Låneskydd - så får du "full lön" om du blir arbetslös
Inkomstförsäkring, låneskydd och A-kassa. Det är de tre ingredienserna som behövs för att kunna få ut minst 100 procent av lönen vid en eventuell arbetslöshet. Den enda haken är att försäkringarna behöver tecknas i god tid.
Riksbanken räknar med att den svenska arbetsmarknaden fortsätter att förvärras den närmaste tiden med fler varsel och ett ökat antal konkurser. Arbetslöshet innebär en betydligt lägre inkomst och nyligen lade Regeringen fram ett förslag som innebär en snabbare nedtrappning av ersättningen.
Den som blir arbetslös och har A-kassa och inkomstförsäkring kan enligt lag få max 80 procent av bruttolönen (före skatt). Ersättningen jämfört med nettolönen (efter skatt) blir än mindre. Men det finns sätt att försäkra sig som gör att det går att få ut lika mycket pengar som om man skulle ha arbetat, eller till och med mer. Det visar en genomgång som jämförelsetjänsten Zmarta har gjort.
Inkomstförsäkring och låneskydd - ger full lön
För att få ut full lön som arbetslös går det att kombinera A-kassa och inkomstförsäkringen med ett låneskydd. Anledningen till att kombinationen är möjlig är för att låneskyddet försäkrar utgifter för lån och amortering medan inkomstförsäkringen avser inkomsterna. För att teckna ett låneskydd gäller det att vara ute i god tid för att försäkringen ska gälla. Minst tre till nio månader innan en eventuell arbetslöshet träder i kraft.
– Kraftigt höjda kostnader för alltifrån mat till räntor gör att många får svårt att betala sina utgifter vid arbetslöshet. Därför kan det vara bra att se om sitt hus ifall det skulle hända. Se bara till att du har rätt typ av försäkring för dina behov och att du inte betalar för mycket, säger Åsa Hauer, försäkringsexpert på Zmarta.
Vilka försäkringar som behövs för att få ut lika mycket pengar som om man hade arbetat, beror förstår på hur hög lönen är och hur kommunalskatten ser ut. Zmarta har skapat tre exempel med olika lönenivåer som ger en ungefärlig bild av vilka försäkringar som behövs och vad de kostar (se nedan).
Månadslön: 20 000 kr före skatt (cirka 16 500 kr efter skatt)
För att få ut samma lön efter skatt behövs medlemskap i A-kassan. Den ersätter upp till 80 procent av bruttolönen. I det aktuella fallet innebär det att man får ut cirka 13 400 kr efter skatt. Det motsvarar ett tapp på 3 100 kronor jämfört med om man hade arbetat. För att få lika mycket pengar som före arbetslösheten, måste personen därför teckna ett låneskydd på samma belopp.
Kostnad: 226 kr/mån. I summan ingår Låneskydd: Cirka 86 kr och A-kassa: Cirka 140 kr.
Månadslön: 40 000 kr före skatt (cirka 31 600 kr efter skatt)
På den här inkomstnivån behövs en inkomstförsäkring för att komma upp i 80 procent av lönen. Eftersom jobbskatteavdraget uteblir ger A-kassa plus inkomstförsäkringen en ersättning på cirka 23 000 kronor. Därmed saknas drygt 8 600 kronor jämfört med lönen efter skatt (nettolönen). Det är alltså den summan som ska försäkras via ett låneskydd, för att få ut lika mycket som nettolönen.
Kostnad: 629 kr/mån. I summan ingår A-kassa: 140 kr, Inkomstförsäkring: Cirka 235 kr och Låneskydd: 254 kr.
Månadslön: 60 000 kr före skatt (cirka 43 900 kr efter skatt)
I det här fallet ger A-kassa plus inkomstförsäkringen en ersättning på strax över 34 000 kronor. Därmed saknas det närmare 9 900 kronor jämfört med nettolönen. Det är alltså den summan som ska försäkras via ett låneskydd, för att få ut lika mycket pengar som nettolönen.
Kostnad: 673 kr/mån. I summan ingår A-kassa: 140 kr, Inkomstförsäkring: 235 kr och Låneskydd: 292 kr.
Så har vi räknat:
Vi har använt skattetabell 30 för att räkna ut nettolönen (lön efter skatt). Kostnaden för a-kassa och inkomstförsäkring baseras på ett av de stora fackförbundens priser. Priset för låneskydd beräknas genom en avgift på 2,95 procent av det försäkrade månadsbeloppet.
Om Zmarta
Zmarta erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för bland annat bolån, konsumentlån, försäkringar och elavtal. I företagsgruppen ingår även Elskling. Zmarta grundades 1999 och har cirka 300 anställda i Sverige, Norge och Finland. Zmarta ägs av det tyska medieföretaget Bauer Media Group.