MC-försäkring

Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor

2023-03-03 Angelica Lindberg
Harley Davidson motorcykel vid strand i motljus.

Priset på motorcykelförsäkringen bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat utifrån var du bor. Därför kan priserna skilja sig åt mellan länen. Så här mycket kostar mc-försäkringen där du bor!

På 5 minuter eller mindre får du veta hur mycket en mc-försäkring kostar i de olika länen och varför priserna skiljer sig åt. Dessutom tipsar vi dig om hur du får en billigare motorcykelförsäkring!

De billigaste och dyraste länen att försäkra motorcykeln

En mc-försäkring kostar i genomsnitt 3 071 kronor per år i Sverige. Men snittpremierna skiljer sig åt mellan länen. I tabellen nedan kan du se de genomsnittliga priserna för mc-försäkringen uppdelat på län. Det är påfallande jämnt mellan länen – majoriteten av dem har en snittpremie som ligger strax över eller under 3 000 kronor.

Ett undantag är Kalmar län (A). Med en snittpremie på 2 057 kronor har de den billigaste mc-försäkringen i hela Sverige! Därefter hittar vi Västerbotten (B) och Västernorrlands län (C) med snittpremier på 2 256 respektive 2 513 kronor.

Som väntat ligger Stockholm (D) bland de dyraste länen. Där kostar mc-försäkringen i snitt 3 874 kronor, tätt följt av Västra Götalands län (E) som endast är en krona dyrare. Men allra dyrast är det i Uppsala län (F) där snittpremien ligger på 3 909 kronor.

Anledningen att det är dyrare att försäkra sin motorcykel i storstadsregionerna är bland annat för att stöld- och skaderisken är högre där. Men priserna påverkas även av hur gammal du är och vilken motorcykel du har. Men det finns sätt att sänka sin försäkringspremie. Läs våra tips nedan!

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Snittpremie för mc-försäkring uppdelat på län

Län

Snittpris (kr)

Blekinge

3 522

Dalarna

2 945

Gävleborg

2 853

Halland

2 860

Jämtland

2 584

Jönköping

2 776

Kalmar

2 057

Kronoberg

3 282

Norrbotten

2 986

Skåne

3 425

Stockholm

3 874

Södermanland

2 574

Uppsala

3 909

Värmland

3 295

Västerbotten

2 256

Västernorrland

2 513

Västmanland

3 299

Västra Götaland

3 875

Örebro

3 699

Östergötland

2 865

Snittpris

3 071

*Data från Zmarta Försäkringar 2021.

Läs även: Försäkra din lätta eller tunga motorcykel

7 tips som sänker premien på din mc-försäkring

Är du inte helt nöjd med din försäkringspremie? Du kan sänka premien på din mc-försäkring med hjälp av flera olika knep. Här listar vi några av dem!

1. Jämför din mc-försäkring regelbundet

Försäkringspremien kan ändras med tiden. En försäkring som var billig när du köpte den behöver inte vara det bästa alternativet året därpå. Därför kan det löna sig att jämföra mc-försäkringen en gång om året.

Att jämföra på egen hand är tidskrävande och krångligt. Men med en jämförelsetjänst som Zmarta kan du jämföra flera olika försäkringsbolag samtidigt – snabbt och enkelt! Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter i vårt formulär så får du dina prisförslag. Det är självklart kostnadsfritt och du binder inte upp dig på något.

2. Skaffa en avställningsbar mc-försäkring

Om du bara kör motorcykel i 1–3 månader om året kan det löna sig med en avställningsbar mc-försäkring. En avställningsbar mc-försäkring omvandlar din halv- eller helförsäkring till en avställningsförsäkring under ett visst antal månader och kan på så vis sänka försäkringspremien.

Kör du motorcykel i mer än tre månader om året bör du däremot överväga att teckna en året-runt-försäkring.

3. Använd skyddsutrustning och garage

Du kan få ett lägre pris på din mc-försäkring om du ökar säkerheten genom att använda skyddsutrustning. Alla försäkringsbolag kräver att förare och passagerare använder hjälm, eftersom det finns lag på det. Men en del försäkringsbolag ger även rabatt om föraren alltid har på sig giltiga mc-kläder. Alla försäkringsbolag erbjuder inte rabatt för detta, därför är det en viktig punkt att kontrollera innan du tecknar din försäkring.

Många försäkringsbolag kan också erbjuda dig lägre premie om du håller din motorcykel inlåst i ett garage under nattetid. Finns det dessutom ett larm på garaget kan även det sänka premien.

4. Samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag

Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du samlar flera av dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Du kan till exempel få 10 % rabatt om du har två försäkringar hos ett visst bolag, eller 20 % om du har tre eller fler försäkringar hos dem. Vissa försäkringsbolag kan även erbjuda andra förmåner för dem som väljer att samla sina försäkringar på ett och samma ställe, exempelvis förbättrade villkor.

Det kan också finnas andra fördelar med att samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag. Om du råkar ut för en skada där flera försäkringar är inblandade behöver du i de flesta fall bara betala en självrisk istället för flera. Dessutom är det smidigare att bara behöva ha kontakt med ett försäkringsbolag.

5. Låna inte ut din motorcykel

En del försäkringsbolag låter dig som ägare avgöra vilka som kommer att få köra motorcykeln. Det kan exempelvis vara alla i familjen, ingen under 25 år eller alla som vill låna den. Tänk på att ju fler och ju yngre personer som får köra den desto högre blir premien.

Alla försäkringsbolag erbjuder inte detta, men om det bara är du själv som kommer att köra motorcykeln kan det vara lönsamt att leta upp ett bolag som erbjuder detta.

Varför personer under 25 år får en högre premie beror på att försäkringsbolagen bedömer olycksrisken som högre för den gruppen, eftersom olycksstatistiken visar att unga förare är mer olycksdrabbade än mer erfarna förare.

6. Skaffa en märkesförsäkring

Många motorcykelmärken erbjuder mc-försäkringar som är anpassade för just deras modeller.

De här märkesförsäkringarna är oftast både billigare och bättre eftersom de innehåller ett väldigt omfattande skydd till ett lägre pris. I de flesta fall ingår alla tilläggsförsäkringar och du får ett rabatterat pris jämfört med andra bolag.

Alla reparationer sker på en märkesverkstad och många gånger erbjuds även en reducerad självrisk.

7. Teckna en veteranförsäkring till din veteranmotorcykel

Om du har en motorcykel som är 30 år eller äldre så kan du med fördel teckna en veteranförsäkring eller en retroförsäkring. De här försäkringarna är mycket bättre än alla andra alternativ på marknaden.

Veteranförsäkringar brukar ha låga självrisker och helförsäkringen brukar kosta någonstans mellan 500–1 000 kronor per år.

Läs även: Vilken moped ska man köpa?

Så har vi tagit fram statistiken

Statistiken som vi redovisar i artikeln är hämtad från Insplanets databas och avser tecknade mc-försäkringar hos Insplanet under 2021. Insplanet går numera under namnet Zmarta Försäkringar.

Siffrorna visar ett genomsnitt av samtliga omfattningar på försäkringarna tillsammans, det vill säga trafik-, halv- och helförsäkring.

Försäkringspremierna bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat

  • din ålder

  • hur och var du bor

  • om du tänkt låna ut motorcykeln.

Försäkringsbolagen tittar på de här sakerna för att kunna bedöma vilken riskgrupp du tillhör, för att därefter kunna ge dig ett pris på din mc-försäkring. Statistiken ger därför endast en fingervisning av hur snittpremierna ser ut runtom i landet.

Jämför mc-försäkringar via Zmarta för att se vilka priser som är aktuella för just dig.

Fler i samma kategori

Se alla
Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
MC-försäkring Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
För att få köra en motorcykel måste du ha rätt körkortsbehörighet och teckna en trafikförsäkring till fordonet. Motorcyk ...