Privatekonomi

Så lyckas du med din löneförhandling

2023-01-10 Wilma Björlin
artikelbild_löneförhandling.png

Löneförhandlingen är ett tillfälle där du och din arbetsgivare kommer överens om en rimlig lönenivå. Under förhandlingen har du ofta möjligheten att höja din inkomst – något du bör försöka ta vara på.

Ägna 5 minuter och ta del av våra smarta tips som hjälper dig att bli redo inför löneförhandlingen 2023.

Om löneförhandlingar

Löneförhandlingen är ett samtal där du och din arbetsgivare ska komma fram till en lönenivå som känns bra för båda parter. Löneförhandlingen kan se olika ut beroende på om samtalet är inför en nyanställning eller om den sker under tiden som man är anställd och redan har jobbat på sin arbetsplats ett tag. 

Under samtalet sitter du ner med din chef eller HR-ansvarig på företaget du jobbar på och diskuterar vilken lön du bör få. Under förhandlingen har du sannolikt, om du är väl förberedd, möjligheten att höja din inkomst – en möjlighet du bör försöka ta vara på. 

Löneförhandlingen (för dig som redan är anställd) inleds vanligtvis vid årsskiftet då industrins parter börjar förhandla enligt Avtalsrörelsen, som är en del av Svenskt Näringsliv. 

Avtalsrörelsen innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt, något som sätter standarden för kollektivavtalen i den svenska arbetsmarknaden. Enligt Industriavtalet från Avtalsrörelsen ska nya avtal inom industrin träffas senast den 31 mars 2023. 

Om din arbetsplats har kollektivavtal har du rätt till både lönesamtal och lönerevision varje år. Ha annars som målsättning att få in ett årligt lönesamtal i ditt anställningsavtal om du inte omfattas av kollektivavtal.

Det är rekommenderat att ha ett lönesamtal minst en gång om året, även om löneförhandlingar egentligen kan inträffa oftare än så. Bra tillfällen kan vara när man har gjort något extra bra,  får nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar – då ska du passa på.

Det finns flera fördelar med att utnyttja tillfället och medverka på löneförhandlingen, det är ofta det bästa tillfället att öka din inkomst.  

Vi förstår att det kan kännas pirrigt och nervöst inför samtalet, men att löneförhandla behöver inte vara jobbigt och läskigt! Ta del av våra smarta tips och se det istället som ett gyllene tillfälle att visa framfötterna (och förhoppningsvis få mer pengar på kontot varje månad). 

Tips inför löneförhandlingen – tillsvidareanställd

Vårt första tips inför löneförhandlingen är att verkligen utnyttja tillfället och göra det bästa av samtalet genom att vara väl förberedd. Håll en god ton, var positiv och saklig samtidigt som du är tydlig med det du vill framföra. Oavsett om det är ett nytt jobb du söker eller om det är ditt årliga lönesamtal – var beredd på att kompromissa.

Ytterligare ett tips inför din löneförhandling är att fundera på varför du är värd en högre lön och sedan börja arbeta på dina argument – har du till exempel fått fler arbetsuppgifter eller ett större ansvar än vad du får betalt för? Har du självmant tagit ett större ansvar än du behöver och märkt att det uppskattas av din chef och dina kollegor? 

Ofta händer det att man får arbetsuppgifter och ansvarsområden som egentligen ligger utanför det man är anställd för och sådant är definitivt värt en löneförhöjning.

Löneförhandling vid en nyanställning

Ska du istället löneförhandla för ett nytt jobb? Tänk då först och främst på att inte uppge ditt löneanspråk för tidigt. Om du får frågan om löneanspråk på intervjun – be att få fundera och återkomma. Det ideala förhandlingsläget har du när du blir erbjuden jobbet. 

Tänk även på att det är smart att ta reda på löneläget – vilka nivåer gäller för liknande tjänster hos arbetsgivaren och på arbetsmarknaden i stort? Bestäm en realistisk mållön och välj ut de starkaste argumenten för varför du ska ha den lönen. Tänk på att det är en förhandling och att slutbudet inte ska vara det första – visa att du är öppen för en diskussion.

Inflation och löneförhandling – vad gäller?

En viktig aspekt att ha i åtanke inför kommande lönesamtal, oavsett om det gäller en ny tjänst eller befintlig, är att den rådande inflationen. En fundering många säkert har, är om arbetsgivarna har som skyldighet att anpassa lönerna efter inflationen. Svaret på den frågan är dessvärre nej, åtminstone när det gäller statliga och kommunala jobb. 

Den höga inflationen leder inte automatiskt till att myndigheter får mer pengar – eller att de löneökningar som vi kom överens med arbetsgivarna om i den senaste avtalsrörelsen anpassas efter inflationsläget. Trots detta innebär inflationen en förändrad vardag med höjda priser och ökade kostnader. Känner du en oro inför 2023 och vill ha tips kring hur du ska tänka? Här går vi igenom hur mycket dyrare det blir att leva det kommande året och hur du på bästa sätt hanterar läget. 

Lönerna höjs inte för att kompensera för inflationen – lönerna höjs för att stimulera till utveckling av verksamheten och rekrytera och behålla kompetens. 

Inflation är alltså inte en lönesättande parameter och det har ingen koppling till varför arbetsgivaren betalar lön eller väljer att höja löner. 

Även styrräntan har höjts under året, vilket kan påverka dina levnadskostnader. Läs mer här och få tips på hur du bör tänka under det kommande året. 

Just därför är det extra viktigt att vara väl förberedd inför kommande löneförhandling och istället lyfta dina styrkor och kompetenser så att din arbetsgivare ser varför du förtjänar en löneökning.

Löneförhandling 2023 – vanliga frågor

  • Borde jag tänka på något speciellt sätt när jag löneförhandlar ingångslönen jämfört med när jag löneförhandlar efter en provanställning?

Det är viktigt att ha i åtanke att  ingångslönen är den lön som du kommer att utgå från i kommande förhandlingar på den arbetsplatsen. Gå därför inte in för lågt.

Efter en provanställningsperiod är det möjligt att du får en ny chans att förhandla, men det är inte säkert. En god idé kan vara att från början komma överens om att lönen ökar med X antal kronor eller procent om det blir en fortsatt anställning efter prövoperioden.  Se även till att ha denna överenskommelse skriftligt. När ni  sedan förhandlar efter en provanställningen kan du visa på vad du har presterat under perioden men också lyfta vilka tankar och idéer du har i framtiden.

  • Vad är en bra löneökning (i procent)?

Din löneökning ska baseras på din individuella prestation och ditt bidrag till verksamheten. 2,0% är ofta en central siffra och ett rimligt riktmärke som din chef ska kunna anpassa till dig.

  • Finns det några vanliga fällor som man bör tänka på under löneförhandlingen?

En vanlig fälla är löften om framtida lön. Det är tyvärr ett vanligt argument där arbetsgivaren försöker rättfärdiga en lägre lön från start. Ett muntligt löfte om en högre lön går inte att förlita sig helt på – för att vara säker på löftet bör det istället skrivas in i avtalet. 

En annan vanlig fälla är att jämföra sig med andra. Vi förstår att det kan låta konstigt – och det kan absolut vara en god idé att höra sig för vad andra har i lön, men du vet sällan exakt hur din kollegas arbetsbeskrivning ser ut och vad den personen har för avtal. Se hellre till att fokusera på dig själv och ditt eget avtal. 

  • Hur mycket höjning brukar man kunna be om?

Det beror på vad förhandlingen gäller. Om man till exempel har fått mer krävande arbetsuppgifter, ökade befogenheter och större ansvar kan man förhandla om en större ökning än vad man oftast gör i ett årligt lönesamtal där man brukar förhandla om några procents ökning. Om man har kollektivavtal på sin arbetsplats finns det oftast en satt procentsats som arbetsgivaren brukar utgå ifrån och den varierar mellan olika arbetsplatser. I vissa samtal handlar det om att höja sin timlön med några kronor och i andra om att öka månadslönen med många tusenlappar. Fundera själv på vad som du tycker är rimligt.

  • Hur går det till när man löneförhandlar?

Det kan gå till på många olika sätt. Ofta samtalar man om året som gått. Framförallt är det viktigt att kunna motivera varför man tycker att man förtjänar en löneökning eller en viss lön. Att man själv tycker att man är värd det är inte ett sakligt argument, visa på vad du bidrar med på företaget istället! Om man vid ett tidigare lönesamtal frågat vad man ska göra för att få en högre lön kan man i kommande lönesamtal återkomma till det och påminna chefen om att man faktiskt har gjort det man kommit överens om. 

Undrar du över existensminimum och vad det innebär? När du får skuldsanering via Kronofogden kan du behöva leva på existensminimum, eller förbehållsbelopp som det också heter. Läs mer i den här artikeln om vad existensminimum innebär.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?