Privatekonomi

Så mycket kostar det att ha barn

2022-03-09 Tone Westerholm
förälder barn glada

Att bli förälder förändrar livet på många sätt, inte minst ekonomiskt. Till en början är det framförallt engångskostnader som belastar ekonomin, men allteftersom barnet blir äldre är de det löpande kostnaderna som är störst.

Drygt en miljon kronor. Det är summan som dyker upp när man pratar om hur mycket ett barn kostar de första 18 åren och summan blir ännu högre om man räknar med inkomstbortfall i samband med föräldraledighet, deltidsarbete och vård av sjukt barn.

Men vad är det då som kostar? Mat, kläder, barnomsorg är tunga poster i en småbarnsfamilj. I familjer med lite äldre barn tillkommer kostnader för exempelvis dator och mobil. Även matkostnaderna brukar öka i takt med barnens ålder.

Försäkringar, födelsedagspresenter, vecko- och månadspeng, fritidsintressen, och semesterresor är ytterligare några av de kostnader som är vanliga för en barnfamilj.

Bygg upp en ekonomisk buffert

Det bästa är såklart att bygga upp en ekonomisk buffert redan innan man får barn, i ett hushåll med endast två vuxna kan det finnas goda chanser till sparande. För dig som redan har barn gäller det att försöka minska de onödiga utgifterna för att få mer pengar över. Fem snabba sätt att göra det:

  • Köp begagnat. Barnkläder och leksaker används oftast under en kort period och brukar vara i gott skick efter ett barn. Finkamma köp- och säljgrupper online och fynda.

  • Säg upp abonnemang du inte behöver. Det kan till exempel röra sig om streamingtjänster, gymkort osv.

  • Ta med lunchlåda till jobbet och skippa utelunchen.

  • Undvik impulsiva köp.

  • Se över dina avtal. Att jämföra och byt elavtal, lån och försäkringar kan hjälpa dig att spara tusenlappar varje år.

Fler i samma kategori

Se alla
58 chans till lån
Privatekonomi Vad är existensminimum?
När du får skuldsanering via Kronofogden kan du behöva leva på existensminimum. Läs mer om vad det innebär.
budget
Privatekonomi Budgettipsen - bästa sätten att spara pengar
Kom igång och planera din budget idag och få pengar över till annat!
Eldery couple
Privatekonomi Låna pengar som pensionär
Går det att låna pengar som pensionär? Hur mycket får du låna och vad kan du låna till? Oavsett vart du är i livet så ka ...