Bästa försäkringsbolaget 2023
Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.
Jämför pris och villkor på husbilsförsäkringar från flera bolag samtidigt.
Välj mellan trafik-, halv- och helförsäkringar.
Jämförelsen tar bara några minuter – spara tid och pengar.
Stärk skyddet ytterligare med en eller flera tilläggsförsäkringar.
Dags att ge dig ut på en tur med ditt rullande semesterhem? Inget kan väl vara härligare! Men ute på vägarna är husbilen utsatt för både väder och vind, och förvarar du värdesaker i din husbil kan den utsättas för inbrott. Självklart ska du kunna känna dig trygg när du är ute på resa. Vi hjälper dig att hitta den bästa husbilsförsäkringen för just dina behov.
Börja med att fundera igenom vilka behov du har. Har du till exempel en ny husbil kanske du redan har en vagnskadeförsäkring, vilket gör att du klarar dig med det som kallas halvförsäkring. Har din husbil rullat några mil och år redan kanske det är dags att uppgradera till en så kallad helförsäkring. Men vad är skillnaden på en hel- och en halvförsäkring egentligen, och vad ingår i husbilsförsäkringen? Behöver du komplettera försäkringen med tilläggsförsäkring? Läs vidare!
Det finns tre nivåer på husbilsförskringar, precis som för personbilar – trafik-, halv- och helförsäkring. En trafikförsäkring behöver du ha enligt lag. Den ersätter skador på personer och andras fordon om du orsakar en trafikolycka. Dessutom brukar krishjälp ingå, alltså kristerapi hos en terapeut eller psykolog om du drabbas av en olycka. Däremot är inte din egen husbil skyddad, om den skulle skadas har du inte rätt till ersättning med bara en trafikförsäkring. Det har du däremot med en hel- eller halvförsäkring.
Skillnaden mellan hel- och halvförsäkringen är framför allt vagnskadeförsäkringen – precis som när du försäkrar din personbil. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din husbil som uppstår vid till exempel en trafikolycka, skadegörelse, dikeskörning eller skador från fallande träd. Dessutom kan vagnskadeförsäkringen skydda vid skador som uppstår om du har med husbilen på bilfärja eller tåg. I vagnskadeförsäkringen ingår oftast också skydd för skador i boendedelen som uppstår av liknande anledningar, till exempel om det blir ett läckage i lednings- eller tanksystemet vid skadegörelse eller en olycka.
I halvförsäkringen ingår alltså inte vagnskadeförsäkringen.
Det som oftast ingår i halvförsäkringen är
trafikförsäkring
stöld
brand
semesteravbrott – kontant eller ersättning för hyrbil (hos vissa bolag ingår detta dock bara i helförsäkringen)
maskin (även klimatanläggning och hushållsmaskiner i boendedelen)
glas
räddning/bärgning.
Oftast ingår även ersättning för vattenskador i boendedelen, samt för personliga saker och utrustning som till exempel förtält. Allrisk (drulle) ingår hos vissa bolag men inte alla. Allrisken brukar täcka sådant som feltankning och borttappade nycklar. Tänk dock på att skador som orsakats av att vattenledningar frusit sönder inte brukar ingå. Sådant som rätt till hyrbil och assistans finns ofta som tilläggsförsäkring.
I helförsäkringen ingår allt som finns i halvförsäkringen, plus en vagnskadeförsäkring.
Räddning/bärgning ingår i både hel- och halvförsäkringen, men det kan vara bra att komplettera med en tilläggsförsäkring för assistans. Då får du snabb hjälp om något händer när du är ute på vägarna, och dessutom är det vanligtvis ingen självrisk.
För att hitta rätt försäkring till din husbil till rätt pris för dig är det bra att börja med att fundera på vilket skydd som passar dig och din situation. Om du direkt börjar jämföra priser för försäkringen utan att tänka över ditt behov kan du hamna i en dyr situation om något väl händer, även om vi såklart hoppas på att husbilen ska rulla på som smort hela semestern. Priset för en husbilsförsäkring beror såklart på vilken nivå av skydd du väljer, trafik-, halv- eller helförsäkring, och om du väljer några tilläggsförsäkringar. Dessutom påverkas priset av hur gammal din husbil är och hur många mil den rullat.
Vårt bästa tips för att du ska hitta en husbilsförsäkring som passar just dig till rätt pris är helt enkelt att börja med att lista det du vill ska ingå, och sedan jämföra husbilsförsäkringar från flera bolag. Titta på både pris och villkor och se till att din lista blir uppfylld.
Tänk till exempel igenom dessa frågor först:
Förvarar du värdesaker i husbilen?
Är du ute och åker längre stunder blir husbilen utsatt för väder och vind?
Har du utrustning som tillhör boendedelen?
Ska du resa på sträckor där du tar med dig husbilen på bilfärja eller tåg?
Börja där och jämför sedan priser för de försäkringar som du vet uppfyller dina behov.
Innan du tecknar en husbilsförsäkring och ger dig ut på vägarna är det som sagt klokt att jämföra husbilsförsäkringar från olika försäkringsbolag. Även om de husbilsförsäkringar som de olika försäkringsbolagen erbjuder är ganska lika så kan de skilja sig åt på vissa punkter. Det kan till exempel handla om vad som gäller om din semester avbryts.
Många husbilsförsäkringar ersätter dig vid semesteravbrott, men det kan finnas skillnader i hur många dagar du får ersättning och vilken summa som betalas ut. Hos vissa bolag ingår ersättning för semesteravbrott bara i helförsäkringen, medan andra har med den i både halv- och helförsäkringen.
På samma sätt kan olika försäkringsbolags villkor skilja sig åt när det gäller ersättning för om du blir av med personliga ägodelar som förvaras i bilen. Datorer och surfplattor kan locka till sig tjuvar, och det kan vara bra att se till att din husbilsförsäkring ersätter dig om du skulle bli av med något. Det kan också vara bra att se över om försäkringen täcker skador på utrustning, till exempel förtält.
Olika husbilsförsäkringar har också olika villkor när det gäller skador i boendedelen. Hos de flesta ingår skador i boendedelen som orsakats av läckage i tank- eller ledningssystemet i vagnskadeförsäkringen. Dock ingår oftast inte skador som orsakats av frysning eller kondens. Det är viktigt att du själv kontrollerar tankar och ledningssystem årligen, skador som orsakats av slitage ersätts normalt inte. Hos vissa försäkringsbolag ingår också en utökad drulleförsäkring i hel- och halvförsäkringen som täcker vissa skador i boendedelen samt ersätter dig vid feltankning och nyckelförlust.
Det är alltså en god idé att jämföra både priser och villkor innan du bestämmer dig för en husbilsförsäkring.
Du kan jämföra och teckna husbilsförsäkring direkt via Zmartas jämförelsetjänst – snabbt och enkelt! Jämför flera olika försäkringsbolags villkor och priser samtidigt och teckna den försäkring som passar dig – det är kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Priserna som visas är alltid samma som hos försäkringsbolagen.
Så här jämför och tecknar du husbilsförsäkring:
Fyll i vårt formulär för husbilsförsäkring.
Klicka på jämför.
Se priser från våra samarbetspartners och jämför försäkringar.
Teckna den försäkring som passar dina behov.
Hurra, du är klar! Din försäkring börjar gälla från det datum du har valt och en bekräftelse är på väg till din mejl.
Som det ser ut idag så är samtliga husbilsförsäkringar avställningsbara och din premie justeras vid avställning.
Assistans är en tilläggsförsäkring. Däremot har du alltid räddning/bärgning i din husbilsförsäkring mot en självrisk, så länge den är minst halvförsäkrad.
Ja, i upp till 6 månader i taget.
Det ingår om du har din husbil helförsäkrad. Vanligt förekommande är att du årligen måste kontrollera husbilens tankar och ledningssystem med hänsyn till slitage och åldersförändringar. Följer du inte detta får du en lägre ersättning vid en läckageskada.
Husbilsförsäkringen gäller i trafik och vid stöld med mera, precis som vanligt. Däremot är inte en husbilsförsäkring anpassad för permanentboende som egentligen även behöver hemförsäkras. Få försäkringsbolag kan hemförsäkra husbilar som används som permanentboende.
Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2022.
En försäkring ger dig ett ekonomiskt skydd mot oförutsedda händelser som annars kan bli väldigt dyra. Tanken med försäkringar är att de ska sprida riskerna över en större grupp och över tid. Vi berättar mer om vad en försäkring är och varför den är viktig för dig som privatperson.
När du säljer ett hus är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till huset. Om köparen upptäcker dolda fel betyder det att hen kan kräva att du som säljare ska ersätta kostnaderna för att åtgärda bristerna. Skulle det ske kan en dolda fel-försäkring skydda dig som säljare.