Om lån

Konsumtionslån är större bland äldre

2019-10-22 Johanna Westerlund
Äldre par vid havet

Har du råkat ut för dyra lån som påverkat din privatekonomi under en längre tid? Det är inte ovanligt och enligt Zmartas senaste undersökning, Lånebarometern, kommer du att ansöka om ännu fler lån när du blir äldre.

Lånebarometern visar tydliga resultat

2015 genomförde Zmarta sin senaste undersökning, Lånebarometern, som visade att låntagandet inte minskar med åren – tvärtom, det ökar! Låntagande är störst i åldersgruppen 35 till 49 år och denna åldersgrupp står samtidigt för 35 procent av alla nya lån, som i majoriteten av fallen tas för att finansiera bilköp. Eftersom övning ofta ger färdighet är det dock inte konstigt att äldre fortsätter ansöka om fler lån. De har faktiskt mer erfarenhet kring vilka behov som överensstämmer med de egna förutsättningarna. 

Läs även: Vad vi i Sverige lånade till under 2020

Lånebeloppet ökar i takt med åldern

Visst blir man smartare med åren. Lånebarometern visar att äldre personer med högre inkomst väljer att lägga om sina lån och krediter för att få en bättre månadskostnad. Några gör det genom ett sedvanligt blancolån och andra lyckas baka in dem i huslånet. Undersökningen visar också att det genomsnittliga lånebeloppet ökar ju äldre låntagaren blir, för att sedan minskas när låntagaren nått 50-årsåldern.

Män lånar mer än kvinnor

Lånebarometern lyckas även särskilja skillnaden på hur mycket män och kvinnor lånar. Undersökningen visar att män står för 59 procent av lånen, vilket är en relativt stor skillnad mot kvinnors 41 procent. Mäns genomsnittliga lånebelopp är dessutom höge än kvinnors. Då undrar ni kanske om det skiljer sig i vad män och kvinnor lånar till? Jajamen! Visst ser behoven ganska lika ut men man kan se en skillnad där män främst söker lån för bil- och båtköp medan kvinnor lånar mer till semester och tandläkarbesök. 

Det är svårt att undvika lån

Är du insatt i hur lån fungerar eller tycker du det är ett krångligt ämne? Du är inte ensam! Vissa har fått hjälp hemifrån och inte behövt oroa sig, medan andra har saknat möjligheten för upplärning. Oavsett hur den egna privatekonomin ser ut finns det tillfällen där man kan behöva ansöka om lån för att få hjälp med finansiering. Det kan vara oförutsedda utgifter som tandläkarbesök, renoveringar eller drömmar om ett bröllop eller varför inte en bil? 

Våga be om hjälp

Med tanke på att vi statistiskt sett lånar mer pengar i övre medelåldern är det smart att vara noggrann med alla lån du tar. Om du ska låna pengar idag måste du värdera räntor, villkor och övriga kostnader eftersom det kan finnas en risk att annars du väljer ett avtal som inte passar dig. Gör din läxa!

Låt dig inte förblindas av att månadsavgiften ser låg ut. Den låga avgiften kan bero på att du valt för lång återbetalningstid och istället tvingas betala tillbaka en mycket större summa, utöver din ursprungliga skuld. Har du svårt att bedöma om du har råd med ett konsumtionslån? Ta kontakt med din lokala budget- och konsumentrådgivare för ekonomisk rådgivning.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – därför ska du inte låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.