Hemförsäkring

Ladda elbil hemma: Så minimerar du riskerna för brand

2022-07-26 Angelica Lindberg
Ladda elbil hemma: så minimerar du riskerna för brand

Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ett säkert sätt. Laddar du på fel sätt kan det i värsta fall börja brinna och då är det inte säkert att du får ersättning från hemförsäkringen. Men hur laddar man elbil hemma? Kan man göra det genom ett vanligt vägguttag? Vi på Zmarta pratade med Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, för att få svar på det.

Råden om hur man laddar sin elbil på ett säkert sätt kan skilja sig åt. Vissa menar att det går bra att ladda elbilen i vanliga uttag bara man låter ett elinstallationsföretag kontrollera elanläggningen. Men Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning av elbilar i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. 

– Det kan fungera bra att ladda bilen genom ett vanligt vägguttag en kort stund och det kan fungera bra i ett år, men det är inte säkert att det alltid kommer fungera, påpekar Mikael Carlson. 

Laddkabeln man får med bilen ska snarare användas för tillfälligt bruk, till exempel när man inte har tillgång till en laddbox, menar han. 

Viktigt att elinstallationen kontrolleras av en expert 

Anledningen till att det är riskabelt att ladda elbilen i vanliga uttag är för att de inte är gjorda för elbilsladdning och därför inte klarar av den återkommande höga belastningen. 

Behöver du ändå ladda via ett vanligt uttag är det bra om du låter ett elinstallationsföretag kontrollera elanläggningen i ditt hem. Även om du inte tänker ladda bilen på det här sättet under en längre tid så är det bra att göra det, eftersom elanläggningen i ditt hem kan vara gammal. Idag är nämligen 85% av Sveriges bostäder äldre än 30 år och majoriteten av dem är byggda mellan 50- och 80-talet. 

– Elanläggningarna i de här bostäderna är ju ganska gamla idag och i 3 av 10 hushåll kan det ha utförts egna elinstallationer, enligt en tidigare studie. Om man tänker att bostaden har bytt ägare ett par gånger är det högst troligt att någon eller några av elinstallationerna inte är fackmannamässigt utförda, vilket ökar risken för fel. 

Det är du som husägare som ansvarar för att elanläggningen kontrolleras och underhålls, så att den är säker även vid förändrad användning. 

För att minska riskerna ytterligare råder Mikael att låta laddningen ta tid. 

– Om det uppstår varmgång i någon kopplingspunkt kan det i värsta fall leda till brand. Sänker man laddeffekten minskar risken för varmgång kraftigt, informerar han. 

kolla elföretaget kan du se vilket företag som får utföra installationen.  

Läs även: Elbilens historia: från mitten mitten på 1800-talet fram till idag 

Laddbox säkraste sättet för laddning av elbil hemma 

Idag finns inga krav på att du måste installera en laddbox om du ska ladda elbilen i hemmet. Men Elsäkerhetsverket rekommenderar att man gör det, eftersom det ökar säkerheten betydligt. 

– En laddbox är det säkraste alternativet eftersom den är tillverkad för att klara hög belastning under lång tid. Dessutom gör installationsreglerna att man undviker onödiga kopplingspunkter mellan laddboxen och elcentralen. Laddboxen behöver däremot också underhållas precis som elanläggningen i din bostad. Ett vanligt handhavandefel är exempelvis att man inte kopplar i och ur laddkabeln regelbundet för att säkerställa god kontakt mot laddboxen. 

Tänk också på att elinstallationsföretaget som installerar laddboxen ska vara registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen “Övriga anläggningar för användning av el”. 

kolla elföretaget kan du hitta registrerade elinstallationsföretag. 

Skattereduktion och bidrag för laddbox 

Tidigare kunde privatpersoner söka bidrag för sinladdbox, men nu kan endast bostadsrättsföreningar, organisationer och företag göra det genom bidraget “Ladda bilen”. De huvudsakliga användarna av laddboxarna ska vara anställda på arbetsplatsen eller de som bor i bostaden. Bidraget ligger på max 15 000 kronor per laddpunkt. 

Istället för bidrag kan du som privatperson få skattereduktion när du ska installera grön teknik. Skattereduktionen gäller för bland annat installation av laddbox och fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Företaget som utför installationen gör avdraget direkt på fakturan och begär sedan utbetalning från Skatteverket. 

För att få ta del av skattereduktionen ska installationen ha påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. 

Läs även: Ladda elbil – hur mycket kostar det? 

Ersätter hemförsäkringen när man laddar elbil i vägguttaget? 

För att få ersättning från hemförsäkringen om det börjar brinna behöver du uppfylla vissa så kallade aktsamhetskrav. Bryter du mot ett aktsamhetskrav kan du få avdrag på ersättningen och i värsta fall kan du bli helt utan. 

Ett aktsamhetskrav som ofta finns med i hemförsäkringens villkor är att elektriska installationer ska vara fackmannamässigt monterade. Det betyder att elinstallationen ska utföras av en certifierad elinstallatör. Skulle det börja brinna när du laddar bilen och orsaken är att laddstationen inte är installerad på rätt sätt så riskerar du därför att gå miste om ersättning – vilket kan slå hårt mot plånboken. 

Läs även: Bilbrand – Täcker försäkringen? 

Checklista – minimera brandrisken när du laddar elbil hemma 

  • Låt ett elinstallationsföretag kontrollera elinstallationen så att du inte har gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar som kan orsaka risker. 

  • Om du behöver ladda direkt ur vägg- eller motorvärmaruttag: sänk laddstyrkan till 8–10 ampere, men gärna lägre om det är möjligt. Elsäkerhetsverket avråder dock från regelbunden laddning på det här sättet. 

  • Använd inte förlängningssladdar: de och kontrollboxen skadas lätt om de ligger på marken och det finns risk att säkringen inte skyddar på rätt sätt. 

  • Låt ett elinstallationsföretag installera en laddbox i ditt hem. På kolla elföretaget kan du se vilket företag som får utföra installationen. 

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.