Om försäkring

Vad är en ansvarsförsäkring?

2023-05-02 Wilma Björlin
Bekymrad kvinna sitter framför en laptop.

Ansvarsförsäkringen är en del av din hemförsäkring, men kan även tecknas till ditt företag. Den hjälper dig om du skulle krävas på skadestånd eller hamna i en rättstvist. Här berättar vi mer om varför ansvarsförsäkringen är så viktig både för dig som privatperson och småföretagare.

Varför är ansvarsförsäkringen viktig för företag? 

I företagsförsäkringar ingår det en ansvarsförsäkring som hjälper dig om din produkt, tjänst eller medarbetare orsakar en skada som leder till att företaget blir skadeståndsskyldigt. Med rätt försäkring kan du känna dig tryggare om någonting skulle gå snett.   

Ansvarsförsäkringen obligatorisk i vissa branscher  

För vissa branscher är det ett till och med obligatoriskt att ha en ansvarsförsäkring. Även kunden som vill anlita dig eller företaget som du vill ingå ett avtal med kan kräva att du är rätt försäkrad. Men vilka risker som finns skiljer sig åt beroende på vilken bransch du är verksam i. Därför är det viktigt att du har en försäkring som är anpassad för just ditt företag. Säljer du varor eller tjänster? Jobbar du som konsult eller sitter du i styrelsen? Oavsett vad finns det en företagsförsäkring som uppfyller dina behov.   

Är ansvarsförsäkringen avdragsgill?   

Normalt får du göra avdrag för premier för försäkringar som du har tecknat för ditt företag. Vad som avgör om du får göra det är om försäkringsersättningen är skattepliktig i din näringsverksamhet eller inte.  

Vem tecknar ansvarsförsäkring? 

I princip alla börsnoterade och större bolag i Sverige tecknar VD- och styrelseansvarsförsäkring. Det börjar även bli allt vanligare att småföretagare och medelstora företag och organisationer tecknar den typen av försäkring.  

Var gäller ansvarsförsäkringen? 

Ansvarsförsäkringen gäller om någon skulle rikta ett skadeståndsanspråk mot ditt företag. Då utreds skadeståndsskyldigheten av försäkringsbolaget och för företagets talan vid eventuell rättegång. Kostnader för rättegången betalas även ut från försäkringsbolaget. Allmänna ansvar som sak- och personskada ingår även normalt sett i företagsförsäkringen. 

Varför är hemförsäkringen viktig? 

Ansvarsförsäkringen är en del av din hemförsäkring. Den kan hjälpa dig om du exempelvis får ett krav från din hyresvärd, bostadsrättsförening eller granne. Den omfattar även skador som du orsakar utanför bostaden. Ett exempel på det är om du som hundägare blir ansvarig för en skada som din hund orsakar, eller om ditt barn orsakar en skada.  

I hemförsäkringen ingår även en reseförsäkring som i sin tur innehåller en ansvarsförsäkring. Den gäller för skador som du som resenär orsakar under en resa. Försäkringen gäller normalt de första 45 till 60 dagarna. Skulle du orsaka en skada under tiden du är utomlands så är det landets skadeståndsregler som gäller.  

Hur fungerar en ansvarsförsäkring? 

Skulle ditt företag få ett skadeståndskrav är det viktigt att du anmäler det till ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. De gör då en bedömning om företaget är  skadeståndsskyldigt eller inte.   Försäkringsbolaget hjälper dig och ditt företag med att  

  • utreda om du är skadeståndsskyldig   

  • förhandla med personen som kräver skadeståndet  

  • representera dig vid en eventuell rättegång  

  • betala ut ersättning för rättegångskostnader och skadestånd.  

Ansvarsförsäkringen täcker både person- och sakskador som du eller ditt företag har råkat orsaka. Den gäller däremot inte för skador som du eller företaget har orsakat med flit eller som drabbar någon som också omfattas av samma försäkring som du.  

Vad kostar en ansvarsförsäkring?

Försäkringen säljs sällan som en enskild försäkring utan ingår normalt i en hemförsäkring, båtförsäkring, företagsförsäkring samt i en villa- eller fritidshusförsäkring. Även trafikförsäkringen är en typ av ansvarsförsäkring som täcker både person- och sakskador som du orsakar med bilen.   

Priset på dessa försäkringar sätts individuellt så därför är det svårt att säga exakt vad de kostar. En trafikförsäkring kostar i snitt 3 128 kronor och en villaförsäkring 5 312 kronor per år, enligt vår egen data från tecknade försäkringar via Insplanet/Zmarta under 2021.   

Hur mycket en företagsförsäkring kostar är också svårt att säga eftersom skyddet anpassas utifrån din verksamhet, och därmed blir priset också väldigt olika från företag till företag.  

 

Fler i samma kategori

Se alla
kostnad-bil (1).png
Om försäkring Vilka försäkringar bör man ha?
Vi berättar vilka försäkringar som är nödvändiga, vilka du kan skippa och tipsar dig om hur du sparar pengar!
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Förkyld rödhårig flicka ligger i sängen och torkar näsan med en näsduk.
Om försäkring Sjuk på semestern? Tänk på det här!
Vi går igenom vad du ska göra om du eller ditt barn blir sjuk på semestern.