car-insurance

Husbilsförsäkring

Hitta den bästa försäkringen för din husbil

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 850 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ms
Micke säger:

Lätta och smidiga att ha att göra med.

29 maj 2024
Is
Imad säger:

Bästa hälsningar

29 maj 2024
MBAs
Muhammad Bilal Ahsan säger:

Very helpful team.

28 maj 2024

Hitta husbilsförsäkringen som passar dig bäst

 • Jämför pris och villkor på husbilsförsäkringar från flera bolag samtidigt.

 • Välj mellan trafik-, halv- och helförsäkringar.

 • Jämförelsen tar bara några minuter – spara tid och pengar.

 • Stärk skyddet ytterligare med en eller flera tilläggsförsäkringar.

Dags att ge dig ut på en tur med ditt rullande semesterhem? Inget kan väl vara härligare! Men ute på vägarna är husbilen utsatt för både väder och vind, och förvarar du värdesaker i din husbil kan den utsättas för inbrott. Självklart ska du kunna känna dig trygg när du är ute på resa. Vi hjälper dig att hitta den bästa husbilsförsäkringen för din husbil som täcker dina behov.

Börja med att fundera igenom vilka behov du har. Har du till exempel en ny husbil kanske du redan har en vagnskadeförsäkring, vilket gör att du klarar dig med det som kallas halvförsäkring. Har din husbil rullat några mil och år redan kanske det är dags att uppgradera till en så kallad helförsäkring. Men vad är skillnaden på en hel- och en halvförsäkring egentligen, och vad ingår i en försäkring för husbil? Behöver du komplettera försäkringen med tilläggsförsäkring? Läs vidare!

Det finns tre nivåer på husbilsförskringar, precis som för personbilar: trafik-, halv- och helförsäkring. En trafikförsäkring behöver du ha enligt lag. Den ersätter skador på personer och andras fordon om du orsakar en trafikolycka. Dessutom brukar krishjälp ingå, alltså kristerapi hos en terapeut eller psykolog om du drabbas av en olycka. Däremot är inte din egen husbil skyddad, om den skulle skadas har du inte rätt till ersättning med bara en trafikförsäkring. Det har du däremot med en hel- eller halvförsäkring.

Helförsäkring eller halvförsäkring?

Skillnaden mellan hel- och halvförsäkringen är framför allt vagnskadeförsäkringen – precis som när du försäkrar din personbil. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din husbil som uppstår vid till exempel en trafikolycka, skadegörelse, dikeskörning eller skador från fallande träd. Dessutom kan vagnskadeförsäkringen skydda vid skador som uppstår om du har med husbilen på bilfärja eller tåg.

I vagnskadeförsäkringen ingår oftast också skydd för skador i boendedelen som uppstår av liknande anledningar, till exempel om det blir ett läckage i lednings- eller tanksystemet vid skadegörelse eller en olycka.

I halvförsäkringen ingår alltså inte vagnskadeförsäkringen.

Det som oftast ingår i halvförsäkringen är

 • trafikförsäkring

 • stöld

 • brand

 • semesteravbrott – kontant eller ersättning för hyrbil (hos vissa bolag ingår detta dock bara i helförsäkringen)

 • maskin (även klimatanläggning och hushållsmaskiner i boendedelen)

 • glas

 • räddning/bärgning.

Oftast ingår även ersättning för vattenskador i boendedelen, samt för personliga saker och utrustning som till exempel förtält. Allrisk (drulle) ingår hos vissa bolag men inte alla. Allrisken brukar täcka sådant som feltankning och borttappade nycklar. Tänk dock på att skador som orsakats av att vattenledningar frusit sönder inte brukar ingå. Sådant som rätt till hyrbil och assistans finns ofta som tilläggsförsäkring.

I helförsäkringen ingår allt som finns i halvförsäkringen, plus en vagnskadeförsäkring.

Komplettera med assistansförsäkring

Räddning/bärgning ingår i både hel- och halvförsäkringen, men det kan vara bra att komplettera med en tilläggsförsäkring för assistans. Då får du snabb hjälp om något händer när du är ute på vägarna, och dessutom är det vanligtvis ingen självrisk.

Vad kostar en husbilsförsäkring?

För att hitta den bästa försäkringen till din husbil är det bra att börja med att fundera på vilket skydd som passar dig och din situation. Om du direkt börjar jämföra priser för försäkringen utan att tänka över ditt behov kan du hamna i en dyr situation om något väl händer, även om vi såklart hoppas på att husbilen ska rulla på som smort hela semestern.

Vad en husbilsförsäkring kostar beror såklart på vilken nivå av skydd du väljer: trafik-, halv- eller helförsäkring, samt om du väljer några tilläggsförsäkringar. Dessutom påverkas priset av hur gammal din husbil är och hur många mil den har rullat.

Priset för en helförsäkring för husbil kostar mellan cirka 6 000–10 000 kronor per år.

Så hittar du en billig husbilsförsäkring

Vårt bästa tips för att du ska hitta en billig husbilsförsäkring som passar just dig till rätt pris är helt enkelt att börja med att lista det du vill ska ingå, och sedan jämföra husbilsförsäkringar från flera försäkringsbolag. Titta på både pris och villkor och se till att din lista blir uppfylld.

Tänk till exempel igenom dessa frågor först:

 • Förvarar du värdesaker i husbilen?

 • Är du ute och åker längre stunder och blir husbilen utsatt för väder och vind?

 • Har du utrustning som tillhör boendedelen?

 • Ska du resa på sträckor där du tar med dig husbilen på bilfärja eller tåg?

Börja där och jämför sedan priser för de försäkringar som du vet uppfyller dina behov för att hitta den billigaste husbilsförsäkringen.

Jämför husbilsförsäkring

Innan du försäkrar din husbil och ger dig ut på vägarna är det som sagt klokt att jämföra husbilsförsäkringar från olika försäkringsbolag. Även om de husbilsförsäkringar som de olika försäkringsbolagen erbjuder är ganska lika så kan de skilja sig åt på vissa punkter. Det kan till exempel handla om vad som gäller om din semester avbryts.

Semesteravbrott

Många husbilsförsäkringar ersätter dig vid semesteravbrott, men det kan finnas skillnader i hur många dagar du får ersättning och vilken summa som betalas ut. Hos vissa bolag ingår ersättning för semesteravbrott bara i helförsäkringen, medan andra har med den i både halv- och helförsäkringen.

Personliga ägodelar

På samma sätt kan olika försäkringsbolags villkor skilja sig åt när det gäller ersättning för om du blir av med personliga ägodelar som förvaras i bilen. Datorer och surfplattor kan locka till sig tjuvar, och det kan vara bra att se till att din husbilsförsäkring ersätter dig om du skulle bli av med något. Det kan också vara bra att se över om försäkringen täcker skador på utrustning, till exempel förtält.

Skador i boendedelen

Olika husbilsförsäkringar har också olika villkor när det gäller skador i boendedelen. Hos de flesta ingår skador i boendedelen som orsakats av läckage i tank- eller ledningssystemet i vagnskadeförsäkringen. Däremot ingår oftast inte skador som orsakats av frysning eller kondens. Det är viktigt att du själv kontrollerar tankar och ledningssystem årligen, skador som orsakats av slitage ersätts normalt inte. Hos vissa försäkringsbolag ingår också en utökad drulleförsäkring i hel- och halvförsäkringen som täcker vissa skador i boendedelen samt ersätter dig vid feltankning och nyckelförlust.

Det är alltså en god idé att jämföra både priser och villkor innan du bestämmer dig för en husbilsförsäkring.

Teckna husbilsförsäkring via Zmarta

Du kan jämföra husbilsförsäkring och teckna direkt via Zmartas jämförelsetjänst – snabbt och enkelt! Jämför flera olika försäkringsbolags villkor och priser samtidigt och teckna den försäkring som passar dig – det är kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Priserna som visas är alltid samma som hos försäkringsbolagen.

Så här jämför och tecknar du husbilsförsäkring:

 1. Fyll i vårt formulär för husbilsförsäkring.

 2. Klicka på jämför.

 3. Se priser från våra samarbetspartners och jämför försäkringar.

 4. Teckna den försäkring som passar dina behov.

 5. Hurra, du är klar! Din försäkring börjar gälla från det datum du har valt och en bekräftelse är på väg till din mejl.

Vanliga frågor om husbilsförsäkring

 • Finns det en avställningsförsäkring för husbil?
 • Ingår assistansförsäkring i husbilsförsäkringen?
 • Gäller husbilsförsäkringen i Europa?
 • Ingår skydd mot vattenläckage i husbilsförsäkringen?
 • Om jag bor där permanent, gäller försäkringen då?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024