Viktigt att tänka på när du tar ett lån

2020-06-22

Ibland behöver man få tillgång till pengar snabbt. Eftersom ett lån kommer att ha inverkan på din ekonomi en lång tid framöver, finns det en del saker du bör ha koll på innan du ansöker.

Viktigt att tänka på när du tar ett lån

Bra att tänka på är vilken sorts lån du ska ta? Vad ska lånet vara till; bil, hus, renovering, bostadsrätt, kontantinsats, resa, båt eller MC? Villkoren för olika sorters lån, ser nämligen olika ut. När vill du ha kunnat betalat tillbaka lånet senast? Vilka marginaler har du i din ekonomi idag till att låna? Vad kommer lånet att innebära i form av ökade månadskostnader? För att räta ut frågetecknen kring vad du ska tänka på när du tar ett lån, har vi tagit reda på de här sakerna åt dig.

Vad finns det för olika typer av lån? Vilken typ av lån ska du ta? Innan du tar ett lån, så undersök vilket lån som är bäst för dig och lär dig skillnaderna på de olika lånen. Det finns många olika typer av lån, såsom privatlån, billån, blancolån eller medlemslån. Den största skillnaden vid olika lån är om det krävs någon säkerhet eller inte. Privatlån och billån kräver inte någon säkerhet men bolån brukar ha högre ränta, eftersom långivaren inte alltid har en säkerhet eller sämre säkerhet för lånet.

Förutom att man ska betala tillbaka lånet; amortering, så ska man ju även betala en kostnad för lånet; det vill säga räntan. Det kan vara stor skillnad på vad olika banker tar i ränta och olika banker bestämmer räntan utifrån olika grunder. Därför är det alltid bra att ta in offerter från olika banker, liksom du gör när du tillexempel ska anlita hantverkare. En sak som många kanske inte tänker på, är att det faktiskt går att påverka räntan.

Så kan du själv påverka din ränta

Räntan påverkas av främst tre olika faktorer men det du kanske inte visste, är att du själv kan påverka dessa tre avgörande parametrar och därmed din räntekostnad för lånet. Förutom att valet av bank påverkar din ränta, som vi nämner ovan, är det ytterligare två saker som spelar roll vid din räntesättning.

Faktorer som påverkar din ränta.

De tre faktorer som avgör din ränta är:

Val av bank. Vilken bank du har påverkar vilken ränta du får. Olika banker ger olika räntor. Undersök flera olika banker och låneinstitut för att hitta bästa räntan. Hos en låneförmedlare kan du snabbt och enkelt jämföra flera aktörer. En stor fördel med att använda en låneförmedlare är att endast en UC tas på en, vilket är positivt för din kreditvärdighet.

Val av lånebelopp och vilken återbetalningstid du väljer. Bäst är såklart att låna minsta nödvändiga belopp och betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.

Status på din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet vägs in i den totala bilden när banken eller låneinstitutet ska avgöra hur räntan kommer att se ut för dig. Även kreditvärdigheten går att påverka. På Min UC kan du se hur din kreditvärdigheten avgörs.

Klarar din ekonomi oväntade händelser?

Så förutom att försöka få en så förmånlig ränta som möjligt, är det också viktigt att tänka på hur du skulle klara situationen om det ekonomiska läget förändras och räntorna stiger. Om räntorna stiger, har du utrymme för det då? Och i så fall, hur mycket marginal har du? Ett sätt att skydda sig mot räntehöjningar kan vara att binda delar av lånet, för att minska riskerna, men det finns inga garantier. Om det sker förändringar på det personliga planet, vad händer då? Livet kan drabba en på många olika sätt och hur skulle det bli om till exempel någon i hushållet förlorade jobbet? Finns det till exempel en inkomstförsäkring? Och hur länge gäller den i så fall? Och vad blir den nya inkomst med en sådan försäkring? Hur länge kan man klara sig på endast en inkomst? Vad skulle hända med ekonomin vid en eventuell skilsmässa? Kommer ni i hushållet att ensamma kunna stå kvar på tex ett bolån? Eller måste ni i så fall flytta? Hur skulle ni klara av om familjen får fler barn? Om ni tex skulle tvingas köpa ny bil, byta tak/ badrum, etc- hur skulle ekonomin påverkas då? I händelse av dödsfall av ena parten- har ni tex låneskydd, så att ni kan bo kvar i bostaden eller kommer ni att tvingas flytta?

Lånekalkyl

För att testa sin ekonomi och se om den klarar olika prövningar, är det bra att göra en lånekalkyl innan man tar ett lån. På nätet finns flera sajter där du snabbt kan få fram en kalkyl på hur mycket du har utrymme att låna och vad det kommer att kosta dig varje månad. Genom att göra en lånekalkyl ser du den totala kostnaden av ditt lån och om du har råd att ta lånet. Det går att kostnadsfritt göra en bolånekalkyl på flera ställen på nätet och på bland annat hos Konsumentverket, kan man snabbt göra en beräkning av vad ett lån skulle kosta.

Kan man omförhandla ett lån

En annan sak som man kanske inte tänker på är att man faktiskt kan omförhandla ett befintligt lån och på så sätt minska lånekostnaden. Har din ekonomiska situation förändrats på något sätt, sedan du tog lånet, kan man ibland tjäna på att omförhandla lånet. Du har kanske samlat ihop olika lån och krediter till ett större, blivit sambo eller gift dig, och så vidare. Om man regelbundet omförhandlar sina lån med banken, så är man säker att alltid ha bästa lån utifrån sina ekonomiska förutsättningar. Behöver du verkligen ta ett lån? Till sist, kan det vara bra att fråga sig om man verkligen behöver ta ett lån. Ibland har man såklart inget val, utan man måste. Men i vissa lägen, kan man fråga sig själv om man kanske kan vänta och spara ihop de pengar som behövs? I det långa loppet är det kanske mer motiverande att spara till något man verkligen vill ha, än att betala dyrt för något man redan har och som snabbt förlorar i värde, som till exempel elektronikprylar.

Läs också: Hur mycket skulder har jag?