Om försäkring

Specialförsäkringar

2022-10-04 Angelica Lindberg

Idag kan man försäkra det mesta. Det är väl lite på både gott och ont. Många försäkringar är säkert helt onödiga också. Men för den som verkligen behöver en försäkring är det smidigt att det finns så många olika försäkringar att välja bland så att man har försäkringar som täcker alla behov.

Vad är specialförsäkringar

Specialförsäkringar kallas de försäkringar där man försäkrar lite mer udda saker. Dit hör till exempel instrumentförsäkring där man kan försäkra sina värdefulla musikinstrument, golfförsäkring där man kan försäkra sin golfutrustning och bröllopsförsäkring där man kan försäkra sig mot oförutsedda händelser före eller under bröllopet. Det finns minst sagt en specialförsäkring för alla.

Var kritisk mot vissa specialförsäkringar

Det gäller dock att ha lite is i magen och vara lite kritisk mot specialförsäkringarna. Har man ett specialintresse där man har lagt ner enorma summor pengar så är det självklart bra att man kan försäkra sin hobby. Men de flesta vanliga människor klarar sig med en bra hemförsäkring tillsammans med en allriskförsäkring. Ett av Sveriges största försäkringsbolag valde nyligen att ta bort alla sina specialförsäkringar eftersom de hade märkt att deras kunder blev förvirrade när det fanns så många olika försäkringar att välja bland. Det blev svårt för kunderna att bestämma sig för vad de behöver och inte behöver. Försäkringsbolaget menar på att specialförsäkringar spelar på människors oro. Ja det kan ju råda delade meningar om detta, men det kan ju trots allt vara bra att tänka efter i förväg innan man tecknar alltför specialiserade försäkringar. Man ska alltid utgå från vilket behov man har. Det lönar sig sällan att vara alltför överförsäkrad.

Olika typer av specialförsäkringar

Det finns en uppsjö av specialförsäkringar och idag kan man nog i stort sett försäkra sig mot precis allt. Ett exempel är bröllopsförsäkringen där man får ersättning ifall någonting inträffar så att man måste ställa in bröllopet, om någonting går fel under själva bröllopet eller ifall man behöver avboka bröllopsresan. Ett annat exempel är cancerförsäkringarna som har blivit populära de senaste åren och som finns i såväl manlig som kvinnlig variant. Man kan också försäkra sig mot andra kritiska sjukdomar, liksom mot att man blir arbetslös eller råkar köra för fort och får fortkörningsböter. För nästan varenda sak finns också specialförsäkringar, nämligen för teven, hemmabioanläggningen, bilstereon, kameran, datorn, tvättmaskinen, smyckena och datorn.

Fler i samma kategori

Se alla
Förkyld rödhårig flicka ligger i sängen och torkar näsan med en näsduk.
Om försäkring Sjuk på semestern? Tänk på det här!
Vi går igenom vad du ska göra om du eller ditt barn blir sjuk på semestern.
pexels-ketut-subiyanto-4350217 (1)
Om försäkring Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på.
Rosa resväska vid gaten med utsikt över flygplanen.
Om försäkring Förlorat eller försenat bagage – får jag ersättning?
Har du förlorat eller råkat ut för försenat bagage på flygresan? Vi reder ut vad som gäller!