Guide: Allt du behöver veta om företagsförsäkringen
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Företagsförsäkringen är ett ovärderligt skydd för ditt företag om olyckan sker tack vare de 4 grundförsäkringarna – egendomsförsäkring, avbrottsförsäkring, ansvarsförsäkring och rättskyddsförsäkring. I vår guide kan du läsa om varför de är nödvändiga för ditt företag.
På ungefär 5 minuter får du information om de allra viktigaste grundförsäkringarna i företagsförsäkringen och annat som är bra att veta för att ditt företag ska ha rätt skydd.
Skydda ditt företag – exempel på företagsförsäkring
Företagsförsäkringen är en maximal kostnadseffektiv och en näst intill ovärderlig investering för företaget som är i uppstartsfasen såväl som den redan etablerade verksamheten.
En företagsförsäkring är ett skydd med olika typer av försäkringar och som kan anpassas efter bransch och behov. Varje företag bör ha en företagsförsäkring som inkluderar ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring, egendomsförsäkring och avbrottsförsäkring.
Vi har knåpat ihop en guide som går igenom de 4 viktigaste grundförsäkringarna som behövs för ditt företag.
Egendomsförsäkring - skyddar egendom och utrustning
Egendomsförsäkringen täcker företagets egendom och lösa föremål som maskiner, datorer, varor och annan utrustning som finns på arbetsplatsen.
Egendomsförsäkringen täcker bland annat skador som uppstått vid
inbrott eller rån
vattenskador
glas- och transsportskador
storm och andra naturskador, exempelvis blixtnedslag
brand eller explosion.
Avbrottsförsäkring - ersätter förlorade intäkter
Avbrottsförsäkringen är bra när företaget har råkat ut för en skada på sin egendom, då det ofta blir en paus i verksamheten. Avbrottsförsäkringen täcker då förlust av intäkt och hjälper företaget att betala fasta utgifter som hyra och el exempelvis. Vissa avbrottsförsäkringar täcker även utebliven vinst.
Ansvarsförsäkring - skydd om något går snett
Olyckor och misstag sker, och därför behövs en ansvarsförsäkring. Om ditt företag, personal eller produkt orsakar en skada som slutar med att exempelvis er kund förlorar pengar eller får problem kan företaget bli skadeståndsskyldigt.
En ansvarsförsäkring täcker möjligt skadestånd vid en eventuell rättstvist. Ansvarsförsäkringen är därför bland den viktigaste försäkringen ditt företag kan teckna – skadestånd kan bli väldigt dyrt, ibland flera miljoner kronor.
Rättskyddsförsäkring – ekonomiskt skydd vid rättegång
Om ditt företag hamnar i en rättstvist täcker rättskyddsförsäkringen advokat- och rättegångskostnader. Den täcker också din motparts rättegångskostnader om du har blivit dömd till att betala dem.
Rättsskyddsförsäkring ingår ofta i hemförsäkringen, men även om du har ditt företag i ditt hem så behöver du en separat rättskyddsförsäkring för företaget.
Bra att tänka på – företagsförsäkring
→ Hemmakontoret inte täcks av din vanliga hemförsäkring! Blir egendom som tillhör ditt företag till exempel stulet i samband med ett inbrott i hemmet, ligger det inte på hemförsäkringen att ersätta förlusten.
→ Motordrivna fordon omfattas inte av egendomsskyddet. Till en företagsbil behövs därför en egen, separat företagsbilförsäkring. Däremot kan lösegendom som ligger i företagsbilen skyddas av företagsförsäkringens grundmoment egendomsskyddet, om det till exempel blir stulet i samband med ett inbrott i bilen.
Glöm inte bort att jämföra olika alternativ innan du tecknar!
Bra att veta om företagsförsäkringen
När du ser över olika prisalternativ till din företagsförsäkring är rekommendationen att se till både försäkringspremie och självrisk. Detta eftersom självrisken är konstant, till skillnad från både premie och ersättningsbelopp som är variabler som påverkas av både omsättningsnivå och huvudverksamhet.
Det innebär att självrisken är densamma vare sig ditt företag är stort eller litet. Försäkringspremier är aldrig belagda med moms - priset på företagsförsäkringen är det som gäller.
Tilläggsförsäkringar
Utöver grundförsäkringarna – egendom, ansvar, avbrott och rättskydd – finns en rad vanligt förekommande tillägg som väljs utefter verksamhetens specifika behov och risker. Det finns även super-nischade moment som kanske inte är särskilt vanliga men å andra sidan helt ovärderliga för vissa företag!
Vanliga tillägg:
Ansvar mot ren förmögenhetsskada
Extrakostnadsförsäkring
Förmögenhetsbrottsförsäkring
Tjänstereseförsäkring
Krisförsäkring
Kundolycksfallsförsäkring
Överfallsförsäkring
Kyl & Frys
Sjukavbrott
VD- och Styrelseansvar
Kollektiv olycksfallsförsäkring
Exempel på andra tillägg:
Allriskförsäkring för dator, surfplatta och mobiltelefon
Skada till följd av väsentligt fel efter garantitiden
Tillfälligt lånad och nyttjad egendom
Provkollektionsförsäkring
Viktigt tillägg till företagsbilen
Till företagsbilen tecknas en separat företagsbilförsäkring. Den skiljer sig från en vanlig bilförsäkring framförallt när det kommer till tilläggsförsäkringar. En del tillägg är lika för både privatpersoner och företag, medan andra är specifika för just företag.
Ytterligare ett tillägg som kan vara extra viktigt till företagsbilen är det för hyrbil. Det innebär att företaget får en ersättningsbil om något händer med företagsbilen, så att verksamheten inte behöver drabbas när bilen behöver bli ståendes på verkstan i några dagar.
Läs gärna vår guide om företagsbilförsäkringar.
Prissättning och premie
Bransch och omsättning är de två huvudsakliga avgörande faktorerna för prissättningen av företagsförsäkringen. Företagets SNI-kod (Svensk Näringsgrensindelning) används för nästan all ekonomisk statistik och ligger till grund för såväl premie som omfattning av företagsförsäkringen.
Vad säger distansavtalslagen?
Distansavtalslagen är inte applicerbar vid tecknandet av en företagsförsäkring! Lagen gäller som bekant inte mellan företag och företag, utan enbart mellan företag och privatkund. Passa därför på att jämföra olika alternativ med varandra innan du tecknar en företagsförsäkring.
Kreditupplysning vid företagsförsäkring
I samband med att en företagsförsäkring ska tecknas görs - till skillnad från när en privatförsäkring tecknas - en kreditprövning på företaget. Helt enkelt för att försäkringsbolaget ska kunna fastställa företagets kreditvärdighet, som sedan kan komma att ligga till grund för prissättningen av försäkringen.