Zmarta Husägarindex (Q3): Husnotan krymper 23 000 kronor
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Jämfört med toppen under inledningen av 2024 har villaägarnas årliga utgifter nu fallit med över 23 000 kronor eller närmare 11 procent. Det visar Zmarta Husägarindex för det tredje kvartalet. De lägre utgifterna beror framförallt på lägre räntor och kraftigt fallande elpriser.
Zmarta Husägarindex mäter hur stora utgifterna är för att bo i småhus (villa, kedjehus, radhus och parhus). För det tredje kvartalet visar indexet att en genomsnittlig husägare, med 70 procents belåning, får betala cirka 190 000 kronor om året. Det är drygt 23 000 kronor mindre jämfört med toppnoteringen under första kvartalet.
I Stor-Stockholm där utgiftsnivån är som allra störst, får husägare nu räkna med utgifter på cirka 306 000 kronor om året. I Stor-Malmö är siffran runt 244 000 kronor om året och i Stor-Göteborg närmare 254 000 kronor. Jämfört med toppen i början av året har utgifterna i de tre storstadsområdena fallit med mellan 5-9 procent, där den procentuella nedgången är störst i Göteborg och minst i Malmö.
– Elpriserna är det största glädjeämnet för husägarna. Jämför vi med hur det såg ut för exakt två år sedan så ligger elpriserna nu på knappt en tredjedel av den nivån. Det i kombination med fortsatt fallande räntor har lättat på utgiftsbördan ganska ordentligt, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.
Lägre ränta ger tusenlapp mer i månaden
Under tredje kvartalet betalade de svenska hushållen en rörlig bolåneränta på strax under 4,6 procent i snitt för perioden. Det är cirka 0,4 procentenheter lägre jämfört med toppnotering under första kvartalet i år. För en genomsnittlig husägare (70% belåning) innebär det minskade ränteutgifter med närmare 12 000 kronor om året, före ränteavdrag. Det innebär tusen kronor mer i plånboken varje månad. För husägare med maxbelåning (85%) innebär det minskade utgifter med drygt 14 000 kronor per år.
Elräkningen krymper
Sett till elpriserna under tredje kvartalet skulle det motsvara en årlig elkostnad på strax under 19 000 kronor för en villaägare, när vi jämför ett snittpris för de fyra elområdena. Jämfört med pristoppen under hösten 2022 är det ett prisfall med närmare 63 procent. För att hitta lägre elpriser under ett enskilt kvaral får vi gå tillbaka till slutet av år 2020.
Den som köper ett hus behöver även vara medveten om att kostnader för eventuella reparationer och renoveringar inte ingår i Zmarta Husägarindex. Därtill bör hushållen även räkna med levnadskostnaderna som enligt Konsumentverket ligger på närmare 380 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj 2024. Beräkningarna av levnadskostnaderna ligger även till grund för bankernas KALP-kalkyl (kvar att leva på) som avgör hur mycket pengar ett hushåll får låna.
I Zmarta Husägarindex ingår följande:
Ränteutgifter | Bygger på hushållens genomsnittliga boräntor från monetära finansinstitut (utestående avtal), med 3 månaders bindningstid – i kombination med köpeskilling (medelvärde) för permanenta småhus med 85 procents belåning. Källa: SCB
Amortering | Från och med H2, 2016 syns utgifterna för det första amorteringskravet som är 2% av belåningsgraden som överstiger 70 procent av bostadens värde och därefter 1% ned till 50 procents belåningsgrad.
Elpriser | Genomsnittliga energipriser för rörliga elavtal för villor med elvärme och en årlig elförbrukning på 20 000 kWh– inklusive el, elcertifikat, elskatt och moms. Källa: SCB/Elskling
Vatten- och avloppstaxor | VA-kostnader (dricks- och spillvatten) för småhus qn 2,5 med en årlig vattenförbrukning på 150 kubikmeter – inklusive moms. Qn 2,5 innebär att huset har en vattenmätare som släpper igenom 2,5 kubikmeter per timme. Källa: Göteborgs stad
Sophantering | Avfallstaxor för 160 liters säck/140 liters kärl med hämtning varannan vecka, plus 800 kg restavfall – under ett år. Källa: Göteborgs stad
Villahemförsäkring | Genomsnittliga försäkringspremier för tecknade villahemförsäkringar, inklusive skatt. Källa: Zmarta
Fastighetsavgift | Takbeloppet för den kommunala fastighetsavgiften för småhus. Källa: Skatteverket
Om Zmarta Zmarta erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för bland annat bolån, konsumentlån, försäkringar och elavtal. I företagsgruppen ingår även Elskling. Zmarta grundades 1999 och har cirka 300 anställda i Sverige, Norge och Finland. Zmarta ägs av det tyska medieföretaget Bauer Media Group.