Spartips

Olika sparkonton

2019-10-22 Tone Westerholm
saving money .jpg

Ett sparkonto används, som namnet antyder, för att spara pengar – både långsiktigt och kortsiktigt. Det finns flera olika typer av sparkonton, bland annat sparkonton med fast eller rörlig ränta och sparkonto utan insättningsgaranti. Vad som passar dig beror både på hur mycket du vill spara och hur länge du tänkt att göra det.

Vad finns det för typer av sparkonton?

För dig som vill ha större frihet i ditt sparande är ett sparkonto med rörlig ränta ett bra alternativ. Med ett flexibelt sparkonto kan du sätta in och ta ut pengar när du vill. Det kanske tar lite längre tid att spara ihop en större summa men samtidigt har du frihet att använda dina pengar när och hur du vill.

Om du däremot kan vänta längre och vill ha ett långsiktigt sparande är ett sparkonto med låst ränta ett bra alternativ. Du binder då dina pengar (ditt sparkonto) till ett och samma ställe under en viss bestämd period. Räntan är fast och högre än för ett sparkonto med rörlig ränta.

Ett tredje alternativ är att välja ett sparkonto utan insättningsgaranti. Insättningsgarantin är en säkerhet för dina pengar som finns på konton i bank eller finansinstitut. Skulle exempelvis din bank gå i konkurs garanterar insättningsgarantin att du får tillbaka dina pengar oavsett. Att välja ett sparkonto utan insättningsgaranti kan ändå vara ett bra alternativ, i alla fall om du vill spara ihop en summa snabbare. De här kontona har nämligen den bästa sparräntan. Insättningsgarantin täcker upp till 100 000 euro.

Innan du väljer vilket sparkonto du vill ha är det bra att ta en ordentlig titt på vilka olika villkor som gäller. Det kan till exempel vara så att du på vissa konton har ett antal fria uttag per år, medan andra konton innebär en kostnad för varje uttag som görs före bindningstiden gått ut.

Sätt upp ett mål för ditt sparkonto – använd drömkalkylen

Att ha ett mål med sparandet är alltid en bra motivation – vad vill du få råd till och vilken summa behöver du uppnå för att komma dit? Bestämd dig innan du sätter igång för vad du sparar till – det kan vara allt från kontaktinsatsen på ett hus eller en bostadsrätt till en bil, en semesterresa eller något helt annat. Ta reda på ungefär hur mycket det du sparar till kostar och räkna ut hur många månader du behöver spara en viss summa innan du nått målet.

Det vanligaste sättet att spara

Många väljer att spara en fast summa varje månad och denna summa dras ofta automatiskt från ditt lönekonto till ditt sparkonto i samband med lön eller annan inkomst. Man kan själv justera både vilket datum pengarna ska föras över och hur stor summa som ska dras. Hos flera banker kan du både starta det nya kontot via internetbanken, och sköta dina insättningar och överföringsdatum med hjälp av BankID eller säkerhetsdosa.

Hur mycket ska man spara?

Det är naturligtvis individuellt hur mycket var och en kan och vill spara. Om det finns möjlighet är dock 10 % av inkomsten en bra fingervisning och en summa som relativt snabbt gör att du kan se dina pengar växa. I och med att många sparkonton har väldigt låg, eller ingen ränta alls, är det i första hand dina egna insättningar som får summan att växa. Har du inte möjlighet att ge så mycket som 10 % varje månad kan du välja en summa som passar dig bättre; en del sparar 100 kronor i månaden, andra 500 kronor. Fundera på och bestäm en summa som passar dig, som inte innebär att du i slutet av varje månad behöver vända på varenda öre.

Om det finns möjlighet är 10 % av din inkomst en lämplig sparsumma, som relativt snabbt gör att du kan se dina pengar växa.

Hitta det bästa sparkontot

Innan du startar ett sparande är det bra att kika runt för att se vilket sparkonto som passar dig bäst. Lite längre upp i texten har vi beskrivit några olika former av sparkonton, både vad gäller räntor och uttag. Det enklaste kanske är att välja den bank du har idag, men när du bestämt dig för vilket sorts räntekonto som passar dig bäst kan det vara en god idé att kolla runt för att se skillnaden i räntesatser och liknande hos olika banker och finansinstitut.

Andra sparformer

Alla vill såklart ha så hög ränta som möjligt på sina sparade slantar. Är din plan att spara långsiktigt kan du istället placera dina pengar i fonder eller aktier. Detta kräver dock lite mer efterforskning.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.