Privatekonomi

Matkostnader per månad i 2023

2023-03-31 Johanna Westerlund
Pengar, kalkylator och potatis med en sked på papper.

Det har aldrig varit viktigare att hålla koll på budgeten och hur mycket man spenderar och var. Inflationen fortsätter att sätta sina spår, något vi framförallt ser med de stigande matpriserna.

Varje år tar Konsumentverket fram en prognos för hushållens kostnader för bland annat el, kläder, transportkostnader, hygienartiklar och mat. Tillsammans med Konsumentverkets matbudget kan du enkelt få en överblick över matkostnaderna, hur de ser ut idag och vad du kan göra själv för att underlätta vardagsekonomin. 

Tips: Så gör du en matbudget 

Bästa du kan göra när det kommer till din matbudget är att planera och hålla dig till en matbudget. Det är viktigt att du gör det till en vana att hålla dig uppdaterad på prisförändringar och kilopris. Jämför matvarukedjor och se vilken affär som kan erbjuda dig det bästa priset. 

Den genomsnittliga matkostnaden för en vuxen är 3 000 kronor i månaden, så en matbudget på 1 000 kr i månaden kanske inte är en realistisk budget idag, men det finns enkla knep som du kan använda dig av för att hålla din matkostnad så låg som möjligt.  

1. Budget 

Med en hushållsbudget får du en enkel överblick över hur mycket du kan spendera, och på vad. För att veta exakt hur mycket du har att röra dig med, så bör du försöka vara så exakt som möjligt när du skapar just din. Olika sätt för att göra detta när det kommer till mat är att föra en matdagbok (fungerar smidigast om du är ensam men inte omöjligt med en familj). Har du en familj med barn så gäller det bara att du räknar in eventuella extrakostnader som kan komma med matsäckar, lördagsgodis och snacks.  Är du osäker eller har svårt att räkna ut hur mycket du kan lägga på vad, så kan du ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl. Du fyller i dina uppgifter, det tar mellan 15–25 minuter och du får sedan en ungefärlig budget för hur mycket du har att röra dig med varje månad.  

2. Handla veckovis eller månadsvis 

Att planera är det första som du behöver göra för att hålla dig till en matbudget. Oavsett om du vecko- eller månadshandlar så bör du ha en detaljerad matsedel som du följer. En veckomatsedel kan vara lättare att följa om du köper mycket färska varor, men om du handlar månadsvis är det bara att planera så att du äter mat med produkter som håller en kort tid i början av månaden.  

Genom att planera dina köp och hålla dig till din matsedel, undviker du bland annat impulsköp och många gånger hämtmat. 

3. Storkok är svaret 

Kanske inte alla som gillar att laga mat, eller vara kreativ och laga olika typer av mat varje dag. Storkok är ett bra alternativ till att laga mat billigt, spara pengar på el och ha matlådor (du kan frysa och inte äta samma mat flera dagar i rad). Många sparar pengar genom att laga flera rätter och sedan frysa in, då får du både variation och slipper disken. 

4. Håll koll på erbjudanden 

Många affärer skickar ut rabatterade priser och exklusiva erbjudanden. Detta kan ske varje vecka eller skickas ut samma dag om det exempelvis är något som har kort datum. Det har blivit vanligare än någonsin med någonting som kallas svinnlådor i butiker, där läggs bland annat frukt- och grönt som kanske har blivit lite kantstötta till ett lägre pris, du kan även hitta produkter med kortare datum till ett lägre pris. Det är bra att du håller dig till din shoppinglista, men glöm inte att titta upp från den när du är i butiken, du kan nämligen komma över billigare, alternativa produkter.  

5. Om möjligt, handla hos fler 

När det kommer till mindre städer och byar kanske det inte är det enklaste alternativet. Men om du har tillgång till bil, alternativt bor i en större stad med flera matvarukedjor, så rekommenderar vi att du signar upp dig till de flesta. Du kan få olika erbjudanden från olika butiker och priset för en paprika kan variera från butik till butik. Jämför, leta och planera vad du ska köpa och var.  

6. En billig matbudget 

En billig matbudget behöver inte betyda en dålig matbudget. Det kan vara så enkelt som att du håller dig till produkter (färska som frysta) som är i säsong, lätta att få tag på och billiga att köpa in för affärerna. Ju dyrare det kostar butiken att köpa in, ju högre pris kan de sätta. Detta är då matvarukedjorna själva styr vilka priser de ska sätta. 

7. Sluta släng ätbar mat 

Vi svenskar har blivit bättre på att inte slänga fullt duglig mat, men vi har fortfarande en lång väg att gå. Genom att sluta slänga ätbar mat, kan du spara flera hundra kronor i månaden. Bananer som har blivit för mjuka går utmärkt att göra bananbröd på, sallad som ser väldigt trött ut kan du lägga i kallt vatten så att det krispar till sig. Mycket av den mat som du tror inte går att äta längre, går att använda och är precis lika dugliga som färska råvaror. 

8. Handla inte när du är hungrig 

Ett av de största misstagen du kan göra är att handla när du är hungrig. Du fokuserar mer på vad du vill ha och du ökar riskerna att impulshandla. Se till att vara mätt och helst på ett bra humör när du går och handlar, speciellt då humöret även kan påverka hur du agerar. 

9. Odla  

Alla har kanske inte möjligheten eller budgeten att odla ett fält med rotfrukter, eller slå upp ett växthus. Men det finns flera kreativa sätt att odla i hemmet utan uteplats, balkong eller gröna fingrar. Många örter är nöjda med att ha en halvsolig plats i fönstret tillsammans med näring. Har du en mindre balkong kan du hitta enkla lösningar genom att odla på höjden. Hitta inspiration för vad som kan fungera för dig och din boendesituation. 

10. Hitta vad som passar dig 

Det finns dagar vi mår sämre än andra, dagar vi verkligen inte känner för att varken laga mat eller städa efter. Om du ska göra en matbudget är det viktigt att du har disciplin och verkligen håller den. Testa vad som fungerar bäst för dig och ditt hushåll, storkok med frysta måltider, veckoplanerande och matlistor.  

Rimlig matkostnad 

Matkostnader varierar beroende på hur många ni är i hushållet, om det finns barn och hur inkomsten ser ut. Hur samhället ser ut idag har satt sina spår, och i Sverige har matkostnaderna skjutit i taket så pass mycket att Konkurrensverket bestämt sig för att påbörja en utredning för om konsumenter betalar för mycket enligt SVT.   

Vad är en rimlig matkostnad? Beroende på hur mycket du vill och kan spendera på mat, är avgörande för hur mycket just din matkostnad kommer att ligga på. Konsumentverket har tagit fram statistik för hur mycket dyrare det har blivit med mat 2023, jämfört med 2022.  

Läs även: Högre levnadskostnader enligt Konsumentverket 

Livsmedelskostnader varierar från person och ålder. Här nedan kan du se en sammanställning från Konsumentverket hur mycket livsmedel kostar per månad. 

Individuella matkostnader per månad enligt Konsumentverket

Ålder:

6-11 mån

1 år

2-5 år

6-9 år

10-13 år

14-17 år

18-30 år

31-60 år

61-74 år

74+ år

All mat lagas hemma:

1010 kr

1130 kr

1510 kr

2190 kr

2750 kr

3310 kr

3630 kr

3420 kr

3070 kr

-

All mat lagas hemma utom lunch:

700 kr

850 kr

1170 kr

1700 kr

2140 kr

2580 kr

2830 kr

2660 kr

2930 kr

-

*Beräkningar för 74+ år har inte utförts av Konsumentverket

Matbudget 1 vuxen 

Att skapa en matbudget för en vuxen är oftast mycket enkelt, detta då du endast behöver tänka på din inkomst och basera alla dina utgifter på den.

För en person mellan 18–30 år och som inte äter någon specialkost eller ute, ligger kostnaderna på ungefär 3 630 kr i månaden.  

Hur gör du en budget och vad kan du göra för att minska dina matkostnader? Först går du igenom din inkomst och vilka utgifter du har. När du har gjort första steget kan du räkna på hur mycket din matbudget ska vara på. 

Matbudget 2 vuxna 

Matbudget för två vuxna kan både vara enklare och svårare. Ni har två inkomster och flera utgifter. Men precis som med en matbudget för en vuxen, så räknar ni och planerar er matbudget utifrån er inkomst.  

Om ni exempelvis är mellan 18–30 år och har en mjölkproteinfri kost och en glutenfri kost + att en av er äter all lunch ute blir er matbudget enligt Konsumentverket följande:  

En vuxen med glutenfri kost: 3 840 kronor 
En vuxen med mjölkproteinfri kost och lunch ute: 3 000 kronor 

Det betyder att ni har en gemensam matbudget på 6 840 kronor.  

Detta behöver inte betyda att ni inte kan ha en lägre matkostnad. Räkna, planera och håll er till den budget som ni själva bestämmer. Hitta rabatter, erbjudanden och se om det finns andra alternativ till de dyrare produkterna.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?