Vi har alla hört talas om dem. De där affärsmännen- och kvinnorna som lyckats ta sig till toppen genom hårt arbete, företagsamhet och ett ynka lån. Erik Selin, Susanne Najafi och Ida Backlund – vad har de gemensamt? Jo, de har alla vid ett tillfälle lånat pengar som resulterade i multimiljonföretag.
Erik Selin fick som 24-åring idén om att investera i fastigheter när 1990-talets fastighetskris var som värst. Med en gymnasieutbildning i ekonomi i bagaget och väldigt lite kunskap om fastighetsaffärer, bestämde sig Erik för att om han någon gång skulle investera, så var det då. Trots obefintligt kapital i fickan lyckades han övertyga banken om att låna honom 20 miljoner kronor för att finansiera sitt första fastighetsköp i Ängelholm. Idag, nästan 30 år senare, är Erik VD för Balder – ett börsnoterat fastighetsbolag med ett värde på över 130 miljarder kronor. Inte illa!
Drömmarna från Handels-utbildningen om att skapa ett bolag som omsatte minst 100 miljoner kronor innan hon var 30 år hade lagts på is.
Susanne Najafi kom på idén om att bli entreprenör efter en skidolycka i Åre där hon bröt nacken och blev sängliggande i månader. Med en blommande karriär på Procter & Gamble kände hon då att någonting saknades. Drömmarna från Handels-utbildningen om att skapa ett bolag som omsatte minst 100 miljoner kronor innan hon var 30 år hade lagts på is och under sjukskrivningen frodade idéerna som satte igång en uppsägning från Procter & Gamble och en start av en helt ny skönhetssajt. Susanne fick sälja sin lägenhet, låna pengar av sina föräldrar och få in kapital från en VC-aktör för att finansiera sin dröm, och efter noga research växte e-handelsbolaget Unity Beauty Group fram. Idag känner du nog till det som Eleven.se – en av nordens ledande skönhetssajter som erbjuder produkter inom doft, hudvård, hårvård och makeup.
Äventyrliga och idérika Ida Backlund hade använt löshår sedan hon var 13 år gammal men varje gång hon beställde nytt löshår var det något problem. Antingen krånglade kvaliteten, kundtjänsten eller leveransen och Ida kände att hon nog kunde göra det bättre själv. När banken vägrade 21-åriga Ida ett lån för att starta sin verksamhet ställde föräldrarna och dåvarande pojkvännen snällt upp med kapital och idag har Rapunzel of Sweden omsatt över 100 miljoner kronor.
Två av tre av dessa framgångsrika svenskar nekades lån som troligen hade resulterat i samma framgång som det de fick låna av närstående i stället. På Zmarta vill vi ge alla chansen att nå sina drömmar och därför samarbetar vi med ett antal långivare för att erbjuda en bredd av potentiella drömhjälpare. Zmarta jämför upp till 35 långivare på endast en kreditupplysning hos UC!