Privatekonomi

7 knep för högre kreditvärdighet – så gör du

2021-11-23 Angelica Lindberg
Glad man som tittar ner i en dator

Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och brukar definieras i något som kallas kreditbetyg, eller kreditscore. Långivare kan ta reda på ditt kreditbetyg genom en kreditupplysning och med ett högt betyg har du större möjligheter att få bra villkor när du lånar pengar. Här är våra bästa knep för hur du ökar ditt kreditbetyg!

Vad är kreditvärdighet och kreditbetyg?

Din kreditvärdighet påverkas av fyra faktorer: 

  • inkomst

  • utgifter

  • livssituation

  • kredithistorik. 

Alla svenskar över 18 år har ett eget kreditbetyg.

Kreditbetyget har tre skalor: låg, medel eller hög. Kortfattat så innebär det att ju högre ditt kreditbetyg är desto bättre är din återbetalningsförmåga. Med ett högt betyg har du större möjligheter att få handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor när du ska ansöka om nytt lån eller förhandla lån. Har du istället ett lågt betyg kan det innebära en större risk att till exempel långivare kommer ta en högre ränta av dig.

Så här gör du för att förbättra din kreditvärdighet

1. Avsluta krediter som du inte använder

Långivare tittar på hur många kreditengagemang du har, därför är det bra att ha så få lån och krediter som möjligt.

2. Betala tillbaka dina skulder så snart du kan

Många lån och krediter påverkar din kreditvärdighet negativt, se därför till att betala av dina skulder så fort som möjligt. Börja med smålån och kreditkortsskulder som oftast har högst ränta.

3. Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar innebär lägre kreditbetyg och gör det ofta svårt att få lån. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter att skulden har betalats tillbaka.

4. Ha en medsökande

Vill du låna pengar? Att söka lån tillsammans med någon annan, en medsökande, kan ge ett högre räntebetyg eftersom du och din medsökande delar ansvar för lånet.

5. Undvik kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om lån eller andra krediter gör långivaren en kreditupplysning på dig. Många kreditupplysningar påverkar ditt räntebetyg negativt.

6. Samla dina lån

Att samla dyra smålån och krediter i ett större lån kan sänka din månadskostnad, ge dig större kontroll över din ekonomi och förbättra din kreditvärdighet.

7. Fast inkomst

En tillsvidareanställning är en stor fördel och att bo på samma adress en längre tid kan också anses som positivt när kreditupplysningsföretagen gör sin bedömning.

Så kan kreditvärdigheten påverka dina lån

Planerar du att köpa en bostad? Eller ska du låna pengar till en ny bil? När du ansöker om lån tar banken en kreditupplysning på dig för att avgöra din kreditvärdighet. Sedan har bankerna olika tillvägagångssätt när de bedömer krediter och lån vilket också påverkar lånevillkoren.

Med ditt kreditbetyg som underlag kan du och banken förhandla om vilket lånebelopp som du kommer att beviljas och till vilka villkor. Med kreditbetyget kan du även se om det finns möjligheter att förhandla räntan på befintliga lån. Har du en hög kreditvärdighet finns möjligheten att du får en lägre ränta. Har du istället en låg kreditvärdighet kan långivaren begära högre ränta av dig.

Fler i samma kategori

Se alla
artikelbild_löneförhandling.png
Privatekonomi Så lyckas du med din löneförhandling
Vi hjälper dig med smarta tips som förbereder dig inför löneförhandlingen 2023.
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.