Företagsförsäkring

Pris på företagsförsäkring

2023-04-24 Angelica Lindberg
Ung man sitter och arbetar vid sin dator på ett café.

Att ha en företagsförsäkring är en viktig del för att skydda ditt företags tillgångar och verksamhet. Men priset på en företagsförsäkring kan variera betydligt beroende på flera olika faktorer. Här tittar vi på de viktigaste faktorerna som påverkar priset på din företagsförsäkring.

På ungefär 8 minuter får du veta vilka olika faktorer som påverkar priset på företagsförsäkringen och hur försäkringsbolagen bedömer risken för skador. Dessutom tipsar vi dig om hur du kan få en billigare företagsförsäkring! 

Vad kostar en företagsförsäkring?   

Kostnaden för en företagsförsäkring beror på flera faktorer såsom 

 • företagets storlek 

 • bransch 

 • antalet anställda 

 • försäkringens omfattning 

 • vald självrisknivå 

 • risknivå 

 • försäkringsbolagets prissättning.  

Därför varierar kostnaden för en företagsförsäkring från företag till företag. För att få en mer exakt uppskattning av kostnaden för din företagsförsäkring kan du kontakta olika försäkringsbolag och be om en offert. Ett snabbare och smidigare sätt är att jämföra företagsförsäkringar från flera olika försäkringsbolag samtidigt via Zmarta.  

Det är också viktigt att jämföra priser och omfattning på försäkringen mellan olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen till det bästa priset för just ditt företag. 

Så påverkar olika försäkringstyper priset på din företagsförsäkring 

I en företagsförsäkring kan det ingå flera olika typer av försäkringar, var och en med sin egen unika prissättning. Här är en översikt över några av de faktorer som påverkar priset på några vanliga försäkringar som kan tecknas av företag. 

Pris för en ansvarsförsäkring  

En ansvarsförsäkring är ett viktigt skydd om du krävs på skadestånd för att ditt företag orsakat en skada på en person eller någons egendom. Priset på en ansvarsförsäkring beror på faktorer som företagets bransch, storlek, verksamhetens omfattning och risken för skada. Ju högre risken för skada, desto högre blir kostnaden för ansvarsförsäkringen. 

Pris för en egendomsförsäkring  

En egendomsförsäkring täcker skador på ditt företags egendom, inklusive inventarier, maskiner, varor och hyrd egendom. Priset på en egendomsförsäkring beror på företagets storlek, värde på egendomen, ålder och skick på egendomen samt risk för skada eller förlust. Ju högre värdet på egendomen är och ju högre risken för skada är, desto högre blir kostnaden för egendomsförsäkringen. 

Pris för en företagsbilförsäkring 

En företagsbilförsäkring täcker kostnader som kan uppstå om en bil orsakar skada på en annan person eller en annan persons egendom. Priset på en bilförsäkring beror på faktorer såsom  

 • antal förare 

 • typ av fordon 

 • ändamål och användning (används fordonet för att transportera farliga material?) 

 • i vilket område företaget ligger 

 • företagets skadehistorik 

 • hur hög självrisk du väljer.  

Läs även: Tjänstebil – Allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil 

Pris för en sjukvårdsförsäkring

En sjukvårdsförsäkring täcker kostnader för sjukvård, mediciner och behandlingar. Priset på en sjukvårdsförsäkring beror på faktorer som antalet anställda, ålder på var och en av dem samt försäkringens omfattning. Ju fler anställda du har och ju högre omfattningen på försäkringen är, desto högre blir kostnaden för sjukvårdsförsäkringen. 

Pris för en tjänstereseförsäkring

En tjänstereseförsäkring täcker kostnader för förlorat eller stulet bagage, olycksfall eller sjukdom under tjänsteresan. Priset på en tjänstereseförsäkring beror på faktorer som resans längd och destination, antalet resenärer och försäkringens omfattning. Ju längre resan är, ju fler resenärer som reser och ju högre omfattningen på försäkringen är, desto högre blir kostnaden för tjänstereseförsäkringen. 

Pris för en olycksfallsförsäkring 

En olycksfallsförsäkring täcker kostnader för vård, läkemedel, resekostnader, tandbehandling och rehabilitering om du eller någon av dina anställda råkar ut för en olycka. Priset på en olycksfallsförsäkring beror dels på hur många som ska omfattas av försäkringen samt om försäkringen bara ska gälla under arbetstid eller även under fritiden.  

Företagets bransch kan också påverka priset på en olycksfallsförsäkring. Till exempel kan en byggnadsentreprenör som arbetar med farliga maskiner och på höga höjder ha högre priser på sin olycksfallsförsäkring jämfört med en advokatbyrå som har en mindre risk för skador. 

Riskbedömning: Hur försäkringsbolagen bestämmer ditt företags prissättning 

Riskbedömning är också en viktig faktor för försäkringsbolag när de ska beräkna priset på din företagsförsäkring. De tittar på hur stor sannolikheten är för att en skada ska inträffa och vad det i så fall skulle kosta att ersätta skadan. Företag med högre risk för skador, olyckor eller stöld har ofta högre försäkringspriser.  

Riskbedömningen baseras på faktorer såsom  

 • typ av verksamhet 

 • bransch 

 • företagets adress 

 • säkerhetsåtgärder 

 • skadehistorik. 

Ibland kan det kanske kännas som att priserna på försäkringar är höga, men i själva verket är priset på företagsförsäkringen relativt låg jämfört med vad det kostar att åtgärda en skada eller händelse. Att försäkringen kan hålla nere kostnaderna på det här viset beror på att det är en extremt liten risk att samtliga kunder skulle råka ut för en skada samtidigt. När en skada väl inträffar är flera försäkringstagare med och delar på kostnaden för skadan genom att vara kund hos försäkringsbolaget. 

Tips för att sänka kostnaderna för din företagsförsäkring  

Du som kund kan påverka priset på företagsförsäkringen i viss mån. Det kan du bland annat göra genom 

 • skadeförebyggande åtgärder  

 • god skadehistorik 

 • välja en högre självrisk 

 • ge en tydlig beskrivning av verksamheten. 

1. Skadeförebyggande åtgärder 

Du kan få en billigare försäkring om du vidtar några skadeförebyggande åtgärder som minskar risken för att en skada inträffar eller begränsar skadans omfattning. Exempel på skadeförebyggande åtgärder är att  

 • installera brandlarm  

 • installera sprinkler 

 • stöldmärka föremål. 

2. God skadehistorik 

Företagets skadehistorik spelar också en roll i att fastställa priset på din företagsförsäkring. Försäkringsbolag tittar på din skadehistorik för att bedöma risken för framtida skador eller förluster. Om ditt företag har haft skador eller andra förluster i det förflutna kan det leda till högre försäkringskostnader.  

3. Välja en högre självrisk 

Ett annat sätt att sänka priset på företagsförsäkringen är att välja en högre självrisk. Det innebär att du får betala en högre fast kostnad om en skada inträffar. Ju lägre självrisk du väljer desto dyrare blir försäkringspremien.  

4. Tydlig beskrivning av verksamheten  

En klar och detaljerad beskrivning av din verksamhet är avgörande när du köper försäkring. Genom att dela med dig av så mycket information som möjligt kan du hjälpa försäkringsbolaget att bedöma risken för skador och därmed sätta rätt pris på försäkringen. Både du och försäkringsbolaget drar nytta av att priset överensstämmer med risken. 

För att säkerställa att ditt företag är rätt försäkrat, prata med en rådgivare som kan hjälpa dig att skräddarsy en försäkring som passar din verksamhet. Oavsett om du är ny som egenföretagare eller behöver försäkring för aktiebolag, kan en rådgivare ge dig råd om vad du bör tänka på. 

5. Samla alla försäkringar under ett försäkringsbolag 

Ett vanligt tips är att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Det innebär att du inte måste betala dubbla självrisker för en skada som omfattas av flera försäkringar. Ibland går det även att få viss samlingsrabatt och andra förmåner om man samlar sina försäkringar.  

Jämför företagsförsäkring via Zmarta 

Sammanfattningsvis är det viktigt att du tar hänsyn till alla dessa faktorer när du söker efter en företagsförsäkring. Genom att ha en grundlig förståelse för vad som påverkar priset på din företagsförsäkring kan du hitta den bästa försäkringen till det bästa priset för ditt företag.   

Via Zmarta kan du jämföra företagsförsäkringar från flera olika försäkringsbolag, samtidigt. Det är kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Kom ihåg att alltid jämföra villkor och innehåll i försäkringen utöver priset. 

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i en vit bil i ett garage.
Företagsförsäkring Företagsbilförsäkring – guide för stora och små företag
I vår guide för företagsbilförsäkring får du lära dig allt du behöver veta om försäkringar för företagsbilar.
Leende kvinna i profil kör bil.
Företagsförsäkring Tjänstebil – Allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil
En tjänstebil är en bil som används i tjänsten. Vi berättar allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil.
Glad kvinna i förkläde står vid kassan i en blomsterbutik omgiven av buketter.
Företagsförsäkring Därför är det viktigt att teckna företagsförsäkring
Idag saknar var fjärde småföretagare i Sverige en företagsförsäkring. Vi reder ut varför den är så viktig!