Villaförsäkring

Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?

2022-07-14 Angelica Lindberg
Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?

Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det vara lättare att hitta föda för ett vildsvin än på din tomt? Kanske har du ett fågelbord uppställt med lite fågelmat. Eller ett äppelträd som lämnar gräsmattan fylld med äpplen. Många med villa har även en kompost någonstans på tomten. Ett buffébord för ett hungrigt vildsvin med andra ord.

Täcker din villaförsäkring skadorna? Läs vidare i artikeln för svaret och mycket mer:

Vildsvinsskador - Så gäller försäkringen

Vildsvin blir allt vanligare och det leder till att de söker nya marker för att böka upp och leta efter mat. Det betyder att din gräsmatta kan vara nästa smörgårdsbord som får sätta livet till.

Tyvärr är det så att försäkringsbolagen oftast inte ersätter skador som uppstått på grund av vildsvin. Du kan få ersättning för skadorna om du tecknat en extra tilläggsförsäkring.

Om ett vildsvin däremot skulle tagit sig in i din bostad och förstört ditt golv täcks det av din villaförsäkring. Om det däremot skulle vara så att ett vilddjur tagit sig in i din bostad och förstör saker som din soffa och tv krävs det att du har en hemförsäkring för att få ersättning för skador. En så kallad villahemförsäkring.

Vissa försäkringsbolag kan betala ut ersättning för skadade trädgårdar, men då måste det var i ett område där det normalt inte finns några vildsvin.

Bökande vildsvin leder till dyra skador

Enligt Svenska jägareförbundet fälls det 110 000 vildsvin per år. Vildsvin kostar mer än en halv miljard kronor i skador varje år för lantbrukare och försäkringsbolagen. År 2009 fanns uppskattningsvis 150 000 vildsvin i Sverige och stammen ökar stadigt.
Källa: Jordbruksverket

Hur håller man vildsvinen borta?

Vill du skrämma bort vildsvin från din tomt? Först och främst måste du göra det så svårt som möjligt för vildsvinen att ta sig in på din tomt.

Vildsvin är som mest aktiva under natten därför kan ett skydd som inte kräver din uppmärksamhet vara ett bra alternativ. Bor du i ett utsatt område kan det därför vara hög tid att investera i ett stängsel. Rekommenderat är ett elstängsel då det håller borta både vildsvin men också andra vilda djur. Men ett vanligt villastängsel fungerar lika bra för att hålla vildsvinen borta. Eftersom vildsvin inte är lika graciösa som rådjur och inte hoppar lika bra hålls de effektivt ut från din gräsmatta av ett stängsel.

Laga gräsmatta efter vildsvin

Tipsen nedan är från Länsstyrelsen i Uppsala län:

  1. 1. Placera fågelborden eller maten högt. Gärna långt ifrån fastigheter eller bruks ytor. Detsamma gäller kompost utrymmen.

  2. 2. Använd kompostkärl med bra förslutning/lock före öppen kompost.

  3. 3. Rensa upp fallfrukten

  4. 4. Skräm svinen! Gärna innan de vant sig vid din närvaro.

  5. 5. Om du har möjlighet. Investera i ett stängsel.

Om du tänkt försöka skrämma bort vildsvinen - tänk på att göra det så fort som möjligt. Vildsvin är inte alls lika lätta att bli av med när de vant sig vid en människas närvaro.

Tänk på: Bor du nära en trafikerad väg. Placera inte fågelbord och dylikt i närheten av vägen för att undvika trafikolyckor.

Laga gräsmatta efter vildsvin

Har du fått gräsmattan helt förstörd av vildsvin? Vildsvin kan utan problem böka sönder en hel gräsmatta under endast en natt. Under grästäcket finns växtrötter och och annat som vildsvinen gärna äter upp - och de förstör gräsmattan på ett nafs för att komma åt godsakerna.

Fler i samma kategori

Se alla
Vitt hus med rött tak.
Villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen för dig
Följ våra zmarta tips på hur du hittar den bästa villaförsäkringen för just dig!
Så skyddar försäkringen vid storm
Villaförsäkring Hur gäller försäkringen vid storm?
Här får du veta vilka skador du kan få ersättning för, samt tips på hur du kan förhindra stormskador.
Tomt rum med upprivet golv och skadade väggar.
Villaförsäkring Hussvamp – Så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus, men täcker försäkringen?