Spartips

6 nyårslöften för en bättre privatekonomi

2022-12-02 Wilma Björlin
Två händer som håller i varsitt tomtebloss

Nyår innebär en nystart. En möjlighet att förändra, göra bättre val och skapa bättre möjligheter. Zmarta går igenom 6 nyårslöften som kan ge dig en bättre privatekonomi.

1. Syna elkostnaderna

Har julbelysningen, kylan och elkrisen grävt hål i din plånbok? Genom att se över ditt elavtal kan du säkra det bästa elpriset. De flesta har samma elleverantör år efter år och det är lätt att glömma bort att man enkelt kan byta elavtal. Det är också vanligt att tänka att det inte spelar så stor roll, men med ett byte kan du spara tusenlappar varje år – och det behöver inte vara krångligt alls!

2. Se över dina försäkringar

Gör en översyn av ditt försäkringsskydd. Byt försäkringsbolag med jämna mellanrum, spela ut dem mot varandra och spara en slant. Du kan spara pengar på att jämföra, men det allra viktigaste är att jämföra villkoren. En viktig fråga att ställa sig är om din försäkring uppfyller dina behov, något som oftast skiljer sig åt under livet. Ensamhushåll, ensamstående med barn, sambo  eller varannan vecka-förälder? Nybliven pensionär eller nybliven bilägare? 

3. Har du ett bolån? Jämför villkor!

Minst en gång varje år kan det vara klokt att se över hur mycket du faktiskt betalar på ditt bolån. Kanske har du ett bolån som tål att jämföras hos någon annan aktör? Eller har du nyligen renoverat och fått upp värdet på din bostad? Oavsett vad så lönar det sig alltid att jämföra, och om så krävs – att byta bank eller långivare.

4. Minska lånekostnaderna

Det lönar sig nästan alltid att samla dina lån och krediter. Flera smålån med olika räntor kostar ofta mer än vad ett större lån gör. Genom att samla dina gamla lån kan du få pengar över till annat. Kanske låter det både komplicerat och tidskrävande, men oftast är processen snabb och du kan få hjälp av oss på Zmarta.

5. Säkra din inkomst

Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan, men tyvärr motsvarar den inte hela lönen. Med en inkomstförsäkring kan du få högre ersättning om du blir arbetslös. Den kan ingå om du är medlem i ett fackförbund, och gör den inte det kan det vara bra att komplettera med en inkomstförsäkring. Detta gäller inte bara för dig som är anställd utan det finns även inkomstförsäkringar  för dig som är egenföretagare.

6. Skapa en budget

Känns det svårt att överblicka alla utgifter? Med en budget får du bättre kontroll på dina kostnader, vilket underlättar i vardagen. Det tar ungefär en halvtimme att sätta upp en bra budget och vi garanterar att det är en väl värd investering. Vi hjälper dig att sätta igång – följ vår smidiga guide som förklarar hur du skapar en budget

Zmarta hjälper dig med din privatekonomi

Genom att gå igenom punkterna vi har listat får du en bättre koll på vilka kostnader som går att minska, så att du kan få mer pengar kvar i slutet av månaden att lägga på saker och upplevelser du tycker är roliga och viktiga. Ta en titt på listan – vilka av dina kostnader går att minska? Att genomföra förändringar tillsammans med någon är oftast lättare än att göra det själv. 

Hör av dig till oss på Zmarta, när du har kört fast och behöver extra stöd eller råd, så hjälper vi dig att göra det enkelt att ta ett smart privatekonomiskt beslut.

Lycka till och gott nytt år!

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.