Lånelöfte
Ett lånelöfte är ett löfte från en bank eller en annan långivare att de går med på att du får en angiven summa inför ett bostadsköp. Det är kostnadsfritt att begära och är för det mesta giltigt i sex månader. Lånelöftet är baserat på den inkomst man hade när löftet gavs. För att ansöka om ett sådant går man in på banken eller långivarens webbplats och fyller i alla uppgifter som krävs. Inkomster, andra befintliga lån, omkostnader samt hur mycket man vill låna måste oftast uppges. Idag sker för det mesta en ansökan automatiskt och man har inte kontakt med en bankman som man hade förr. Mäklare ställer ofta krav på att man har ett lånelöfte för att man ska kunna vara med vid budgivningen på en bostad. Dessutom är det en trygghet att ha ett löfte för privatpersoner, eftersom det uppskattar vilka utgifter ekonomin faktiskt klarar av.
Krav för att få ett lånelöfte
Många banker och långivare kräver att du har en tillsvidareanställning för att få ett bolån. Är det två personer som söker om bolån måste åtminstone en av personerna ha det. En del banker är dock mer flexibla när det kommer till anställningsformer. Är man till exempel läkare, forskare eller konsult och har arbetat som projektanställd eller om man har arbetat genom bemanningsföretag kan man få ett lån beviljat hos vissa banker. Det viktigaste är att ha en inkomst och att man kan bevisa att man har arbetat i några år.
Detta gäller även för egenföretagare. Innan bankerna ger ett lånelöfte gör de en så kallad rimlighetsbedömning. Har man arbetat i tre år eller mer underlättar det att få ett lånelöfte, oavsett vilken anställningsform man har. Det görs alltid en kreditupplysning för att kolla upp ens kreditvärdighet. Har man en betalningsanmärkning kan man ha svårt att få ett lånelöfte, men det kan gå beroende på hur många man har och hur de uppstod. Det finns långivare som godkänner lån till personer med dålig kreditvärdighet, men räntorna brukar vara högre jämfört med räntorna på lån som erbjuds människor med god kreditvärdighet.
Det är inte bindande
När man ansöker om ett lånelöfte brukar banken eller långivaren snabbt ge besked om vilket belopp man kan låna vid köp av bostad. Lånelöftet är inte bindande och man kan begära flera samtidigt från olika banker. Eftersom lånevillkoren kan skilja sig en del åt mellan bankerna är det oftast en bra idé att göra just det. När du har fått ett beviljat lånelöfte och hittat en bostad som du är intresserad av är det dags att komplettera din ansökan med uppgifter om bostaden. På så sätt gör du om ditt lånelöfte till en låneansökan.
Att man redan har hittat en bostad som man vill köpa innan man ansöker om ett lånelöfte är inte ett krav i Sverige. Istället rekommenderas det att man ser efter på marknaden vilket prissegment man kan tänka sig att köpa från. Har du ett lånelöfte går det snabbt att lägga ett bud när det dyker upp en lämplig bostad. Lånelöftet anger hur högt du kan gå om det blir en budgivning på bostaden vilket snarare är en regel än ett undantag på dagens bostadsmarknad.