Bilförsäkring

Dags att byta till vinterdäck – tänk på det här!

2021-10-19 Eva Eilersen
vinterdack

Vintern står för dörren och med den är det även dags för däckbyte. Här reder vi ut vilka datum som gäller för däckbyte, vilket mönsterdjup dina däck bör ha och vad som egentligen menas med vinterväglag. 


Trots att vi byter däck två gånger per år kommer det ofta lite som en överraskning för många av oss när vi inser att det är dags. Vi vet hur viktigt det är, ändå är det så svårt att komma ihåg. Transportstyrelsen har angett specifika datum då vinterdäcken måste sitta på, du bör dock inte stirra dig blind på datum, det kan ju faktiskt komma frost och snö redan i oktober och då gäller det att vara väl förberedd.

Det finns två typer av vinterdäck; dubbfria friktionsdäck och dubbdäck. Dubbfria friktionsdäck är tillåtna året om, dubbade däck får däremot bara användas under en begränsad tid. Välj däcktyp beroende på vilket väglag du oftast kör på under vinterhalvåret.

Två viktiga datum att komma ihåg när det gäller vinterdäck

Det är lag på att använda vinterdäck 1 december - 31 mars om det är vinterväglag. Kravet på vinterdäck gäller oavsett om du använder friktionsdäck eller dubbdäck.

Vad menas med vinterväglag?

Enligt transportstyrelsen råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Och det är inte du själv som avgör om det är vinterväglag, utan polisen på den plats där du befinner dig.

När får du använda dubbdäck?

Dubbdäck får endast användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Om vinterväglag råder får du dock använda dem även utanför den perioden.

Här råder förbud mot dubbdäck

Dubbdäck är ett omdiskuterat ämne eftersom de river upp farliga partiklar i asfalten, på vissa platser i landet är det därför föbjudet att använda dem, även under vinterhalvåret. Kommer du köra bil i Stockholm, Göteborg eller Uppsala i vinter? På en del gator i dessa städer får du bara använda odubbade friktionsdäck. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

På de här gatorna (hela eller delar av) råder förbud mot dubbdäck:

  • Göteborg: Friggagatan och Odinsgatan

  • Stockholm: Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan

  • Uppsala: Kungsgatan och Vaksalagatan

Gäller försäkringen om du saknar vinterdäck?

Bilförsäkringen kan gälla även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december, en del försäkringsbolag betalar dock ut en lägre ersättning eller tar ut en betydligt högre självrisk för de kunder vars däck inte uppfyller lagkraven. Ta därför reda på vad som gäller för din bil innan du ger dig ut på vägarna. Och framför allt – se till att alltid ha rätt däck på bilen.

Hitta bäst försäkring för din bil

Kontrollera mönsterdjupet

Det räcker inte att ha rätt typ av däck, även mönsterdjupet måste vara tillräcklig. Att kolla mönsterdjupet går fort och du kan enkelt göra det själv, mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.
Har du dubbdäck bör du även kontrollera dubbarnas skick.

Rätt lufttryck ökar säkerheten

Ha för vana att kontrollera däckens lufttryck i samband med varje däckbyte, rätt lufttryck ger bättre köregenskaper och lägre bränsleförbrukning. Information om vilket lufttryck som gäller brukar finnas på tanklocket eller vid förardörren och även i instruktionsboken.

Låna till bildäcken - Ansök här

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i sängen och kollar på mobilen tillsammans med en katt.
Bilförsäkring Ska jag välja helförsäkring, halvförsäkring eller bara trafikförsäkring till min bil?
Vilken bilförsäkring du ska välja beror delvis på vilken bil du har. Så här väljer du rätt bilförsäkring.
Så får du en billig bilförsäkring.
Bilförsäkring Så enkelt kan du se över och byta bil- och hemförsäkring
Att på egen hand jämföra försäkringar är både svårt och tidskrävande. Tjänsten Zmarta jämför blixtsnabbt bil- och hemför ...
Tanka fel bränsle bil
Bilförsäkring Feltankning: så gör du om du tankat fel bränsle
Har du råkat tanka bensin i en dieselbil eller vice versa? Feltankning kan bli en dyr historia, speciellt om du har star ...