Privatekonomi

Höststäda din ekonomi – Zmartas 7 enkla tips

2021-09-29 Sofie Skog

Sommaren är kort och nu är hösten här igen. Många ser antagligen just september som en slags nystartsmånad där vi tar tag i oss själva lite extra inför hösten och vad som komma skall. Vi påbörjar nya vanor eller förändrar några andra. Oavsett är det en chans till nystart och varför inte då göra en omstart vad kommer till privatekonomin? Zmarta listar 7 tips som hjälper din ekonomi att komma på fötter igen efter sommarens utgifter. 

1. Rensa ut och minska dina fasta utgifter 

Har du samlat på dig flera onödiga kostnader genom att registrera flera överflödiga abonnemang och prenumerationer? Det är enkelt gjort men utgifterna kan bli många och framförallt kan det bli dyrt. Se över vad som dras på autogiro varje månad och börja med att avregistrera sånt som du inte behöver. Kanske räcker det med Netflix? Eller kan du dela ViaPlay med en kompis? Se också över dina autogiron. Dras det pengar som du kan ha roligare för eller lägga på bättre saker, som en buffert till exempel? Dina autogiromedgivanden kan du lätt se på din internetbank. För hemligheten ligger i att ha så få fasta utgifter som möjligt. 

2. Sälj av prylar och tjäna in pengar 

Ett enkelt sätt att få in pengar i kassan är att sälja av saker som du inte behöver. För visst har vi alla saker som vi har svårt att släppa taget om, men som vi egentligen inte har någon användning för? Rensa ut gamla sommarkläder som du inte längre kommer i. Det finns en uppsjö av loppisar runt om i landet och flera sajter online där du kan sälja dina saker utan att egentligen behöva anstränga dig så mycket. Oftast är de också helt kostnadsfria. Det kan handla om allt från kläder, prylar och teknik till verktygen i garaget som bara står och samlar damm. En söndag på en loppmarknad är definitivt både social, rolig och givande för plånboken. 

3 Jämför dina lån och försäkringar och spara pengar 

Minst en gång varje år kan det vara klokt att se över hur mycket du faktiskt betalar på dina lån, såväl bolånet som eventuella privatlån. Men också hur mycket dina försäkringar kostar. Kanske betalar du höga räntor som du egentligen inte riktigt har kontroll över? Eller har du ett bolån som tål att jämföras hos någon annan aktör om du nyligen renoverat din bostad och fått upp värdet? Vad det än må handla om så lönar det sig alltid att jämföra, och om så krävs – att byta bank.

Jämför alltid kostnader och se var du får den bästa och billigaste dealen. Samla eller omförhandla dina dyra lån och krediter så att dina kostnader minskar. Hos oss på Zmarta kan du jämföra både privatlån, bolån, elavtal och försäkringar helt kostnadsfritt. 

Läs även: Byta försäkringsbolag – tänk på det här!

4. Gör en månadsbudget och se vart dina pengar tar vägen 

Det finns flera sajter online som du kan ta hjälp av för att skapa en budget för din privatekonomi. Bland annat har Konsumentverket en bra budgetmall där du kan få en tydlig inblick över hur du väljer att spendera dina pengar varje månad. Visst är vi alla olika men kanske lägger du pengarna på fel saker? Kanske skulle de ge dig mer att lägga det på något annat? Om inte annat är det en enkel och kostnadsfri lösning som kanske kan ge dig en långsiktig vinning rent ekonomiskt. Gör en budgetkalkyl här och om möjligt, förändra ditt beteende till det bättre för din plånbok.

5. Börja med ett månadssparande eller ta upp ditt tidigare 

Efter sommaren är det en gyllene tid att börja om och göra rätt. Aldrig har nystarter känts bättre och vad vore då mer lämpligt än att starta med det där månadssparandet igen? Alla sparade pengar är pengar och många bäckar små gör en stor å, inte sant? Det behöver inte handla om tusenlappar, utan vad du känner att du klarar av att sätta undan. Ännu bättre om du kan investera i fonder som är lämpade för dina framtida önskemål? Du har säkert redan ett pensionsspar, men varför inte öppna ytterligare ett sparkonto? Via din internetbank har du möjligheten att döpa kontot till det mål du har. Är det en resa till Maldiverna som lockar kanske bara namnet på kontot kan trigga dig, vem vet? 

6. Börja med matlådorna igen 

Tillhör du en av dem som arbetar hemifrån dessa tider? Det är egentligen ingen ursäkt. Att laga mat och göra matlådor lönar sig trots det faktum att du är hemma hela dagarna. På samma gång får du oftast i dig bättre mat och håller dig mätt längre. Samtidigt vet de flesta att det är bra mycket billigare att äta matlåda än att äta ute. Du har möjlighet att spara uppemot 15 000 kr per år bara genom att göra ett aktivt val att välja matlådan. På köpet blir du kanske också en bättre kock… 

7. Byt elavtal och sänk din månadskostnad 

Betalar du också för mycket för din el? Då är det hög tid att byta elavtal. Idag är det rekordmånga som tecknar fast avtal på grund av det höga elpriset. Elpriset verkar sticka iväg i hela vårt avlånga land. Vem vet hur det blir i framtiden? Låter det krångligt att byta och teckna nytt elavtal? Låt oss på Zmarta göra det enkelt för dig.

Du kan lätt som en plätt fylla i vårt formulär och på bara några minuter få prisförslag från Sveriges samtliga elleverantörer. Gör ett val och det är klart! I genomsnitt sparar våra kunder ca 1 800 kr per år bara genom att byta elavtal. Kom igen – gör det du också!

Fler i samma kategori

Se alla
Privatekonomi Nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi
I början av varje år tillkommer nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi.
Privatekonomi Viktigt att tänka på när du tar ett lån
Ett lån kan att ha stor inverkan på din ekonomi, därför bör du ha koll på en del saker innan du ansöker.
Glad man som tittar ner i en dator
Privatekonomi 7 knep för högre kreditvärdighet – så gör du
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Här är våra 7 knep för hur du ökar din kreditvärdighet.