Bolån

Bolån utan fast anställning

2020-11-13
ansökan om bolån med pengar och ett trähus

Många tror att det behövs en fast anställning för att kunna få ta ett bolån. Så är det nödvändigtvis inte – det finns flera banker och långivare som erbjuder bolån till de som inte har en fast anställning men en stabil inkomst.

Kan jag låna till en bostad utan fast anställning?

Det är fullt möjligt att få ett bolån utan fast anställning. Arbetsmarknaden har utvecklats och det blir vanligare och vanligare med otraditionella typer av anställning med stabil inkomst. Därför erbjuder flera banker och långivare idag även bolån till de utan tillsvidareanställning.
Det bankerna och långivarna då kollar på är om du har en stadig långvarig inkomst, dvs. en projektanställning, timanställning, eget företag, pension eller frilansarbete under en längre period exempelvis. Alltså är det inget krav att du har en fast anställning så länge du kan påvisa att du har en stadig inkomst genom exempelvis anställningsavtal eller lönespecifikationer.

Ansök om bolån utan fast anställning via Zmarta

Precis som med privatlån så kan du ansöka om ett bolån utan fast anställning via oss på Zmarta. Vi har idag tre banker och långivare som vi samarbetar med – BlueStep, Svea Ekonomi och Nordax Bank, men fler samarbetspartners kommer löpande. För att ansöka om ett bolån via oss behöver du:

  • Vara över 18 år.

  • Ha en stadig långvarig inkomst i svenska kronor.

  • Ha en kontantinsats på 15%, då belåningsgraden måste ligga under 85% av bostadens värde.

När du ansöker om ett bolån via oss på Zmarta så tar vi endast en kreditupplysning hos UC på dig som vi sen delar med bankerna och långivarna. Det är i sin tur bra för dig för ju färre kreditupplysningar du har på ditt namn, desto bättre är din kreditvärdighet.

Att fylla i en låneansökan hos Zmarta tar bara några minuter och du får svar från långivarna inom bara några dagar. När du ansöker om lån via oss får du dessutom en bra överblick över vilken långivare som kan ge dig lägst ränta och bäst villkor. Med Zmarta kan du dessutom ansöka om bolån även om du har betalningsanmärkningar.

Läs också: Privatlån utan fast anställning

Utöka bolån utan fast anställning

Har värdet på din bostad ökat eller har du kanske redan betalat av en del av ditt bolån? Med Zmarta kan du även utöka ditt bolån utan fast anställning. Även här gäller det att du kan påvisa att du har en långvarig stabil inkomst genom en projekt-, timanställning, pension eller liknande. Eftersom att din bostad lämnas som säkerhet för lånet får belåningsgraden inte överstiga 85% av bostadens värde.

Att utöka sitt bolån innebär att hela lånet behöver flyttas till den nya långivaren eller banken. Då kan du exempelvis finansiera renoveringen som du länge drömt om eller välja att samla ihop dyra smålån och krediter för att få ner månadskostnaden. Det kan vara ett bra alternativ om du inte fått ett privatlån för att samla lån.

Medsökande ökar möjligheterna för ett bra bolån

Att ha en medsökande på sin låneansökan är alltid en fördel, oavsett om det gäller ett bolån, annat typ av lån eller om du har en fast anställning eller inte. När ni är två som står på ansökan har ni båda lika stort ansvar att betala lånet. Det innebär också att er sammanlagda ekonomiska situation och återbetalningsförmåga ligger som grund till lånet och är vad banker och långivare kollar på.

Att ha en medsökande ger också bättre förutsättningar för att ni ska få ett bolån med låg ränta och bra villkor. En medsökande kan vara någon i din närhet, exempelvis din partner. Var noga att prata igenom detta innan ni tar ett bolån så att ni båda är insatta vad det innebär för er.

Läs också: Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna med rosa nagellack håller i silvrig iphone och sitter vid silvrig macbook
Bolån Amortera eller spara
Lär dig varför det är bra att spara och amortera och hur du väljer vilken som är viktigast för din ekonomi.
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.