Spartips

Aktier

2019-10-22 Tone Westerholm
aktierapport med mobil

Är du nyfiken på att köpa aktier men känner att du kan för lite? Här förklarar vi vad en aktie är, hur de fungerar och varför det kan vara värt att köpa på sig några.

Vad är en aktie?

Enkelt uttryckt är en aktie en ägarandel i ett företag där du som aktieägare blir delägare i företaget. För att du ska kunna köpa ägarandelar i ett visst företag så måste det vara registrerat som ett aktiebolag (AB) och aktierna måste vara noterade på en börs eller en handelsplattform. Anledningen till varför företag väljer att ge ut ägarandelar är i grund och botten för att finansiera bolaget, till exempel i uppstartsfasen eller att man av någon anledning behöver få in nytt kapital i bolaget. Vid särskilt behov att erhålla kapital kan företaget välja att ge nyemission och på så vis släppa större ägarandelar åt allmänheten. En del börsnoterade bolag har flera miljarder aktier medan andra “bara” har några miljoner.

Olika typer av aktier

Det finns olika typer av ägarandelar: A-, B- och C-aktier samt preferensaktier. Bokstäverna anger skillnader mellan de olika typerna (till exempel hur mycket rösträtt du har på bolagsstämman) men när det kommer till själva utdelningen brukar det inte vara någon skillnad.  Företaget bestämmer själv hur uppdelningen ska se ut och vilka rättigheter varje sort ska medföra.

Hur fungerar det?

Förr i tiden när man köpte en aktie fick man ett hem ett aktiebrev av riktigt papper som man kunde köpa och sälja. Nuförtiden sker all handel elektroniskt. I dag kallas ägarbeviset för avräkningsnota och fungerar som ett kvitto på alla aktier du har köpt respektive sålt och till vilken kurs. Avräkningsnotan får du tillgång till via det institut där du har aktierna.

Varför ska man äga aktier?

Nöjet är – kort och gott – möjligheten att kunna tjäna pengar. Det gör du antingen genom att värdet stiger, vilket innebär att du kan sälja till ett högre pris än vad du betalade, eller genom aktieutdelning. För att tjäna pengar genom värdeökning gäller det att ha koll på när värdet går upp eller ned och då veta när du ska köpa respektive sälja. En värdeökning kan ge betydligt mer tillskott än en vanlig utdelning, vilket är en förklaring till varför många handlar med aktier.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.