Spartips

Så jämför du sparkonton

2019-10-22 Tone Westerholm
samla frön i hand

Har du börjat fundera på att skaffa ett sparkonto? Vad du än sparar till, om det så är till en resa, till körkortet, för framtiden eller till kontantinsatsen på ett hus, så är det en god idé att jämföra olika sparkonton för att få reda på bland annat avgifter och räntor.

Sparande på olika sätt

Hur du sparar kan i flera fall vara avgörande för vilket sparkonto/sparande som du väljer. Några frågor som du kan tänka på är:

– Hur mycket ska jag spara?

– Hur länge har jag tänkt spara?

– Kommer jag att behöva tillgång till pengarna eller kan jag låsa dem?

När du har svar på dessa frågor kan du lättare ta ställning till vilken form av sparande som passar dig bäst.

Ränta

Om du vid ett lån är angelägen om att få så låg ränta som möjligt, så är det helt tvärtom då det kommer till sparande. Här vill du såklart ha så hög ränta som möjligt för att få så bra avkastning som möjligt på dina sparade pengar. För att räntan ska bli som allra bäst, är det bra om du låter bli att nalla från sparkontot och istället använder dig av ett vanligt lönekonto för vardagliga utgifter. Ju större belopp på sparkontot, desto bättre ränteutdelning.

De flesta sparkonton har rörlig ränta vilket innebär att om räntan stiger får du bättre utdelning och om räntan sänks blir utdelningen lägre. Det finns möjlighet att ha fast ränta på sparkonton men det innebär ofta att du låser pengarna för en bestämd tid och därmed måste betala en avgift om du behöver ta ut pengar.

Ju större belopp på sparkontot, desto bättre ränteutdelning

Det finns, förutom räntan, även andra faktorer som är viktiga att tänka på vid ett sparande. Exempel på detta är om du vill ha statlig insättningsgaranti och om du vill ha fria uttag på ditt sparkonto. Insättningsgaranti innebär att du inte riskerar att bli av med dina sparade pengar om banken exempelvis skulle gå i konkurs. Du är alltid garanterad dina pengar. Om du väljer att spara med insättningsgaranti brukar det dock finnas ett maxbelopp på hur stor summa som skyddas om något skulle hända. Idag ligger summan på 100 000 euro och belopp som överskrider detta skyddas inte av insättningsgarantin.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.