Privatekonomi

Hur ofta ska man jämföra sitt privatlån?

2020-06-22 Johanna Westerlund
Kvinna jämför med frågetecken

Varje gång vår låneförmedling utökas med fler samarbetande banker innebär det självklart bättre sparmöjligheter för dig som har lån att jämföra! Samtidigt kan det vara bra att även se över hur du lägger upp ditt sparande. Vi på Zmarta vet hur du på bästa sätt utnyttjar konkurrensen bankerna emellan.

Hur ofta ska man jämföra sitt privatlån?

Bankerna har sina strategier. De mindre och medelstora aktörerna behöver tydliga nischer för att konkurrera med de större. Samtidigt öppnar bankernas val av vilka de vill ha som sparande respektive lånande kunder upp möjligheter för dig som kund, att kunna välja och vraka bland de alternativ som passar din ekonomi bäst - här och nu!

Samma balans som bankerna har i flödet av in- och utgående resurser, vill även du ha i din privatekonomi. Därmed gäller det att våga vara otrogen mot din huvudbank, för att kunna hitta en väg för sparandet och en annan väg för lånandet.

Lån

Privatlån tål att jämföras åtminstone var tionde till tolfte månad. På så sätt garanterar du att hänga med i de generella ränteförändringarna och hela tiden få en uppdaterad lånesituation.

Samtidigt kan rekommendationen för dig som har flera olika privatlån vara att jämföra var sjätte månad. Helt enkelt för att försöka samla ihop de olika lånen till ett enda, så snart som möjligt.

Detsamma gäller för dig som har en hög ränta. Även om det är svårt att fastställa några generella räntenivåer för olika lånesituationer, kan du försöka skapa dig en uppfattning om vad andra betalar för ungefär samma lånesituation som du.

Hade du en något lägre kreditvärdighet vid det senaste tillfället du samlade och jämförde dina privatlån är det inte fel att våga jämföra så ofta som var sjätte månad, eller kanske till och med ännu oftare. Vår rekommendation är en gång i halvåret, helt enkelt för att din kreditvärdighet under den tiden har stor potential att förändras. Det kan handla om allt ifrån bättre konsumtionsvanor och färre kreditupplysningar som gjorts de senaste månaderna, till en högre inkomst, bättre sparande eller nya livssituationer överlag.

Vet man med sig att man under de senaste månaderna, på en kort tid, förbättrat sin ekonomi betydligt, kan det alltså vara värt att jämföra med mindre än sex månaders mellanrum!

Bra att veta är att en kreditupplysning får mindre och mindre påverkan på din kreditvärdighet ju längre tid det gått sedan den togs. Dessutom försvinner kreditupplysningen helt efter ett år.

Spar

När det kommer till sparandet är man ofta sämre på att lämna sin huvudbank. Även det kortsiktiga sparande på helt vanliga sparkonton, kan löna sig att jämföra.

Det behöver inte handla om stora summor som sparas. Chansen att ditt sparande ska kunna växa ökar om du vågar se över olika alternativ av sparkonton, jämfört med om pengarna ligger still på ett konto med noll procents ränta hos din huvudbank.

Som sparande kund bestämmer du mer över tidsaspekten själv jämfört med en lånande kund. Därför gör du bäst i att jämföra olika sparräntor och samtidigt överväga aspekter såsom insättningsgaranti, fria uttag eller inte, samt eventuell bindningstid.

Att öppna upp ett sparkonto på nischad bank där en bestämd del av lönen sätts in varje månad går på några minuter. Det handlar inte om att dina pengar måste ligga helt orörda på ett bankkonto för att växa med sparräntan. Däremot genererar de pengar som ligger kvar på sparkontot i längden mer ränta, eftersom du på längre sikt får ränta på räntan!

Bara det faktum att pengarna ligger på en annan bank kan förhoppningsvis ge en effekt av att det tar emot lite mer att föra över pengar till ditt vanliga konto igen.

Att våga byta bank för ditt sparande borde alltså vara lika självklart som att du byter bank när du lägger om dina lån! Däremot tjänar du alltså på att våga lägga om dina lån mer ofta än när det kommer till ditt sparande. Följer du våra råd och rekommendationer kring både lån och sparande är du på god väg att hitta bästa möjliga balans i din privatekonomi!

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?