Om lån

Vad händer om jag har en skuld hos Kronofogden?

2019-10-22
Par med skuld hos kronofogden

Om du olyckligt nog har hamnat hos Kronofogden så står du inför en tuff situation de närmsta åren framöver. Oavsett om du har misskött din ekonomi eller haft otur där din ekonomi inte gått ihop av beklagliga orsaker, så måste du ordna upp din skuld för att kunna ha ett fullt fungerande liv i framtiden.

Avbetalningsplan

När ditt ärende gått så långt som till Kronofogden är det dags att agera och den enda som kan lösa problemet är du själv.Vanligtvis börjar processen med att får du hem ett brev där du informeras om din obetalda skuld och att Kronofogden fått i uppdrag att driva in den skulden.
Huvudregeln är att du ska betala tillbaka din skuld direkt när den hamnat hos Kronofogden och på kravet som du får hemskickat uppges alltid en sista betalningsdag. Kan du endast betala en mindre del av skulden så får du göra en delbetalning vilket minskar din skuld och visar god betalningsvilja. Delbetalningen räknas dock inte som en avbetalningsplan och om du inte kan betala mer än en delbetalning så startas en utredning om eventuell utmätning.

Kan du inte betala din skuld till Kronofogden?

Om du inte kan betala din skuld så startar Kronofogden en utredning för att se om de kan få tillbaka sina pengar genom utmätning. Använde du dig av en borgensmannär du tog ditt lån så kan Kronofogden välja att kräva tillbaka pengar från denne och detta är självklart inte en bra lösning. Försök ta ditt ansvar så fort som möjligt och välj, om det är genomförbart, att ta alla chanser för att betala tillbaka din skuld, utan att lägga det på din borgensman.

I många fall lämnas endast ett existensminimum på ett fåtal tusenlappar kvar på kontot.

Utmätningen går till på så sätt att Kronofogden först utreder om du har tillgångar som kan betala av din skuld. Dessa kan vara fordon, bostad och övrig egendom. Även pengar som skatteåterbäring, fondandelar och aktier räknas in i utmätningen och om du har otur så kan Kronofogden välja att beslagta en del av din inkomst varje månad till skulden. Utmätningen av lönen är ett tungt alternativ att leva med och i många fall lämnas endast ett existensminimum på ett fåtal tusenlappar kvar på kontot för att du ska kunna uppehålla ett enkelt leverne.

Utmätning av Kronofogden

Har du en skuld hos Kronofogden och kanske även råkat ut för utmätning av din lön, lär din inkomst vara relativt knaper. Då kan du lockas av möjligheten att ansöka om lån för att göra din vardag lite lättare och med tanke på att du redan är i en position där du betalar tillbaka för obetalda skulder, bör du vara medveten om följderna vid misskött ekonomi.

Låna inte pengar med skuld hos Kronofogden

Zmarta rekommenderar inte att du lånar pengar när du har en skuld hos Kronofogden. Vi jämför inte heller privatlån eller billån för någon som har skuld hos Kronofogden då vi vill att du ska låna pengar när du har råd att betala den månadskostnad som tillkommer vid ett lån. I vissa fall kan några långivare hjälpa dig med dina bolån om du har möjlighet att använda din bostad som säkerhet för lånet, men då måste du samtidigt ha en tydlig plan och ett ansvarsfullt tänk för att kunna gå vidare med en sådan ansökan.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
sjö sommar
Om lån Detta lånade vi i Sverige till sommaren 2022
Vad vi lånar till har förändrats sedan 2021, men vad beror det på?
föräldraledig
Om lån Ta lån som föräldraledig
Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina ...