Bolån

Låna till kontantinsats

2019-10-22 Tone Westerholm
trähus, pengar och väckarklocka

Vare sig du vill låna till en bil eller bostad behöver du oftast lägga en kontantinsats vid köpet. Skulle du vara i en position där du inte har råd till kontantinsatsen så finns möjligheten att låna pengar till kontantinsatsen för att finansiera ditt köp. Detta sker vanligen genom ett privatlån.

Vad är en kontantinsats?

När du vänder dig till banken för att låna pengar kräver banken att lånetagaren ska ha en kontantinsats på 15 % av bostadens värde att själv betala bostaden med. Du får alltså enligt svensk lag bara belåna en bostad upp till 85 % av dess värde. Du kan givetvis välja att betala mer än minimigränsen på 15 % i kontantinsatsen, om du vill och kan. Ibland väljer banken att bara låna ut 75 % av bostadens värde och då behöver kontantinsatsen som ska betalas med egen pengar vara på 25 % istället.

Detta är en bedömning som banken gör utifrån återbetalningsförmåga bland annat. Oftast betalar man kontantinsatsen med sparade pengar eller med pengar från en vinst som eventuellt gjorts vid försäljning av en tidigare bostad.

Varför kontantinsats?

Finansinspektionen skärpte kraven för bolån 2010. Målsättningen var att skydda banker och hushåll samt för att säkerställa ekonomisk utveckling och finansiell stabilitet. Därför kan du endast låna till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % måste du betala kontant. Annars vore det enkelt för dig att bli överbelånad vilket vore en katastrof vid eventuell ränteuppgång.

Bottenlån

Hos banken får du ett bottenlån upp till 85 % av bostadens värde. Fördelen med bottenlån är låg ränta och bra villkor - till exempelvis lång avbetalningstid. Innan du köper bostad kan du ansöka om lånelöfte. Det innebär att du blir garanterad ett lånebelopp under en period. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation - som anställning, lön och övriga lån.

Topplån

Ett bottenlån kan endast täcka 85 % av bostadens värde. Det innebär att kontantinsatsen är 15 %. Det bästa alternativet är att du betalar insatsen med dina sparpengar men har du inte den möjligheten kan du ansöka om ett topplån - ett privatlån utan krav på säkerhet. Topplån kan lösa många bekymmer men nackdelen är att topplån har högre ränta och sämre villkor.

Ränta vid lån till kontantinsats

Privatlånet är ett lån utan säkerhet. Risken för lånet ser olika ut beroende på dina ekonomiska förutsättningar, vilken typ av anställning du har och om du har betalningsanmärkningar. Istället för att du lämnar din bil eller bostad som säkerhet vid ett bolån eller billån, ligger säkerheten vid privatlånet i säkerheten att du kan betala tillbaka skulden. Räntan på ett privatlån är därför några punkter högre när du vill låna till din kontantinsats. Alltså, ju högre risk ­­­­­– desto högre ränta.

Kontantinsats medsökande

För att minska risken och räntan vid ditt privatlån kan du ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. Den medsökande behöver inte vara din partner, det kan också vara en vän, förälder eller släkting. Om din medsökande har en fast inkomst, gärna lite högre och stabil, har du större chans att förhandla ner din ränta. Ditt lån är alltid mer fördelaktigt om du ansöker tillsammans med en medsökande men om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet så blir din medsökande dessvärre betalningsskyldig.

Låna av anhörig till kontantinsats

Har du möjlighet att låna pengar till kontantinsatsen av en vän eller släkting, får du säkerligen ett mer ekonomiskt och fördelaktigt lån där du slipper höga räntor och extrakostnader. Tänk dig noga för innan om du vill blanda in pengar i en relation och var säker på att du kan betala tillbaka lånet. Hamnar du i en sits där du inte kan tillbaka din skuld till banken, och inte har något låneskydd, får endast du problem men om du lånat av en anhörig så kommer inte bara en, utan två separata ekonomier förvärras.

Jämför lån till kontantinsats

Då räntorna är högre vid ett privatlån kan det vara smart att jämföra samma lån hos ett par långivare för att sedan välja det lån som ger bäst ränta. Väljer du att själv jämföra privatlån till kontantinsatsen bör du vara medveten om att en ny kreditupplysning tas hos UC (Upplysningscentralen) vid varje ny låneansökan eller förfrågan.

Låna till kontantinsatsen via Zmarta?

För närvarade kan du inte låna till kontantinsatsen via Zmarta eftersom de banker som vi samarbetar med kräver att du har en belåningsgrad på max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus). Du måste alltså själv kunna betala en kontantinsats på minst 15 % av köpeskillingen för att kunna få bolån via våra samarbetspartners.

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.