Om lån

Fem zmarta hemestertips i Sverige

2021-06-24 Angelica Lindberg
shutterstock 53296777 (1)

Pandemin har inneburit att allt fler svenskar satsar på hemester –  eller svemester som det också kallas – istället för att ta flyget utomlands. En god sak för miljön, men ofta får du också mycket mer för pengarna genom att semestra hemma. Här får du fem zmarta hemestertips i Sverige som inte kostar skjortan.

1. Hyr en husbil och upptäck Sveriges smultronställen

Aldrig förut har trycket på husbilar varit så stort som nu. Många tar tillfället i akt och ser det aktuella pandemiläget som en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i Sverige, istället för att flyga utomlands.

Hyrbilar går att få tag på genom exempelvis Blocket eller via någon privataktör via Google. Kanske har du en god vän eller kollega som kan låna ut en till dig?

Öland och Gotland toppar listorna när det kommer till favoritresmål bland campinggästerna. Och i fjol under semestermånaden juli 2020, tillbringades allra flest gästnätter på campingplatser i Sverige, i jämförelse med andra typer av semesterboenden, enligt statistiken från branschorganisationen SCR Svensk Camping. En annan lösning för natten är att tälta, för den som vill dra in lite på semesterns utgifter.

2. Hyr en stuga vid en sjö och kom ner i varv

Vi behöver alla komma ner i varv och vända oss inåt då och då. Varför inte satsa på en stugsemester vid en sjö, kanske i de djupaste småländska skogarna? Det finns en uppsjö av sajter som hyr ut stugor, både privat och via företag. Insplanet passar samtidigt på att tipsa om de olika fallgropar som kan tänkas finnas när du hyr din stuga i sommar, men även via Blocket kan du hitta unika uthyrningsförslag. Oftast har du möjlighet att skräddarsy din vistelse med de önskemål du har. Kanske finns det till och med en båt och fiskeredskap att låna för att maxa din avkoppling!

Sikta på att komma till ett ställe dit du aldrig tidigare varit. Någonting nytt att lägga till i minnesbanken. Nya intryck och miljöer gör oss gott. Eller kanske återuppliva ett gammalt barndomsminne som börjat tyna bort? En plats som du minns med värme. Sverige har mycket att erbjuda!

3. Hyr en cykel på Ven och upplev Skåne

Ta med dig dina vänner, eller varför inte din familj, över Öresund en dag och upptäck Ven. Ön är belägen cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och du utgår med färjorna från Landskrona, med färjan som tar dig över på 30 minuter.

På Ven kan du hyra cykel hos Vens cykeluthyrning och ta dig runt. Ön är nämligen inte större än 11,7 kilometer i omkrets, vilket gör den perfekt för en heldagsutflykt, om ni förstås inte vill stanna över natten på något utav öns mysiga hotell eller vandrarhem. På Ven finns det saker att göra som funkar för alla.
Är du ute efter kultur rekommenderar vi att du besöker Tycho Brahe-museet, som på slutet av 1500-talet var ett känt forskningscentra där man gjorde stora upptäckter, inom främst astronomin.
Skulle ni bara vilja umgås och mysa runt, finns det en uppsjö av restauranger och mysiga fik längst med den idylliska cykelturen bland öppna fält och grusiga småvägar. Den som gillar loppisar har också kommit rätt. Backafallsbyn är en annan populär destination för den whiskyintresserade, där de har sitt egna destilleri. För den sportintresserade erbjuds sjävklart golfbanor med drömmiga omgivningar.

4. Upptäck Sveriges milslånga sandstränder eller bada hemma?

Du kanske tillhör de lyckligt lottade och har en pool på tomten? Då behöver du egentligen inte ta dig så långt för att svalkas ned, och redan där har du sparat några kronor på att stanna hemma. Skulle du inte ha en pool på tomten erbjuder Sverige magiska sandstränder, och som inte kostar dig en krona att besöka, och har du dessutom packat matsäck så kommer du billigt undan. Sen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Kända stränder som oftast toppar listorna som de vackraste i Sverige är Skrea strand i Falkenberg, Hallands län. Med sin 17 kilometer långa sandstrand kännetecknas stranden av sin finkorniga, vita sand och höga sanddyner. Även Sandhammaren på Österlen i Skåne och kanske framförallt den populära stranden i Tylösand i Halmstad toppar listorna. Metromode 2021 listar de hetaste sandstränderna i Sverige för den som är nyfiken.

Läs även: Så mycket kostar ett barn

5. Vandra i fjällen och kom naturen lite närmre

Bara genom att vara ute i naturen slappnar vi människor automatiskt av, och att då kombinera det med vandring tycks vara en mycket god idé ur ett hälsoperspektiv. Du gör något bra för hälsan, likväl som själen får sig en dos kärlek. I fjällen finns det också utmarkerade leder, övernattningsstugor och rastskydd för den som vill dra ner lite på kostnaderna.

Lika bra går det att vandra i andra delar i landet. Skåneleden eller Hallandsleden bjuder också på magisk natur och kostar dig ingenting att uppleva. Eller varför inte testa Sveriges längsta vandringsled, Östgötaleden, som är 120 mil lång och bjuder på djupa skogar, skärgård, sjöar, grottor och kulturlämningar. Det finns något för alla smaker och alla plånböcker!

Zmarta vill passa på att önska dig en underbar sommar!

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – därför ska du inte låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.