Om försäkring

Byta försäkringsbolag – tänk på det här!

2021-09-28 Angelica Lindberg
Kvinna sitter på en bil och kollar i mobilen

Det finns några saker som du måste tänka på innan du byter försäkringsbolag. Du kan till exempel inte säga upp din försäkring när som helst, i alla fall inte om det gäller en sakförsäkring. För personförsäkringar gäller andra regler. Vi hjälper dig på vägen till din nya försäkring!

Checklista för att byta försäkringsbolag

  1. Jämför försäkringar innan du bestämmer dig för vilken du vill byta till. Du kan spara mycket på att jämföra, men det allra viktigaste är att jämföra villkoren. Uppfyller försäkringen dina behov? Tänk på att du behöver göra en ny hälsodeklaration om du ska byta personförsäkring.

  2. Ta reda på när huvudförfallodagen är. Det är den dag då försäkringen förnyas för ytterligare ett år och det är också då som din gamla försäkring kan avslutas. Personförsäkringar kan däremot avslutas när som helst. 

  3. Teckna en ny försäkring innan du säger upp din gamla. Om det gäller en sakförsäkring behöver du se till att den nya börjar gälla i samband med att den gamla avslutas på huvudförfallodagen, så att det inte blir ett glapp då du står helt utan skydd eller så du slipper betala för dubbla försäkringar. 

  4. Kontakta ditt gamla försäkringsbolag och avsluta din försäkring, be om en skriftlig bekräftelse på att du har avslutat den gamla försäkringen.

Hur säger jag upp en försäkring?

Du säger upp din försäkring genom att kontakta ditt försäkringsbolag och meddela dem att du vill avsluta din försäkring. Personförsäkringar kan du säga upp när som helst, men om det gäller en sakförsäkring, till exempel en bilförsäkring eller hemförsäkring, kan du bara avsluta den i samband med försäkringens huvudförfallodag. 

Huvudförfallodagen är den dag då försäkringsavtalet löper ut eller förnyas. Om du inte väljer att avsluta den förnyas den automatiskt för ytterligare ett år. I de allra flesta fall är det endast i samband med huvudförfallodagen som det går att byta försäkringsbolag. Du kan hitta huvudförfallodagen i ditt försäkringsbrev som du fått från försäkringsbolaget. 

Kan jag byta försäkringsbolag innan huvudförfallodagen?

Det är sällan du kan byta försäkringsbolag innan huvudförfallodagen. Det finns däremot några få undantag då försäkringsavtalet kan brytas i förväg och det är om ditt försäkringsbehov skulle försvinna. 

Till exempel om du

  • säljer din bil eller lägenhet

  • skrotar bilen

  • flyttar in till någon som redan har en hemförsäkring.

I de här fallen försvinner ditt försäkringsbehov och försäkringen kan då avslutas i förtid.

Kan jag ställa av bilen för att byta försäkringsbolag?

En del tror att de kan komma runt bilförsäkringens bindningstid genom att ställa av och på bilen. Men det är väldigt sällan det fungerar och ingenting som rekommenderas.

Att ställa av bilen är inte samma sak som att avregistrera den, utan försäkringen ligger fortfarande vilande i vägtrafikregistret och går automatiskt igång igen så fort du ställer på bilen – och då med samma försäkringsavtal, försäkringsbolag och trafikförsäkringsbevis.

Om du har en halv- eller helförsäkring när du ställer av bilen så övergår den till en så kallad “avställningsförsäkring”, eller “garageförsäkring” som den också kallas. Den är frivillig och kan sägas upp. Men även om du säger upp den finns det alltså fortfarande en vilande trafikförsäkring med tillhörande trafikförsäkringsbevis kvar. 

“Av- och påställningsknepet” kan fungera i sällsynta fall, men de flesta försäkringsbolagen ser igenom det som ett uppenbart sätt att kringgå försäkringens bindningstid.

Skillnad på sak- och personförsäkring

Det är skillnad på sak- och personförsäkringar när det kommer till bindningstid. Sakförsäkringar gäller ofta i ett år och går endast att säga upp i samband med huvudförfallodagen. Med sakförsäkring menas exempelvis hem-, villa- och bilförsäkringar. Personförsäkringar, såsom livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar, kan du däremot säga upp eller byta när du vill. 

Säg inte upp din försäkring förrän det nya försäkringsbolaget har godkänt din ansökan. Tänk också på att du kan få göra en ny hälsodeklaration om du ska byta personförsäkring. 

Saker som kan vara bra att ha koll på

För att du som konsument ska känna dig trygg tipsar vi dig om några saker som kan vara bra att ha koll på innan du byter försäkring!

Kontrollera att försäkringsgivaren har tillstånd

Innan du tecknar en ny försäkring så är det bra att kontrollera så att försäkringsgivaren har tillstånd. Försäkringsgivaren är den som är formellt ansvarig för försäkringen, medan försäkringsbolaget är den som administrerar och säljer försäkringar. I de flesta fall är både försäkringsgivaren och försäkringsbolaget samma bolag, men de kan också vara två olika parter. 

I Sverige måste alla försäkringsgivare som bedriver verksamhet ha tillstånd av Finansinspektionen. De övervakar försäkringsbolagen och kan dra tillbaka tillståndet om det behövs, till exempel om bolaget missköter sig. 

Om du vill kontrollera att ett bolag har tillstånd kan du göra det i Finansinspektionens företagsregister. Saknar bolaget tillstånd bör du inte köpa någon försäkring hos dem. En annan varningssignal är om ett bolag saknar organisationsnummer. Vi på Zmarta/Insplanet har självklart alla nödvändiga tillstånd och är registrerade som försäkringsförmedlare hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn.

Du har 14 dagars ångerrätt

När du köper en försäkring på distans (via telefon eller nätet) har du alltid rätt att ångra dig inom 14 dagar. Ångerrätten ger dig möjlighet att häva köpet och du får då pengarna tillbaka som du betalat för försäkringen – däremot har försäkringsbolaget rätt att ta betalt för den tid som skyddet var gällande. För livförsäkringar är det 30 dagars ångerrätt som gäller.

Fler i samma kategori

Se alla
Par framför husbil i barrskog.
Om försäkring Tänk på det här när du jämför husbilsförsäkring
Vi går igenom 7 viktiga saker att jämföra i husbilsförsäkringen.
Hand som lägger mynt i en spargris
Om försäkring Välj rätt försäkring – så här ska du tänka
Innan du väljer att teckna en försäkring är det viktigt att du jämför innehållet i olika försäkringar.
Så får du en billig bilförsäkring.
Om försäkring Folksam
Det är alltid bra att jämföra försäkringar innan du tecknar en, så att du får det försäkringsskydd du vill ha till ett b ...