Tänk på det här när du jämför husbilsförsäkring

När det äntligen är dags för den efterlängtade husbilssemestern vill du såklart att allt bara ska rulla på, men om det uppstår problem efter vägen så kan en husbilsförsäkring hjälpa dig. Men vad du kan få hjälp med och hur stor din ersättning blir beror på vilket försäkringsbolag du har. Här går vi igenom några viktiga saker att jämföra i husbilsförsäkringen!
7 viktiga saker att jämföra i husbilsförsäkringen
Trots att de flesta husbilsförsäkringar har liknande innehåll kan de skilja sig åt i både villkor och omfattning. Därför är det viktigt att jämföra innan du väljer vilken försäkring du vill teckna. Här nedan går vi igenom några saker som är särskilt viktiga att jämföra.
1. Hur hög ersättningen är för dina saker
Ersättningen du kan få om det händer något med dina saker, till exempel om de blir stulna, varierar med flera tusenlappar mellan försäkringsbolagen. Det kan också finnas särskilda begränsningar för stöldbegärlig egendom (exempelvis en dator). Ett vanligt krav för att du ska kunna få ersättning är att husbilen ska ha varit låst.
2. Om du får ersättning för förstörda semesterdagar
Om du har en halv- eller helförsäkring kan det ingå ersättning för förstörda semesterdagar i husbilsförsäkringen. Det innebär att du kan få kontant ersättning de dagar som du inte kan använda husbilen på grund av exempelvis en olycka som inträffar under husbilssemestern. Ofta ligger ersättningen på mellan 300 till 500 kronor per dag i upp till 21 till 45 dagar.
Många gånger ingår momentet semesteravbrott i halvförsäkringen, men ibland krävs det att du har en helförsäkring, jämför därför innan du tecknar din husbilsförsäkring.
3. Vad som ingår i drulleförsäkringen
Hur hög ersättningarna är och vad som ingår i drulleförsäkringen skiljer sig kraftigt åt mellan försäkringsbolagen. Ersättningen för feltankning kan till exempel variera mellan allt från 6 000 till 60 000 kronor. Om försäkringen även omfattar skador på boendedelen är inte heller säkert. Ibland behöver du teckna en tilläggsförsäkring för det.
4. Hur länge maskinskadeskyddet gäller
Hur länge maskinskadeförsäkringen gäller skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen. Hos vissa försäkringsbolag upphör den i samband med att husbilen blir 8 år eller kommit upp i 10 000 mil. Hos andra bolag kan den däremot gälla tills husbilen blir 10 år och kommit upp i 15 000 mil. I villkoren kan du läsa vad som gäller för en viss försäkring.
5. Hur hög självrisken är vid skador på glas
Självrisken för skador på husbilens glasrutor varierar en del mellan olika försäkringsbolag. De skiljer sig också åt beroende på om hela rutan måste bytas eller om den kan repareras. Självrisken för byte av ruta kan ligga mellan 1 500 till 2 000 kronor eller 35 % av kostnaden för bytet, medan reparation av ruta kan kosta mellan 0 till 200 kronor.
6. Vad den högsta ersättningen är för vattenskada
Om vattentanken eller ledningssystemet får en läcka som orsakar skador i din husbil så kan du få ersättning om du har en helförsäkring. Men maxersättningen kan variera mellan allt från 20 000 till en obegränsad summa för hela skadekostnaden. Skador som beror på att ledningar har frusit sönder brukar inte ingå.
7. Om det är tillåtet att hyra ut husbilen
Vissa försäkringsbolag tillåter inte att du hyr ut husbilen mot betalning. Men även om det inte finns ett uttryckligt förbud i villkoren så måste du fråga försäkringsbolaget om du får hyra ut husbilen eller inte. I många fall måste du teckna en uthyrningsförsäkring för att få göra det.
Läs även: Låna till husbil
Vad innehåller en husbilsförsäkring?
En husbilsförsäkring finns i omfattningarna trafik-, halv- och helförsäkring. Enligt lag måste du har åtminstone en trafikförsäkring på husbilen för att få köra den på vägarna. Den ersätter personskador på förare, passagerare och övriga medtrafikanter samt skador på andras egendom. Något som trafikförsäkringen däremot inte ersätter är skador på din egen husbil. För det behöver du teckna antingen en halv- eller helförsäkring.
En halvförsäkring för husbil innehåller vanligtvis
skydd för brand-, glas-, elektronik- och maskinskador
rättegångsskydd
ansvarsskydd
räddningsförsäkring
ersättning vid stöld
skydd för dina personliga saker som du förvarar i husbilen
ersättning vid semesteravbrott.
I vissa fall kan även en allriskförsäkring (drulle) ingå. Den ersätter dig om du exempelvis tappar husbilens nyckel, tankar fel eller får skador på inredningen. Ibland finns försäkringen att teckna som en tilläggsförsäkring.
I en helförsäkring ingår utöver det som ingår i både trafik- och halvförsäkringen även en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på husbilens kaross.
Välj den bästa husbilsförsäkringen för dig
När du ska välja husbilsförsäkring är det bästa du kan göra att fundera över vilka skydd och villkor som är viktiga för just dig. Vill du exempelvis ha en halv- eller helförsäkring och vill du vara säker på att du kan få ersättning om något går sönder i boendedelen?
3 steg till den bästa husbilsförsäkringen
Bestäm omfattning och eventuella tilläggsförsäkringar.
Jämför villkor och priser.
Teckna försäkringen som uppfyller dina krav.
Jämför husbilsförsäkring via Zmarta
Du vet väl att du enkelt kan jämföra flera husbilsförsäkringar samtidigt via Zmarta – kostnadsfritt! På så vis kan du spara både tid och pengar jämfört med om du på egen hand skulle kontakta ett försäkringsbolag i taget. Fyll bara i vårt formulär så får du inom bara några sekunder se villkor och priser från flera av våra samarbetspartners.
Fler i samma kategori
Se alla

