Privatlån

Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån

2022-07-04 Tone Westerholm
Par som håller varandra i hand

När du vill ta ett lån till något men är osäker på om du får stå som ensam låntagare kan det vara en bra idé att ha en medsökande till lånet. Det kan också vara så att ni är två personer som vill ta ett lån tillsammans, exempelvis om ni ska köpa en bostad. Här kan du läsa om hur du ökar dina chanser till att få lån med medsökande samt vad du som medsökande bör tänka på.

  • På 4 minuter eller mindre kommer du att läsa om:
    Varför en medsökande kan ha en positiv inverkan på din låneansökan, vad det innebär och vilket ansvar en medsökande har samt vem som kan vara en medsökande.

Medsökande som säkerhet

För långivaren blir en medsökande en extra säkerhet för lånet och därför är det till och med möjligt att ni får bättre villkor (exempelvis ränta, lånesumma och återbetalningstid) för lånet än om du skulle ta det på egen hand. Oftast behövs ingen medsökande om du ska ta ett mindre lån men kan vara bra om det är en större summa som ska lånas.

Medsökande till lån

Om du har en medsökande till ett lån ser långivaren till bådas inkomster och därför ökar dina chanser att få lånet beviljat. Vanligast är det att gifta par eller sambos tecknar ett lån tillsammans. I vissa fall kan även en förälder stå som medlåntagare till ett myndigt barn.

Har du en låg månadsinkomst och söker lån med en medsökande ser långivaren det som en större säkerhet då det är två som är betalningsskyldiga för lånet.

Exempel på när medsökande kan vara bra:

  • Vid låg eller oregelbunden inkomst

  • Om du har en betalningsanmärkning

  • Om det är ett stort lån du tänkt ansöka om

Vad ska du som medsökande tänka på?

Som medsökande måste du vara medveten om att du har ansvar för lånet. Om huvudsökande skulle hamna i ekonomisk knipa eller inte kunna betala för lånet blir det alltså du som får betala amortering och ränta.

Varje person, både huvudsökande och medsökande, har fullt betalningsansvar vilket betyder att du som medsökande alltså inte bara behöver betala halva summan om något skulle hända.

Kreditupplysningar

Banker och långivare gör alltid en kreditupplysning på både huvudsökande och medsökande. Om lånet blir beviljat registreras lånet som en kredit på båda. Om du har ansökt om lån själv och vill lägga till en medsökande går det bra att göra det inom 5 dagar. Då används befintlig kreditupplysning på huvudsökande och en ny upplysning görs på medsökande.

Vem kan anges som medsökande?

Varje bank och långivare definierar och värderar medsökande på olika sätt. En medsökandes relation till huvudsökanden har för många banker en stor betydelse – en partner eller familjemedlem är därför oftast att föredra. Vissa långivare har till och med som krav att medsökande ska vara skriven på samma adress som huvudsökande.

För andra långivare har det mindre betydelse var låntagare och medsökande är skrivna. Det innebär att du i vissa fall kan ha en vän som medsökande.

När långivare bedömer en medsökande tar man förutom relationen mellan huvud- och medsökande hänsyn till betalningsförmåga och kreditvärdighet. Eftersom en medsökande i regel innebär högre inkomst och bättre kreditvärdighet kan långivaren ofta erbjuda bättre lånevillkor.

Läs även: Blancolån

Fler i samma kategori

Se alla
31 låna till renovering
Privatlån Låna till renovering
Är du ute efter en uppgradering av din bostad och tänker renovera? Då har vi how-to guiden för dig.
53 låna till båt
Privatlån Låna till båt
Låna till båt med privatlån och upplev det härliga kluckandet längs relingen när du åker mot solnedgången.
Låna till bröllop 2022
Privatlån Att tänka på innan man lånar till bröllop
Valen är många och oavsett budget är det frågor par ställer när de planerar sitt bröllop. Få bästa tipsen!