Hemförsäkring

Köpt bostad? Kom ihåg att teckna rätt försäkring!

2022-08-19 Angelica Lindberg
Man and woman laughing at the computer.

När du äger din bostad har du ett större ansvar för bostaden än när du hyr. Du ansvarar bland annat för ytskikt och fast inredning. Bor du i villa vill du säkert ha ett skydd även för byggnaden och tomten. En hemförsäkring täcker inte dessa saker. Därför är det viktigt att du tecknar rätt försäkring utifrån din boendeform.

Välj rätt försäkring utifrån din boendeform  

När du ska teckna hemförsäkring för ditt nya boende är det viktigt att du tecknar en försäkring som är anpassad efter din boendeform. Om du hyr din bostad räcker det med att teckna en hemförsäkring, men om du äger en bostadsrätt eller villa behöver du teckna en bostadsrättsförsäkring eller villaförsäkring.  

Här nedan kan du läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringarna.  

Hemförsäkringen endast skydd för dig och dina saker 

En hemförsäkring innehåller ett omfattande skydd för dig och dina saker. Den ersätter skador på dina saker om du drabbas av 

 • brandskada 

 • vattenskada 

 • naturskador (översvämning, storm, blixtnedslag) 

 • inbrott och stöld.  

Dessutom innehåller den värdefulla skydd såsom  

 • reseskydd 

 • rättsskydd 

 • ansvarsskydd 

 • överfallsskydd. 

Ibland kan det även ingå ID-skydd eller allriskförsäkring (drulle) i grundskyddet. Det den däremot inte täcker är skador på ytskikt, fast inredning, tomt och tillhörande byggnader, med mera.  Hyr du din bostad är det din hyresvärd som står på en sådan försäkring, men äger du din bostad behöver du komplettera din hemförsäkring med en bostadsrätts- eller villaförsäkring, beroende på hur du bor. 

En bostadsrättsförsäkring skyddar även själva lägenheten 

En bostadsrättsförsäkring är en påbyggnad av hemförsäkringen. Vissa försäkringsbolag erbjuder den som en tilläggsförsäkring, men de flesta har färdiga försäkringspaket där både hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring är inkluderat.  

Skillnaden mellan en hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring är att hemförsäkringen endast skyddar dig och dina saker – inte tak, väggar, golv och fast inredning. Det gör däremot en bostadsrättsförsäkring. 

Du kan teckna en bostadsrättsförsäkring själv, men idag har många bostadsrättsföreningar en kollektiv bostadsrättsförsäkring och då behöver du inte teckna en egen. 

Här kan du läsa mer om vad som ingår i en bostadsrättsförsäkring.  

En villaförsäkring skyddar även byggnaden och tomten 

För dig som har köpt hus är det viktigt att du tecknar en villaförsäkring så att huvudbyggnaden, tillhörande byggnader (såsom garage, uthus och växthus) samt tomten är skyddade.  

Villaförsäkringen säljs ofta tillsammans med en hemförsäkring och brukar då kallas för villahemförsäkring, men kan också tecknas separat, till exempel om du redan har en hemförsäkring. Det är viktigt att du har både en hemförsäkring och villaförsäkring så att du, dina saker och ditt hus är skyddade.  

Villaförsäkringen täcker skador på huvudbyggnaden, tillhörande byggnader som angetts i försäkringsbrevet och tomtmarken som har uppstått i samband med 

 • stöld 

 • skadegörelse 

 • brand 

 • explosion 

 • läckage 

 • väderfenomen 

 • jordrörelser. 

Skyddet för tomtmarken gäller bland annat: växtlighet, mur, staket, flaggstång, belysning, med mera. Villaförsäkringen brukar också innehålla skydd mot hussvamp och skadedjur. 

Läs även: Flyttguide – 9 saker att tänka på vid flytt 

Så tecknar du en hemförsäkring 

Du kan teckna din hemförsäkring direkt via försäkringsbolagens webbplatser, men vi rekommenderar att du jämför försäkringar innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du inte bara jämför priser utan även villkor, så att du får det skydd du behöver och vill ha.  

Men det finns en del andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när du ska teckna försäkring, oavsett om du flyttar till din första egna bostad, flyttar ihop med någon eller från en hyresrätt till bostadsrätt.  

Om du redan har en hem-, villa- eller bostadsrättsförsäkring men vill byta till ett annat försäkringsbolag är det inte säkert att du kan göra det i samband med flytten, eftersom du kan ha bindningstid kvar.  

Flytta hemifrån  

Ska du flytta till ditt första egna boende? Grattis! Då behöver du skaffa din första hemförsäkring. Men det kan vara svårt att veta vilken försäkring man ska välja. Vissa försäkringsbolag har speciellt anpassade försäkringar för unga och studenter. De innehåller samma skydd som vanliga hemförsäkringar men dina saker är oftast försäkrade till ett lägre belopp. Det passar dig som kanske inte äger så många saker med högt värde. Dessutom brukar dessa försäkringar vara billigare.  

Flytta ihop  

Ska du flytta ihop med någon? Oftast gäller hemförsäkringen för de som står skrivna på samma adress och som delar hushåll med varandra. Men ibland krävs det att alla personer som ska omfattas av försäkringen står angivna med namn i försäkringsbrevet.  

Som inneboende täcks du däremot inte alltid av hemförsäkringen, även om du står skriven på adressen. Det beror på att du inte delar hushåll eller äger gemensamt bohag med din värd och därför måste du ha en egen hemförsäkring. För säkerhets skull bör ni kontakta försäkringsbolaget för att kontrollera vad som gäller.  

Flytta till ny boendeform 

När du flyttar från en bostad till en annan ska du anmäla det till ditt försäkringsbolag så att de kan uppdatera din försäkring. Det är särskilt viktigt för dig som flyttar från en boendeform till en annan, till exempel från en hyresrätt till bostadsrätt, eller från en bostadsrätt till villa. Då behöver du teckna en bostadsrättsförsäkring eller villaförsäkring utöver din hemförsäkring, så att både du, dina saker och ditt hem är skyddade.  

Här kan du läsa vidare om vad som gäller för hemförsäkringen när du flyttar.  

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.