Hemförsäkring

Så här gör du med din hemförsäkring vid flytt

2022-07-12 Angelica Lindberg
Så här gör du med din hemförsäkring vid flytt

Det är en hel del att tänka på inför en flytt även när det kommer till hemförsäkringen. Beroende på hur din nya boendesituation kommer se ut kan du behöva uppdatera din hemförsäkring. Om ditt försäkringsbehov upphör vid flytten kan du även be om att få avsluta försäkringen i förtid. Här går vi igenom allt du behöver veta om hemförsäkringen när du ska flytta!

Anmäl flytt till ditt försäkringsbolag

Det är viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag när du ska flytta, så att de kan uppdatera och anpassa hemförsäkringen till ditt nya hem. Det är extra viktigt om du flyttar från en boendeform till en annan, till exempel från lägenhet till villa.

När du flyttar kan premien på din hemförsäkring påverkas.

Faktorer som kan påverka din premie när du flyttar:

 • Antalet personer förändras:

   

  hemförsäkringen gäller för de personer som finns namngivna på försäkringen. Kom därför ihåg att meddela om ni blir fler eller färre i hushållet i samband med flytten. Flyttar du ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem.

 • Boytan blir större eller mindre:

   

  boytan påverkar priset på försäkringen, så om du exempelvis flyttar till ett mindre boende kan du få en lägre premie.

 • Försäkringsbeloppet ökar eller minskar:

   

  när du flyttar kanske du köper nya möbler och ny elektronik, då kan försäkringsbeloppet behöva ändras. Kolla därför om försäkringsbeloppet i din försäkring motsvarar värdet på dina nya saker, om inte behöver du kontakta ditt försäkringsbolag.

 • Barn som flyttar:

   

  när ditt barn flyttar till en egen bostad behöver hen skaffa en egen hemförsäkring​. Du behöver också uppdatera din hemförsäkring eftersom barnet inte längre ska ingå i den.

Om du flyttar från en boendeform till en annan

Har du köpt din första lägenhet och ska flytta från en hyresrätt? Då måste du uppdatera din hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg. Med den är även den fasta inredningen och ytskikten som du har ansvar för försäkrade.

Läs även: Vad är bostadsrättstillägg?

Är det dags att lämna livet i lägenhet för drömvillan? Då är det viktigt att du tecknar en villaförsäkring som även omfattar själva bostadsbyggnaden, tillhörande byggnader och trädgården.

Tips: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andra hand

Säga upp hemförsäkring

När du tecknar en hemförsäkring ingår du ett ettårsavtal. Det innebär att du endast kan byta försäkring på huvudförfallodagen. Det kan vara bra att känna till innan du försöker avsluta eller byta försäkring. För att du ska få avsluta din försäkring i förtid måste din situation ha förändrats så att du inte längre behöver en hemförsäkring.

Försäkringsbolag kan med andra ord tvinga dig kvar som kund i många situationer. Om du bara flyttar från en adress till en annan har du ingen rätt att byta försäkring – inte ens om du flyttar från hyresrätt till bostadsrätt. Det eftersom ditt försäkringsbehov snarare ökat med flytten och därför behöver kompletteras med ett bostadsrättstillägg.

Exempel på undantag

Det finns förstås undantag när det är okej att byta hemförsäkring. Dock hanterar alla försäkringsbolag frågan olika. Exempel på när det är okej att byta hemförsäkring är om du flyttar ihop med någon som redan har hemförsäkring eller om du flyttar utomlands. I båda exemplen är det uppenbart att ditt behov av hemförsäkring upphör.

Om du ska flytta ihop med någon i nytt boende blir det knivigare. Då kan nämligen både ditt och din sambos försäkringsbolag hävda att behovet inte upphört. För att undvika att hamna i en liknande situation är det viktigt att du har en dialog med ditt försäkringsbolag. Kundnöjdhet är nämligen avgörande för alla försäkringsbolag.

Försäkrad genom hela flytten

Det är inte ovanligt att ha två boenden under en övergångsperiod när man ska flytta. Det kan till exempel bero på dålig tajming med uppsägningstiden, men det kan också vara ett medvetet val ifall man inte hinner flytta allt på en gång. Om du behåller din hemförsäkring kan den gälla för dubbla boenden under en månad.

Flyttskydd ingår ofta i hemförsäkringen – men inte alltid

Mycket kan hända när du flyttar. Kartonger kan åka i backen eller till och med bli stulna. Därför är det viktigt att du har ett flyttskydd – en försäkring under flytten. Flyttskydd ingår i många hemförsäkringar, men inte nödvändigtvis alla. Kolla upp om det ingår i din hemförsäkring. Tänk på att flyttskydd inte gäller om du anlitar flytthjälp. Då är det viktigt att flyttfirman du anlitar har ett så kallat ansvarsskydd som kan ersätta dig om någonting går sönder under flytten.

Fler i samma kategori

Se alla
Utsikten från ett flygplansfönster med vit flygplansvinge och moln i bakgrunden
Hemförsäkring Flyg med bagage – storlek- och viktgränser hos olika flygbolag
Vi går igenom bagagereglerna hos 11 olika flygbolag och ger tips på hur du kan packa din väska.
Två vildsvin som bökar i snön.
Hemförsäkring Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?
Har vildsvinen förstört din gräsmatta? Vi berättar vad du ska göra och vad försäkringen täcker.
Kvinnlig student i gul jacka som står i en trappa med studiematerial i famnen.
Hemförsäkring Hemförsäkring för student
Studerar du eller ska du börja studera? Vi går igenom vad en studentförsäkring är och varför den är så viktig.