Mopedförsäkring

Helförsäkring moped

2022-07-27 Angelica Lindberg
Rosaklädd tjej står bredvid vit vespa längs vägen vid en äng.

En helförsäkring har det mest omfattande skyddet du kan köpa till din moped. Förutom skyddet från trafik- och halvförsäkringen täcker den även skador på karossen, till exempel lackskador. Här går vi igenom varför du ska välja att teckna en helförsäkring och när du hellre ska teckna en annan försäkringsnivå för din moped.

Ska jag välja halv- eller helförsäkring till min moped?

Vilken försäkringsnivå du ska välja beror lite på hur mycket din moped är värd.

Skillnaden mellan en helförsäkring och en halvförsäkring är att helförsäkringen även innehåller en vagnskadeförsäkring. Det betyder att den även ersätter skador på mopedens kaross, som exempelvis skador på lacken. I övrigt innehåller de båda försäkringsnivåerna samma skydd.

Fortfarande osäker på vilken försäkringsnivå du ska välja? Här nedan ger vi dig fler exempel på när det kan vara bra att välja det ena framför det andra.

Priset – inte så stor skillnad

Prisskillnaden mellan en halv- och helförsäkring är oftast inte många hundra kronor per år. Den stora skillnaden blir om du bara väljer att trafikförsäkra fordonet (vilket är ett måste enligt lag).

Eftersom skillnaden är så liten mellan en halv- och helförsäkring väljer många att helförsäkra mopeden.

Ekonomiskt skydd – stor skillnad

Väljer du att teckna en helförsäkring får du det mest heltäckande försäkringsskyddet som går att få till din moped. Trots att skillnaden i pris inte är speciellt stor ökar det ekonomiska skyddet betydligt, i och med att du även får en vagnskadeförsäkring.

Det innebär att du kan få ersättning för i stort sett alla skador som sker på mopeden. Det gäller vid kollision, om någon saboterar den eller om du själv tappar den så att den får en lackskada.

Även om det inte kostar lika mycket att reparera mopeder som bilar så kan reparationskostnaderna bli relativt höga. Då kan det vara bra att teckna en helförsäkring för att undvika alltför höga reparationskostnader.

Varför inte välja helförsäkring?

Det är framförallt om du har en begagnad moped som inte är värd så mycket som en helförsäkring inte är ekonomiskt försvarbart. Detta med tanke på att självrisken kan vara lika stor som värdet på mopeden. Ett av de större försäkringsbolagen har exempelvis en självrisk för EU-moped på 4 000 kr för vagnskador. Att behöva betala 4 000 kr i självrisk för en moped som köpts in för samma summa är det väldigt få som vill göra. Det är i dessa fall som många väljer att endast teckna en trafikförsäkring.

Hur får jag en billig mopedförsäkring?

Det finns några klassiska vägar att gå för att få det bästa priset på din mopedförsäkring.

Jämför priset – en gång till

Att man kan spara stora summor på att jämföra försäkringar är nog alla medvetna om. Men trots det är det inte alla som gör en grundlig jämförelse. Att ringa 2–3 försäkringsbolag är en väg att gå, att jämföra online via en jämförelsetjänst som mängder av försäkringsbolag är sammankopplade med är en helt annan. Första steget är alltså att jämföra flera olika försäkringsbolag.

Nästa steg inom prisjämförelsen handlar om att göra det med jämna mellanrum. Det måste inte ske varje år, men att ha en moped i 5–10 år utan att undersöka om du fortfarande har ett billigt försäkringsalternativ är fel väg att gå. Genom en snabb jämförelse (2–3 minuter) kan du se om den försäkring du en gång tecknade fortfarande är en av de billigaste på marknaden.

Registrera rätt

Det finns två försäkringsklasser av mopeder i Sverige. Det är EU-moped och moped. EU-mopeden är den vanligaste och med denna får du köra i biltrafik med en hastighet av 45 kilometer i timmen. Dessa måste även ha registreringsskylt. Den som enbart kallas för ”Moped” i försäkringssammanhang får enbart köras i max 25 kilometer i timmen och då inte på bilvägar. Genom att de får framföras på olika ställen samt att de är olika stöldbegärliga är skillnaden på försäkringspremien ganska stor.

Pausa mopedförsäkringen

Det är få som åker med sin moped på vintern. Det betyder att den oftast står i ett låst garage under 4–5 månader per år. Vissa bolag har årsförsäkring vilket gör att man betalar för helår oavsett om mopeden inte används hela året. Andra ger möjlighet till att pausa försäkringen under de månader som den enbart står. Man behöver då bara kontakta Transportstyrelsen för att ställa av mopeden och automatiskt går det då ett meddelande till försäkringsbolaget som stoppar aviseringarna till mopedägaren. När man sedan ställer på mopeden igen blir försäkringsbolaget informerat och försäkringen börjar gälla igen.

Fler i samma kategori

Se alla
Grön vespa parkerad längs en stenvägg
Mopedförsäkring Moped Trafikförsäkring
Lär dig mer om innehållet i en trafikförsäkring för moped och när det är det bästa alternativet för din moped.
Vit vespa parkerad mot en tegelvägg.
Mopedförsäkring Moped Halvförsäkring
I samband med att du köper en moped ska du alltid teckna en mopedförsäkring från första dagen du står som ägare av moped ...
Rosa vespa parkerad längs en husvägg.
Mopedförsäkring Vilken moped ska man köpa?
Många drömmer om att köpa moped. Förutom att det är ett populärt färdmedel för unga är mopeden också ett smidigare, milj ...