Privatekonomi

Trimma din privatekonomi – 10 tips som ger dig mer pengar över

2021-03-25 Tone Westerholm
blå gräsklippare

Med några små förändringar i vardagen kan du få mer pengar över. Här får du 10 smarta tips som ganska fort kan göra skillnad för din ekonomi. Häng på!

1. Se över din ekonomi

Gör en budget så att du får koll på dina inkomster och utgifter, använd dig exempelvis av Konsumentverkets budgetkalkyl. I den kan du lägga in siffror och se hur olika förändringar påverkar din ekonomi.

2. Säg upp onödiga abonnemang

Här finns en hel del pengar att spara varje år, du kan exempelvis:

  • Skippa träningskortet och ladda ner en träningsapp istället.

  • Bestämma dig för en enda streamingtjänst för film och TV-serier och säga upp övriga. Samma sak när det gäller musik och ljudböcker.

  • Läsa tidningar online istället för i pappersform.

3. Samla dina lån och krediter

Har du flera smålån hos olika banker och långivare? Samla dina lån! På så vis kan du få en lägre ränta och slipper avi- och uppläggningsavgifter för varje enskilt lån.

4. Se över ditt bolån

Har dina ekonomiska förutsättningar ändrats, eller är det helt enkelt länge sedan du tog lånet? Då kanske det är dags för en sänkning av räntan. Med Zmartas räntebetyg kan du testa din ränta och se hur den står sig mot genomsnittet. Tjänsten är kostnadsfri och ingen kreditupplysning behövs.

Vill du hellre få konkreta erbjudanden från långivare? Gör en kostnadsfri jämförelse och var inte rädd för att byta bank om det finns någon som kan ge dig bättre villkor.

5. Fixa lunchlåda

Ja, detta är ett klassiskt spartips, eftersom det faktiskt funkar! Genom att skippa utelunchen kan du spara tusenlappar varje år. Och det behöver inte ens att vara särskilt jobbigt. Laga en extra portion varje gång du ändå lagar mat och frys in eller ta med till jobbet nästa dag.

6. Minska ditt matsvinn

Enligt Livsmedelsverket häller hushållen ut 26 kilo mat och dryck per person i vasken varje år och cirka 19 kilo ätbar mat slängs. Det finns dock en hel del du kan göra för att både spara pengar och göra gott för miljön:

  • Planera dina matinköp genom att göra veckomenyer och storhandla en gång i veckan.

  • Köp inte mer mat än du gör av med.

  • Gör regelbundet kylskåpsrensningar och laga middag på resterna.

  • Frys in det du inte vill äta direkt.

  • Titta, lukta och smaka alltid på maten innan du kastar den.

7. Gå igenom dina försäkringar

Betalar du för onödiga försäkringar? Fundera på om du verkligen behöver den där försäkringen du tecknade när du köpte en ny TV eller din senaste mobil. Kanske räcker det med hemförsäkringen?

8. Sälj saker du inte använder

För de flesta är det betydligt enklare att minska kostnader än att öka intäkterna, men det finns sätt för den som på kort sikt behöver få mer pengar i kassan. Ett sätt att rensa garderoberna och förråden hemma och sälja saker som bara ligger och skräpar. Låt de där skridskorna du inte har använt sen 2010 få nytt liv tillsammans med någon annan!

9. Se över ditt elavtal

Undvik att betala för mycket för din el, gör en kostnadsfri jämförelse redan idag och spara pengar.

10. Köp begagnat

Fundera på om du verkligen behöver köpa sprillans nya saker. Testa istället Blocket, Tradera eller någon köp- och säljgrupp på Facebook nästa gång du behöver en pryl.

Bonustipset!

Bygg upp en ekonomisk buffert

Om du har möjlighet att avsätta pengar till sparande – gör det! Och tänk på att det inte behöver vara mycket, även några få hundralappar varje månad kan på sikt bli en hel del pengar.
Känns det omöjligt? Fundera på om det finns något mer du kan skära ner på. Om du exempelvis röker eller snusar finns det verkligen pengar att spara. Inköp av godis, snacks och läsk hör också till sånt som går att skippa helt eller åtminstone minska. Förutom mer pengar på banken förbättras även din hälsa, och det är ju minst lika viktigt.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?