Mopedförsäkring

Vilken moped ska man köpa?

2022-07-27 Angelica Lindberg
Rosa vespa parkerad längs en husvägg.

Många drömmer om att köpa moped. Förutom att det är ett populärt färdmedel för unga är mopeden också ett smidigare, miljövänligare och billigare alternativ till bil. Men vilken moped ska man egentligen köpa? Vi guidar dig till din drömmoppe och ger dig några värdefulla tips på vägen.

Välj rätt mopedklass

Det första du behöver ta ställning till är vilken mopedklass du vill ha. Det finns två olika mopedklasser som du kan välja bland: moped klass I och moped klass II. De olika klasserna styr vilket förarbevis som krävs och var du får köra mopeden. Läs på om de olika mopedklasserna och ta reda på vilken som passar dig bäst.

Moped klass I

Moped klass I, eller EU-moppen, får gå i max 45 kilometer i timmen. För att få köra den behöver du ett EU-mopedkörkort med behörighet AM. Du får skjutsa en passagerare om det finns en avsedd och registrerad plats för det. Passageraren måste i så fall också ha hjälm. Tänk på att det inte är tillåtet att köra EU-moppe på cykelbanor eller motorvägar.

En moped klass I ska ha en registreringsskylt baktill och vara minst trafikförsäkrad.

Moped klass II

För att göra det ännu krångligare så finns det två typer av moped klass II:

  • Den ena typen är konstruerad för att köras i max 25 kilometer i timmen med en motoreffekt på max 1 kilowatt. Det kan också vara en motoriserad cykel med trampor som ger krafttillskott upp till 25 kilometer i timmen.

  • Den andra typen får köras i max 30 kilometer i timmen och är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser och måste därför ha ett typintyg utfärdat före den 17 juni 2003.

För att få köra en moped klass II behöver du ha körkort, traktorkort eller förarbevis. Om du däremot har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs det ingen särskild behörighet.

Du får köra på cykelbana med en moped klass II, så länge vägmärket för cykelbanan inte har tilläggstavlan "Ej moped".

Du får skjutsa barn på mopeden: ett barn under tio år om den som kör har fyllt femton år, eller två barn under sex år om den som kör har fyllt arton år.

En moped klass II behöver ingen registreringsskylt, men måste ha en trafikförsäkring.

AM-körkort eller förarbevis – vilket behöver jag?

Om du behöver ett AM-körkort eller förarbevis beror på vilken mopedklass du ska köra. För att köra en moped klass I krävs det att du har ett körkort med AM-behörighet. För moped klass II krävs inget körkort, däremot ska du ha ett förarbevis. Men det finns ett undantag: om du har fyllt femton år innan 1 oktober 2009 krävs det ingen särskild behörighet för att få köra mopeden.

Har du körkort för bil får du även köra moped.

Tänk på det här om du ska köpa begagnad moped

Funderar du på att köpa en begagnad moped? Då finns det en del saker som kan vara bra att kolla upp först.

Det första och viktigaste som du bör kolla upp är om mopeden är stulen. Kolla om ramnumret finns kvar eller om det är bortfilat. Jämför sedan ramnumret mot numret i registreringspapperena, stämmer de överens? Om de gör det kan du köpa mopeden med gott samvete.

Det är även bra att testköra en begagnad moped innan du köper den. Under testkörningen har du möjlighet att upptäcka eventuella problem med till exempel motorn eller bromsarna. Testa också att gasa upp till maxfart; en otrimmad moped ska inte kunna gå fortare än 50 kilometer i timmen.

Andra saker som är bra att ta reda på:

  • Fråga om mopeden är eller har varit trimmad. En trimmad moped omfattas inte av någon försäkring, men trimmade mopeder kan ändras tillbaka så att de blir otrimmade.

  • Fråga när mopeden servades senast och om det finns delar som bytts ut. Be om att få med alla originaldelar i så fall.

  • Fråga hur många ägare mopeden har haft och kontrollera hur långt den gått.

  • Ta reda på om mopeden är registrerad.

  • Kontrollera däckens mönster, är de tillräckligt djupa? Fungerar lyktorna? Hur ser lacken ut? Om det brister på någon av de här punkterna kan du förhandla ner priset, eftersom det kan komma att bli en extra kostnad för dig.

5 tips när du ska välja moped

Så vilken moped ska man köpa? Här ger vi dig fem tips som du kan tänka på inför ditt val av moped.

1. Hur vill du köra? Ska du bara köra korta sträckor eller pendla till och från jobbet? Vill du kunna skjutsa någon på mopeden och kunna köra på cykelvägar? Det är framförallt frågan om du vill kunna köra på cykelvägar som avgör vilken mopedklass du ska välja.

2. Vilken motortyp vill du ha? Du kan välja mellan en 2-taktsmotor, 4-taktsmotor eller elmotor. En 2-taktsmotor har lite högre effekt, medan en 4-taktsmotor har en jämnare motorgång och är miljövänligare. Elmotorn är miljövänlig, tyst och har på senare tid fått mycket bättre räckvidd, dessutom är de billiga i såväl drift som underhåll.

3. Är mopeden lätt att serva? Din moped ska servas regelbundet och om något skulle gå sönder så är det en klar fördel om det är relativt lätt att få tag på reservdelar. Läs på om olika mopedmärken och kolla hur det är med reservdelar och service. Då undviker du att en billig moped blir dyr i längden om den inte går att reparera.

4. Hur mycket får den kosta? Det är en god idé att sätta en budget innan du ska välja moped. En moped kan kosta alltifrån ett par tusenlappar till uppemot 40 000 kronor.

5. Behöver du förvaringsutrymme? Fundera på om du behöver extra förvaringsutrymme innan du bestämmer dig för vilken moped du ska köpa. Du kanske vill ha möjlighet att förvara en väska, jacka, kedjelås eller liknande i förvaringsboxen under sadeln.

Läs även: Försäkra din lätta eller tunga motorcykel

Välj rätt mopedförsäkring

Alla fordon i trafiken måste enligt lag ha en trafikförsäkring, så oavsett vilken moped du väljer måste du ha en försäkring för att få köra den på vägarna.

Trafikförsäkringen är det mest grundläggande skyddet som täcker skador på förare, passagerare och medtrafikanter, samt skador på andras egendom – till exempel om du kör in i någons bil. Däremot täcker den inte skador på din egen moped. Vill du ha ett skydd som även täcker skador på din egen moped ska du välja antingen en halvförsäkring eller helförsäkring.

Något som är värt att tänka på är att mopedförsäkringen inte gäller för trimmade mopeder.

Jämför mopedförsäkring

Innan du tecknar din mopedförsäkring är det viktigt att du jämför mopedförsäkringar. Tänk på att inte bara jämföra priset på försäkringen, utan utgå ifrån vad du vill ha för försäkringsskydd. Något som kan vara bra att jämföra är exempelvis självriskerna eller högsta ersättningen för rättsskyddet. Allt för att du ska hitta den bästa mopedförsäkringen för dig till ett bra pris!

Du vet väl förresten att vi på Zmarta erbjuder en alldeles egen mopedförsäkring som du kan komplettera till din trafikförsäkring, oavsett vilket försäkringsbolag du har?

Fler i samma kategori

Se alla
Rosaklädd tjej står bredvid vit vespa längs vägen vid en äng.
Mopedförsäkring Helförsäkring för moped
Vad är en helförsäkring för moped och när är den det bästa alternativet? Lär dig mer helförsäkring för moped.
Vit vespa parkerad mot en tegelvägg.
Mopedförsäkring Halvförsäkring för moped
Vi berättar vad en halvförsäkring för moped ersätter och när det är det bästa alternativet för din moppe!
Grön vespa parkerad längs en stenvägg
Mopedförsäkring Trafikförsäkring för moped
Ta reda på vad en trafikförsäkring för moped är och när det är det bästa alternativet.