Företagsförsäkring

Därför är det viktigt att teckna företagsförsäkring

2023-02-27 Angelica Lindberg
Glad kvinna i förkläde står vid kassan i en blomsterbutik omgiven av buketter.

Idag saknar var fjärde småföretagare i Sverige en företagsförsäkring, visar Trygg-Hansas årliga småföretagarundersökning. En stor anledning till detta är att många tror att de inte behöver någon, eller att den privata hemförsäkringen även omfattar företaget. Det är ett vanligt missförstånd. Vi berättar varför det är så viktigt att teckna en företagsförsäkring.

På 5 minuter eller mindre får du lära dig om vad en företagsförsäkring omfattar, vilka risker som finns om ditt företag inte är försäkrat och varför så många småföretagare låter bli att teckna företagsförsäkring.

En företagsförsäkring kan minska risken för konkurs

Det är mycket som kan hända ditt företag och det är inte bara stora olyckor som kan få förödande konsekvenser. Om du drabbas av en tids sjukdom, leveranser som inte kommer fram i tid eller något annat oplanerat avbrott kan det i värsta fall leda till konkurs. Med en avbrottsförsäkring (som normalt ingår i en företagsförsäkring) minskar du risken betydligt för att det ska hända.

En annan vanlig skadetyp som kan drabba dig som småföretagare är ansvarsskador, det vill säga att du som småföretagare blir krävd på skadestånd. Eftersom det kan handla om enorma summor är det helt avgörande att du har rätt försäkringsskydd.

Många småföretagare saknar försäkringsskydd

Varje år gör Novus en småföretagarundersökning på uppdrag av Trygg-Hansa. Årets undersökning visar att så många som var fjärde småföretagare i Sverige, som har 0 till 10 anställda, saknar en företagsförsäkring. Bland enmansföretagen är det ännu fler – var tredje saknar försäkringsskydd för sitt företag. Dessa riskerar att gå miste om möjligheten till ersättning vid stöld, sjukdom eller skador.

Hemförsäkringen omfattar inte företaget

I Trygg-Hansas undersökning framgår det även varför småföretagarna inte har tecknat en företagsförsäkring:

 • 40 % uppger att de inte behöver någon.

 • 28 % uppger att de primärt arbetar hemifrån och har en hemförsäkring.

 • 17 % har inte hunnit sätta sig in i vilken försäkring man behöver.

 • 17 % tycker att det är en för hög kostnad.

Enligt Nicklas Larsen, chef för företagsmarknad på Trygg-Hansa, finns det många missförstånd kring företagsförsäkringen. Det vanligaste missförståndet är att hemförsäkringen även omfattar företaget och dess inventarier, men det stämmer inte. Om din jobbdator eller något annat som du använder inom företaget går sönder så är det endast en företagsförsäkring som kan ersätta dem – även om de förvaras i ditt hem.

En bra minnesregel är att alla saker som du har köpt och gjort momsavdrag för behöver omfattas av en företagsförsäkring.

Välj en företagsförsäkring som passar din verksamhet

I en företagsförsäkring brukar grundskyddet innehålla

 • ansvarsskydd

 • rättsskydd

 • egendomsförsäkring

 • avbrottsförsäkring.

Skydden ersätter dig när du krävs på skadestånd, för ombuds- och rättegångskostnader om du hamnar i en tvist, samt för dina saker om de går sönder eller blir stulna. Avbrottsförsäkringen ersätter dig vid ett oförutsett avbrott i verksamheten som gör att du förlorar inkomst.

Men utöver grundskyddet är det viktigt att du funderar över vilka risker som finns inom just din bransch. Vilka eventuella skador skulle kunna påverka just ditt företag ekonomiskt? Kanske är du konsult som ger råd som leder till en förmögenhetsskada för din kund? Då behöver du ha ett tillägg till din företagsförsäkring som ersätter ren förmögenhetsskada.

Du kan jämföra och teckna ny företagsförsäkring via Zmarta

Hos oss på Zmarta kan du jämföra flera olika företagsförsäkringar och företagsbilförsäkringar. När du hittat den som passar dig och ditt småföretag bäst kan du teckna den direkt via oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Har du frågor eller funderingar kan du få råd av våra erfarna försäkringsrådgivare helt kostnadsfritt.

Vanliga frågor om företagsförsäkring

 • Varför ska jag ha företagsförsäkring?

  En företagsförsäkring är viktig eftersom den kan ersätta dig vid egendomsskador, avbrott i verksamheten, skadeståndskrav och tvister. Hemförsäkringen ersätter dig inte för detta, även om du jobbar hemifrån. Utan företagsförsäkring kan företaget i värsta fall gå i konkurs om du drabbas av kostsamma och oförutsedda händelser.   

 • Måste jag ha en företagsförsäkring?

  Du måste inte ha en företagsförsäkring, men utan försäkring riskerar du att gå miste om ersättning eftersom hemförsäkringen inte omfattar ditt företag. Därför rekommenderar vi dig starkt att teckna en försäkring till ditt företag.

 • Vilka försäkringar är obligatoriska?

  Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag. Har du en företagsbil måste den därför vara som minst trafikförsäkrad. Du kan jämföra och teckna företagsbilförsäkring via Zmarta. 

 • Måste aktiebolag ha försäkring?

  Oavsett om du har ett aktiebolag eller en enskild firma är det viktigt att ha en företagsförsäkring. Alla typer av företag kan drabbas av oförutsedda händelser. Fundera på vad som skulle hända om du som ägare blir långvarigt sjuk, eller om företaget får en stor skuld på grund av en rättslig tvist? En företagsförsäkring ersätter dig för sådana händelser.

Fler i samma kategori

Se alla
Leende kvinna i profil kör bil.
Företagsförsäkring Tjänstebil – Allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil
En tjänstebil är en bil som används i tjänsten. Vi berättar allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil.
Guide - Allt du behöver veta om företagsförsäkringen
Företagsförsäkring Guide - Allt du behöver veta om företagsförsäkringen
Det finurliga med en företagsförsäkring är att den alltid består av flera mindre delar som sätts ihop till en heltäckand ...