Bilförsäkring

Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen

2022-07-25 Angelica Lindberg
Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen

I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående efter vägen. Du kan komplettera skyddet med en vägassistansförsäkring, eller assistansförsäkring som det också kallas, för ett mer heltäckande skydd.

Vad är vägassistans?

Vägassistans är en tilläggsförsäkring som du kan teckna till din bil om du har en hel- eller halvförsäkring. I hel- och halvförsäkringar brukar det ingå ett räddningsskydd. Räddningsskyddet hjälper dig om du exempelvis får motorstopp, punktering eller om du av någon annan anledning blir stående efter vägen. Däremot gäller inte försäkringen om driftstoppet beror på att du har fått slut på drivmedel.

Räddningsskyddet ersätter dig för transporten av förare och passagerare till hemorten. Den ersätter även bärgning till närmaste verkstad. Självrisken måste du däremot betala själv.

Tilläggsförsäkringen vägassistans, som också kallas assistansförsäkring eller bilassistans, ger dig ett mer heltäckande skydd.

Läs även: Tankat fel bränsle: täcker försäkringen feltankning?

Vägassistans kompletterar räddningsskyddet

Tilläggsförsäkringen vägassistans ersätter dig huvudsakligen för självrisken för bärgningen och kostnaden för att hyra bil i några dagar då du inte kan använda din egen bil. Några exempel på vad som kan ingå är bland annat

  • reparation på plats

  • låsöppning

  • bärgning

  • hyrbil

  • hotellövernattning.

Om du ofta kör långa sträckor kan vägassistans vara ett bra tillägg till din bilförsäkring.

Vägassistans gäller även utomlands

Tilläggsförsäkringen vägassistans gäller även utomlands. Om du planerar en bilsemester utanför Sverige är därför vägassistans att rekommendera. Om någonting händer på resan kan det vara skönt att få hjälp med att transportera hem bilen igen. Även om bilens grundläggande räddningsskydd kan gälla utomlands brukar det finnas fler begränsningar än i det utökade skyddet.

Läs även: Bilsemester: tips och råd inför din bilsemester

Läs även: Grönt kort för bil: ta med trafikförsäkring utomlands

Vägassistans ingår till nya bilar

Assistansförsäkringar ingår till en del bilmärken – förutsatt att du följer servicekraven och rekommendationerna som anges i villkoren. Rekommendationerna anger hur ofta bilen ska servas och att servicen ska göras hos kvalificerade märkesverkstäder. Du behöver inte teckna någon vägassistansförsäkring om din bil redan omfattas av en sådan assistansförsäkring.

Läs även: Däckförsäkring: ersättning vid punktering & stulna däck?

Jämför vägassistansförsäkringar innan du tecknar

Skyddet i vägassistansförsäkringar kan variera mellan olika försäkringsbolag, därför är det viktigt att du jämför innehållet innan du tecknar en försäkring.

Vissa assistansförsäkringar gäller till exempel inte alltid för alla förare. Dessa är personliga och gäller enbart för dig – oavsett vilken bil du kör. Men de allra flesta assistansförsäkringarna gäller för bilen, oavsett vem som kör den.

En annan sak som kan skilja sig åt i villkoren mellan de olika försäkringsbolagen är om försäkringen även gäller vid brist på drivmedel eller urladdat batteri.

Det kan också finnas begränsningar för vilken fordonsklass som försäkringen omfattar. De flesta vägassistansförsäkringar gäller endast för personbilar, men vissa gäller även för husbilar och motorcyklar.

Ibland ingår vägassistans i bilförsäkringens grundskydd (gäller halv- och helförsäkringar), men deras villkor kan skilja sig från vägassistansförsäkringar som tecknas separat. Vissa vägassistansförsäkringar som ingår i grundskyddet tar exempelvis inte bort självrisken om du behöver använda dig av försäkringen.

Något annat som är värt att nämna är att inte alla försäkringsbolag erbjuder vägassistans som tillägg till bilförsäkringen.

Fler i samma kategori

Se alla
Två brandmän bekämpar en bilbrand.
Bilförsäkring Bilbrand: Täcker försäkringen om bilen börjar brinna?
Vad gäller om någon sätter eld på din bil, täcker försäkringen? Det går vi igenom i denna artikel.
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.