerar att ha.

Snittbelopp 2021

  1. Stockholm 138 000 kr

  2. Helsingborg 127 000 kr

  3. Stockholm 138 000 kr

  4. Malmö 124 000 kr

När det kommer till snittbeloppet 2022 så kan vi redan nu se en enorm ökning. Snittbeloppet för lån till bröllop 2022 är redan på väg att gå om 2021:

  1. Stockholm 138 000 kr

  2. Helsingborg 130 000 kr

  3. Göteborg 130 000 kr

  4. Malmö 123 000 kr

Lista, vanligast att låna till bröllop 2022

Bästa tipset vi på Zmarta kan ge dig som planerar ditt drömbröllop är att alltid jämföra och att se över din budget. Zmarta har upp till 35 långivare som kan ge dig låneerbjudanden – erbjudanden som du sedan kan jämföra och välja vilken som passar dig bäst.

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Kvinna ringer och letar efter jobb
Privatlån Lån med låg kreditvärdighet - vilka faktorer ökar dina lånechanser?
Hur gör man om man har ett lågt kreditvärde men behöver låna pengar?
Student som håller i böcker.
Privatlån Guide: Allt du behöver veta om studentlån
Vi förklarar hur det går till när man ansöker om ett studentlån.