Bolån

Vad påverkar bolåneräntan?

2020-12-08 Sofie Skog

Funderar du över bolåneräntan eller undrar du varför din granne har lägre bolåneränta än du? Bolåneräntan påverkas av reporäntan, eller styrräntan som den också brukar kallas, och den sätts i sin tur av Riksbanken. Vi reder ut hur banken avgör vilken ränta du ska få när du lånar pengar till din bostad och hur du själv kan påverka räntan på ditt bolån.

 

Hur reporäntan påverkar din bolåneränta

Det som framförallt påverkar vilken ränta du får på lånet är reporäntan. Reporäntan kallas även styrränta och regleras av Riksbanken för att inflationen i landet ska hållas på en stabil nivå. Riksbanken träffas några gånger per år för att analysera hur du och övriga svenskar konsumerar och kommer att konsumera framöver. Deras bedömning av utvecklingen av konjunktur och inflationsprognos gör att reporäntan höjs och sänks. Det är reporäntan som avgör bankens kostnader när de lånar av Riksbanken, vilket i sin tur påverkar vilken ränta du får när du lånar av banken.

För dig som privatperson påverkar reporäntan dina bolån, särskilt om du har valt att teckna lån med rörlig ränta.

Hur kan jag själv påverka räntan på mitt bolån?

Här går vi igenom några aspekter som du själv kan påverka inför ränteförhandlingen av ditt bolån;

Din inkomst och din anställningsform

Ju högre inkomst desto bättre. Banken vill att du har en stabil inkomst, eftersom det innebär lägre risk. Högst i kurs står en tillsvidareanställning som innebär att du har en garanterad tjänst på ditt arbete och en fast inkomst varje månad, utan något slutdatum.

Bostadens marknadsvärde/pris.

Bostadens marknadsvärde/pris

Om du går i tankar att köpa en ny bostad är det läge att veta ungefär hur mycket man kan tänkas få för den gamla bostaden, för att på det viset ha koll på hur stor budget du har att röra sig med inför köpet av din nya bostad. Eftersom du tar bolån med bostaden som säkerhet är bostadens skick och läge viktigt för banken. Ju mer attraktiv bostad, desto bättre räntevillkor. Vid en bostadsvärdering får du reda på bostadens marknadspris, det vill säga priset som din bostad antas kunna säljas för om det skulle ske en försäljning vid tidpunkten för din värdering. Här tar man hänsyn till olika faktorer såsom både inne i bostaden och utomhus, i närområdet. Det kan handla om närhet till goda kommunikationer och möjlighet till förråd och garage. Även driftkostnader och bostadens läge spelar en stor roll vid marknadsvärdet.

Fast eller rörlig ränta?

Den rörliga räntan justeras upp eller ner beroende på Riksbankens styrränta. De senaste åren har det lönat sig att ha rörlig ränta, men tänk på att du kan råka ut för kraftigt förhöjda månadskostnader när räntan stiger. Med fast ränta är du säker på att räntan är densamma under en längre tid. Du avtalar helt enkelt med långivaren att din ränta ska vara densamma under en bestämd period, oftast mellan ett och tio år. Fast ränta kan vara ett bra alternativ när du vill vara säker på att kostnaden för lånet är densamma varje månad. Det gäller också att du säkert vet att du ska bo kvar i bostaden under bindningstiden, att säga upp ett lång med bindningstid kan bli kostsamt. Om du föredrar att veta exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad ska du välja fast ränta. Det är lite dyrare, men kan kännas tryggare.

Hur ska man göra med räntan? Bunden eller rörlig?

Blancolån och skulder – lös och samla dina dyra lån och krediter

Är du redan skuldsatt påverkar detta din ränta negativt eftersom banken tar en större risk. Här har du själv möjlighet att påverka ditt utgångsläge genom att samla dina dyra lån och krediter innan du ansöker om ett bolån. På det sättet minskar dina lån och krediter i antal och du får en lägre månadskostnad och med det mer pengar över varje månad. Vi på Zmarta hjälper dig gärna med ett privatlån för att samla och lösa dyra lån till ett.

Köp och sälj via loppis eller auktioner online

Har du kanske prylar i överflöd som du samlat på dig genom åren? Då är det en fantastisk idé att försöka lägga ut dessa till försäljning. Det finns tusentals olika sajter online, förutom Blocket, där du kan sälja dina saker. Eller varför inte ordna med en loppis hemma i garaget eller via någon idrottsförening. Att ha sparande pengar hjälper dig att ha möjligheten att gå in med mer pengar till kontantinsatsen, vilket kan innebära en lägre ränta vid en eventuell förhandling om räntan för ditt nya bolån.

Renovera och öka värdet på bostaden

Har du en bostad kan du göra vad du kan för att öka värdet på denne innan du säljer den inför ditt nästa boende. Det kan vara småsaker som inte behöver kosta en förmögenhet, men som kan hjälpa till att få den mer eftertraktad och framförallt mer värd.

Byt mäklare

Det är aldrig en dum idé att byta mäklare för att om möjligt få din bostad värderad högre. Har du möjlighet att få ett nytt högre värde har du kanske dessutom chansen att få bättre villkor och ränta på ditt nya bolån. Kolla runt i din kommun vilka alternativ som finns.

En medsökande ökar dina chanser att få lån

Är ni två personer som söker lånet ökar era chanser att få det beviljat, och dessutom till bättre villkor och ränta. Det beror då på att det då finns två inkomster och en extra säkerhet utifrån bankens perspektiv. Vanligast är det att gifta makar eller sambos tecknar lånet tillsammans, men det är absolut inget krav om ni lånar till bostad genom oss på Zmarta. Du behöver vara medveten om att ni då som två sökande delar betalningsansvaret. Det innebär i korthet att om huvudsökande får problem med att betala är det den som är medsökande som blir skyldig att betala lånet till dess att hela lånet är återbetalt. Därför är det viktigt att den du väljer att ha som medsökande också är införstådd med ansvaret.

Läs även: Lån med medsökande

Zmartas räntebetyg – testa kostnadsfritt och utan kreditupplysning

Med vår smarta tjänst Räntebetyg får du möjligheten att kostnadsfritt jämföra räntan på ditt befintliga bolån med marknaden och se hur mycket pengar du kan spara varje år genom att flytta ditt bolån. Du får också veta om värdet på din bostad kan utnyttjas till en eventuell utökning av ditt bolån, om du exempelvis önskar att renovera eller lösa dyra smålån. Självklart är tjänsten helt kostnadsfri och kräver ingen kreditupplysning.

Läs även: Samla dina dyr lån med ditt bolån

Fler i samma kategori

Se alla
Bolån Hittat drömbostaden? Jämför bolån innan du lånar
Zmarta går igenom hur du hittar det bästa bolånet för dig!
Leende kvinna med glasögon tittar på datorskärm
Bolån Omförhandla ditt bolån – sänk räntan och spara pengar
Du kan spara mycket pengar genom att omförhandla ditt bolån.
Bolån Samla dina lån med ditt bolån och spara pengar
Har du dyra lån och krediter som du upplever att du aldrig blir av med? Har du sökt privatlån men fått avslag? Är det så ...