Bilförsäkring

Vilken bilförsäkring har jag?

2022-06-14 Angelica Lindberg
Vilken bilförsäkring har jag?

Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt varje år. Men att stanna hos samma försäkringsbolag hela livet kan leda till att du med tiden får en dyrare och sämre försäkring än om du byter bolag ofta. Så här tar du reda på vilken bilförsäkring du har och om den fortfarande uppfyller dina behov.

Så tar du reda på vilket försäkringsbolag du har

Om du har glömt hos vilket försäkringsbolag du har tecknat din bilförsäkring kan du se det på Transportstyrelsens webbplats.

1. Surfa in på Transportstyrelsens webbplats. Gå till "E-tjänster inom vägtrafik” och välj “Se uppgifter om dina fordon”.

2. Logga in med e-legitimation eller kod. När du väl är inloggad kommer du se fordonen som är registrerade i ditt namn i en lista. Klicka på det fordon som du är osäker på.

3. Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.

4. Nu kan du se vilket försäkringsbolag du har och även vilket datum som försäkringen tecknades.

Försäkringsdatumet är viktigt att hålla reda på eftersom du då vet när du kan jämföra och byta din försäkring nästa gång.

Hur tar jag reda på vilken omfattning min bilförsäkring har?

Har du en trafik-, halv- eller helförsäkring? Det är lite klurigare att ta reda på. Det finns nämligen inte någon sida där du enkelt kan se detta. Men det finns lite olika sätt du kan ta reda på denna information.

Alternativ nr 1

Sök igenom din mejlkorg. I samband med att du tecknat din försäkring bör du ha fått ett mejl med information om din försäkring från ditt försäkringsbolag. Testa att söka på ord som “försäkring”, “bilförsäkring”, eller, om du köpt din försäkring via Zmarta, sök efter “Zmarta”.

Alternativ nr 2

Om du inte hittar det du söker i din mejlkorg kan du gå in på Transportstyrelsens webbplats och ta reda på vilket försäkringsbolag du har. Därefter kan du ringa till försäkringsbolaget, och ange ditt namn och personnummer. Då kommer försäkringsbolaget kunna ta fram den information du söker.

Alternativ nr 3

Om du inte lyckas få fram informationen med hjälp av alternativ 1 och 2 kan du söka igenom dina senaste fakturor och utbetalningar, för att försöka hitta vilket försäkringsbolag du har.

Tips för en billigare bilförsäkring

I samband med att du ser över din bilförsäkring kan det vara bra att se över vilket pris du betalar för försäkringen. Det är ganska vanligt att premien höjs vid årsförfallodagen, då försäkringen förnyas automatiskt. Det kan därför löna sig att jämföra och byta försäkring varje år för att kunna hålla ner priset. Tänk bara på att alltid jämföra villkor och omfattning på försäkringen så att den nya bilförsäkringen fortfarande täcker ditt behov.

På Zmarta kan du jämföra bilförsäkringar hos flera försäkringsbolag samtidigt. Det är kostnadsfritt och du binder inte upp dig på något. Vi ger dig förslag på olika bilförsäkringar som du sedan kan jämföra priser och villkor på. Hittar du en bra försäkring kan du köpa den direkt genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.