Privatekonomi

Budgettipsen – spara ihop 100 000 kr på ett år

2020-07-10 Eva Eilersen
Zmarta privatlån

Kom igång med ditt sparande idag och du kan om ett år ha 100 000 kronor! Följ våra 10 enkla steg för att lyckas spara ihop pengar till din dröm.

Steg 1 – Gör en budget

Första steget till att spara pengar är att se över din ekonomi idag. Vad har du för inkomster och vad finns det för utgifter? Har du någon prenumeration du inte ens använder dig av - säg upp den. Sätt även upp en hushållsbudget på vad du får handla för i månaden. Detta gör du för att få en tydlig översikt på vad du faktiskt spenderar dina pengar på varje månad. Det är även lättare att spendera mindre pengar när du har en plan för hur pengarna ska användas. När du är klar med din lista på inkomster och utgifter är det dags att börja spara på riktigt!

Steg 2 – Gör matlådor

Vi vet hur det är, det är så mycket lättare och roligare att beställa hem mat än att äta matlådor och rester. Testa att laga extra mycket mat när du gör middag och lägg i matlådor som du enkelt kan värma upp när du ändå jobbar hemifrån. För bara genom en enkel förändring som att äta gårdagens rester till lunch kan du spara över 13 000 kronor på ett år!

Läs även: Vanliga misstag många gör när de samlar sina lån

Steg 3 – Skippa take away-kaffet

Andra enkla sätt att spara pengar i vardagen är att skippa take away-kaffet. Köp en termos och ta med dig kaffet hemifrån när du ska ut på din dagliga promenad. Låt oss säga att ditt kaffe kostar 25 kronor om dagen, du skulle då spara in 5 625 kronor på ett år.

Steg 4 – Byt färdmedel

Har du möjlighet att cykla istället för att köra bil eller ta bussen? I så fall, gör det! På så sätt kan du spara flera hundralappar i månaden. Bor du i Stockholm skulle du spara 5 580 kronor på ett år om du valde att cykla halva året istället för att ta bussen. I Göteborg skulle du spara 4650 kr.

Steg 5 – Sälj det du inte behöver

Ta även en vända i garaget och förrådet, där kan du ofta hitta saker av stort värde som du inte använder. Sälj detta och du kan få ihop en rejäl slant.

Läs även: Hur mycket skulder har jag? Så hittar du dina skulder enkelt.

Steg 6 – Ändra dina shoppingvanor

För att lyckas få ihop ett sparkapital gäller det att tänka igenom alla steg i vardagen. Undvik spontanshoppingen, ställ dig själv frågan: ”Behöver jag verkligen detta – eller vill jag bara ha det?” Köp inte nya kläder i onödan – de du har fungerar säkert alldeles utmärkt.

Steg 7 – Se över dina matvanor

Har du unnat dig lite dyrare matvanor? Gör förändringar som att byta ut yoghurten mot gröt eller köttet mot vegetariskt. Hoppa över att beställa hämtmat från en restaurang och ät en god hemlagad middag istället. Börja handla efter inköpslistor och planera måltiderna, det är både skönt att alltid ha middagen planerad och du sparar samtidigt in pengar på att inte behöva småhandla.

Steg 8 – Se över dina lån och försäkringar

Vill du gå helt in för att spara ihop dina 100 000 kronor på ett år rekommenderar vi dig att se över dina lån och försäkringar. Många betalar mer än nödvändigt och skulle faktiskt kunna få ned kostnaden en hel del. Ta gärna hjälp utav någon av våra tjänster för att jämföra försäkringar och för att samla dina lån, och se om du kan få ned din kostnad.

Steg 9 – Appar för sparande

Utnyttja tekniken. Det finns massvis av sparappar som hjälper dig med spartips och att dra in på utgifterna varje månad.

Steg 10 – Tävla mot dig själv

Testa också att tävla mot dig själv. Se om du kan spara lite mer för varje månad och tänk att sparar du 100 kronor extra varje dag i ett år – då har du fått ihop 36 500 kr på ett år. Det är hundralappen du annars hade köpt en take away kaffe och en bulle, eller en lunch, för.

Läs även: Hur ofta ska man jämföra sitt privatlån?

Fler i samma kategori

Se alla
Privatekonomi Nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi
I början av varje år tillkommer nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi.
Privatekonomi Viktigt att tänka på när du tar ett lån
Ett lån kan att ha stor inverkan på din ekonomi, därför bör du ha koll på en del saker innan du ansöker.
Glad man som tittar ner i en dator
Privatekonomi 7 knep för högre kreditvärdighet – så gör du
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Här är våra 7 knep för hur du ökar din kreditvärdighet.