Bröllopstoppen - Här gifter sig svenskarna mest!

Kärleken blommar i Sveriges storstäder. I varje fall sett till hur många som gifter sig visar statistik från 2019 som SCB nu redovisar. Men hur man finansierar sitt bröllop följer ett annat mönster. I de mindre orterna är det fler som lånar till den stora dagen.
Bor du i Solna eller Sundbyberg? Då är chansen stor att någon friar till dig. Stockholmsförorterna ligger etta och tvåa i SCB:s statistik från förra året över i vilken kommun som flest gifter sig. Att bekänna sin kärlek inför en vigselförrättare är tre gånger så vanligt här jämfört med den kommun som hamnar längst ned på listan, Övertorneå på plats 290.
Valdemarsvik klättrar 272 placeringar
Storstäderna ligger alla tre högt på listan, med Stockholm som 5:a, följt av Göteborg och Malmö på plats 6 och 7. Men mitt bland storstadskommunerna har en riktig raket klämt in sig, Valdemarsvik. 2009 hamnade denna ostkustpärla på plats 275, i år kniper orten en bronspeng!
Totalt gifte sig 48 481 personer i Sverige förra året. Därmed fortsätter den nedgång som startade 2016. Sett över tio år är det 11 procent färre som gifter sig idag. En annan intressant iakttagelse är att Sverige blivit mer homogent när det kommer till andelen som gifter sig. 2009 var giftermål åtta gånger vanligare i toppkommunen jämfört med bottenkommunen. Nu har detta gap minskat till tre gånger.
Vanligare att låna till bröllopet i mindre orter
Att gifta sig är ingen billig affär. År 2016 kostade det genomsnittliga bröllopet 54 000 kronor och inte sällan stannar summan på sexsiffriga belopp. Samtidigt lägger mer än hälften av alla som gifter sig mindre än 10 000 kronor, så skillnaderna är stora.
Oavsett prislapp är det många som (del)finansierar sitt bröllop genom lån. Men om det är storstäderna som dominerar bröllopstoppen, är det vanligare att låna till bröllopet i de mindre orterna. Det visar en genomgång av statistiken hos jämförelseföretaget Zmarta. Norsjö, Orsa, Krokom, Flen och Södertälje toppar listan över antal lån per tiotusen invånare. Stockholm, Göteborg och Malmö hamnar långt ned (platserna 60, 40 respektive 93).
Varför tror du att det är så, Caroline Wedberg, säljchef på Zmarta?
– "Det går inte att dra några slutsatser. Kanske är det fler i de mindre orterna som vill slå på stort, kanske har de mindre disponibelt kapital att röra sig med. Eller så är det bara en slump."
Ung, kär och villig att låna till den stora dagen
De allra flesta som lånar till bröllopet är unga, 21–30 år. Att jämföra med Zmartas snittkund som är över 40 år. Enligt Caroline är det ganska naturligt.
– "De flesta som gifter sig är yngre, och är man ung har man inte haft så många år i arbetslivet och många gånger därför en lägre inkomst. Då kan man behöva få hjälp vid speciella tillfällen i livet. Självklart gör varje långivare noggranna kontroller och följer god kreditgivningssed för att säkerställa att den som beviljas lån också har en god möjlighet att betala tillbaka. Kärleken ska inte vara blind när det kommer till pengar."
– "Men att vara ung då man gifter sig med sin drömpartner ska förstås inte ses som ett facit för kärlek. Är ni i en annan ålder behöver ni inte för den sakens skull tveka att ni är med den rätta…"
Corona-pandemin sätter spår
Den här våren har en annan faktor kommit in i bilden – Corona. Förbudet mot större sammanslutningar gör att många tvingas att ställa in eller flytta på bröllopet. Det syns i statistiken.
– "Från början av mars till mitten av april har antalet lån till bröllop minskat med 12 procent jämfört med samma period förra året. Jämfört med 2018 är minskningen 37 procent så visst sätter pandemin spår, säger Caroline."
Gå inte till en bank, vänd dig till 35
Vilken är den vanligaste frågan ni får när det gäller lån till bröllop?
– "Den handlar om hur mycket man har möjlighet att låna och villkoren för lånet, man är givetvis intresserad av en så bra lösning som möjligt. Detta säkerställer ju Zmartas tjänst på ett bra sätt då vi jämför upp till 35 olika långivares förslag åt kunden. Det ger en väldigt bra möjlighet att hitta sina absolut bästa villkor för lånet."
Planera, jämför och spara pengar på bröllopet
Är det något speciellt man bör tänka på när det gäller att finansiera sitt bröllop?
– "Gör upp en budget för hur just ert drömbröllop ska se ut. Titta noggrant på kostnader och jämför allt som ni lägger era pengar på för att hitta prisvärda alternativ. Vi på Zmarta tycker ju om att jämföra och vill aldrig att någon ska betala mer än nödvändigt oavsett vad det gäller. Med en bra planering lånar man inte mer än man behöver, vilket är bra."
Var ligger din ort på Bröllopstoppen?
Se hela listan här
Toppen i Bröllopstoppen:
Kommun Giftermål per 1 000 invånare
SOLNA (3) 6,71
SUNDBYBERG (1) 6,68
VALDEMARSVIK (275) 6,48
SORSELE (41) 6,03
STOCKHOLM (2) 6,02
GÖTEBORG 6) 5,90
MALMÖ (4) 5,78
SJÖBO (45) 5,77
HALLSTAHAMMAR (70) 5,63
KNIVSTA (21) 5,63
(placering 2009)
…och botten:
Kommun Giftermål per 1 000 invånare
PAJALA 2,81
BORGHOLM 2,77
MALUNG-SÄLEN 2,76
NORSJÖ 2,76
VADSTENA 2,69
HAGFORS 2,67
BJURHOLM 2,49
VILHELMINA 2,40
VANSBRO 2,35
ÖVERTORNEÅ 2,09
Bröllopslånetoppen:
Kommun Antal lån per 10 000 invånare
NORSJÖ 5,82
ORSA 4,61
KROKOM 4,01
FLEN 3,36
SÖDERTÄLJE 2,80
Fler i samma kategori
Se alla
