Avställningsförsäkring - Vad är en avställningsförsäkring?

En avställningsförsäkring - eller garageförsäkring - är en helförsäkring för en avställd bil. Det vill säga en helförsäkring för en bil som inte är i bruk. Den gäller bland annat vid 1) brand, 2) stöld och 3) vagnskada. Läs mer om avställningsförsäkring nedan.

Hur fungerar avställningsförsäkring?

Om du inte ska använda ditt fordon kan du ställa av det hos Transportstyrelsen. När ditt fordon är avställt behöver du varken betala fordonsskatt eller trafikförsäkring. Så fort du begärt avställning meddelar Transportstyrelsen ditt försäkringsbolag om att din bil tagits ur bruk. Din halv-/helförsäkring ändras då till en avställningsförsäkring.

Är avställningsförsäkring obligatorisk?

Det finns ingen lag som kräver att en avställd bil måste vara försäkrad. Inför vintern ställer många av bilar som bara används under vår och sommar för att slippa betala trafikförsäkring. Dock är det en bra idé att ha en avställningsförsäkring eftersom din bil kan råka ut för brand, skadegörelse och stöld även om den står i ditt garage.

Vad täcker avställningsförsäkring?

En avställningsförsäkring är en helförsäkring för en avställd bil. Vad din försäkring täcker beror därför på vilket försäkringsbolag du har avställningsförsäkring hos. Det vanligaste är att avställningsförsäkring täcker brand, rättsskydd, stöld och vagnskada. Kolla med ditt försäkringsbolag vad din avställningsförsäkring täcker.

Vad kostar avställningsförsäkring?

Hur mycket en avställningsförsäkring kostar är individuellt. Det beror bland annat på var du bor och vad du har för bil. En avställningsförsäkring är dock mycket billigare än en helförsäkring - premien brukar i regel vara mellan 10 och 20 % av premien på en helförsäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag vilken försäkringspremie du kan få.

Chatta med oss!