Bolån

Omförhandla ditt bolån – sänk räntan och spara pengar

2021-12-22 Angelica Lindberg
Leende kvinna med glasögon tittar på datorskärm

Du kan spara mycket pengar genom att omförhandla ditt bolån. Men att kontakta flera banker och långivare kan vara både jobbigt och tidskrävande. Via Zmarta kan du jämföra bolån från flera olika långivare samtidigt. Vi hjälper dig att sänka räntan på ditt bolån och kan därigenom förbättra din boendeekonomi. 

Så mycket kan du spara genom att omförhandla ditt bolån 

Bolån utgör oftast en stor del av månadskostnaden för de allra flesta. En lägre ränta kan därför göra stor skillnad i plånboken.

I december 2021 erbjuder 3 av de 4 storbankerna bolån med en rörlig listränta på 2,39 %. Jämfört med några av Zmartas samarbetspartners som erbjuder bolån med samma räntebindningstid på 1,64 % respektive 1,14 % (max belåningsgrad 75 %). Det innebär att du kan spara mellan 15 000 till 25 000 kronor per år om ditt bolån uppgår till 2 000 000 kronor. I tabellen kan du se vårt räkneexempel.

räntekalkyl bolån

Det kan alltså löna sig rejält att omförhandla sitt bolån. Men innan du kontaktar din bank är det bra om du förbereder dig. 

Tips för dig som vill sänka räntan på bolånet 

Inte helt nöjd med bolåneräntan du har idag? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan förbereda dig inför förhandlingen med banken.

1. Titta på bankernas snitträntor 

Ett knep är att titta på bankernas snitträntor. På så vis får du en aning om vad som är en bra eller dålig ränta. Bankerna brukar ofta redovisa en så kallad listränta i sin marknadsföring, men för dig som kund är det snitträntan som är den verkligt intressanta att ha koll på. 

Snitträntan visar vad kunderna faktiskt har fått för ränta och redovisas en gång i månaden. Har du koll på den kan du använda det i din förhandling med din bank.  

2. Omförhandla ditt bolån regelbundet

Om du håller koll på snitträntorna kan du se hur de står sig mot din ränta över tid. När du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med konkurrenternas kan du kontakta din bank och omförhandla ditt bolån. Gör det regelbundet, men kom ihåg att du bara kan göra det så länge du inte har någon bindningstid kvar på din nuvarande ränta.  

3. Byt bank 

När du förhandlar om bolåneräntan med din bank ska du vara tydlig med att du är beredd på att byta bank till en som erbjuder en lägre ränta. Många “storbanker” har högre räntor än mindre aktörer, så här finns det möjlighet att spara mycket pengar.

4. Samla dina lån

Ett annat sätt att få ner räntan är att samla dina lån. Om du har dyra privatlån eller krediter så kan du spara pengar genom att samla dina lån med ditt bolån. Vanligtvis lånar man på sin bostad för att bygga ut eller renovera, men det går också att låna för att samla lån och krediter. På så vis kan du få ner din månadskostnad och spara massor med pengar. 

Samlar du även dina andra tjänster hos en och samma bank, exempelvis dina försäkringar, så kan du även på så vis få bättre ränta och villkor. 

Men var försiktig, för att kunna erbjuda dig en lägre ränta vill många banker att du blir en “helhetskund”, men det brukar ofta innebära att du flyttar över din pension. Den ska du dock vara försiktig med och absolut inte flytta till sämre villkor, bara för att få en bättre ränta.

Jämför bolåneräntan via Zmarta

Det kan vara både jobbigt och tidskrävande att kontakta flera olika banker och långivare för att förhandla om bolåneräntan. Med hjälp av Zmartas jämförelsetjänst kan du jämföra räntan hos flera banker och långivare samtidigt – kostnadsfritt. Dessutom får du ett betyg på ditt befintliga bolån och en kostnadsfri värdering av din bostad, utan att någon UC tas. 

Har du frågor eller vill veta mer om vår bolånetjänst når du våra bolånespecialister på telefonnummer 0431-472 230 måndag till fredag 08.00–17.00.

Fler i samma kategori

Se alla
sok-refinansiering-w900
Bolån Fixa trädgården och höj värdet på bostaden
Oavsett om du gillar och ligga i rabatten eller i solstolen, så har vu guiden som höjer ditt bostadsvärde.
Låna till att renovera har ökat 2020
Bolån Dags att renovera fritidshuset
Vad du ska tänka på innan du renoverar fritidshuset!
Par som målar en vägg
Bolån Finansiera din renovering med ett bolån
Vill du renovera din bostad men vet inte hur du ska finansiera det? Ett bolån är en vanlig lösning.