Hemförsäkring

Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?

2023-03-10 Angelica Lindberg
Två vildsvin som bökar i snön.

Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det vara lättare att hitta mat än på din tomt? Fågelmat, fallna äpplen och en kompost blir till ett buffébord för ett hungrigt vildsvin.

På 4 minuter eller mindre får du veta vad hem- och villaförsäkringen täcker när det kommer till vildsvinsskador, hur du kan hålla vildsvinen borta och hur du kan laga en uppbökad gräsmatta.

Vildsvinsskador – Så gäller försäkringen

Vildsvin blir allt vanligare och det leder till att de söker nya marker för att böka upp och leta efter mat. Det betyder att din gräsmatta kan vara nästa smörgårdsbord som får sätta livet till.

Tyvärr är det så att försäkringsbolagen sällan ersätter skador som uppstått på grund av vildsvin. Men du kan få ersättning för skadorna om du tecknat en extra tilläggsförsäkring.

Om ett vildsvin däremot skulle ha tagit sig in i din bostad och förstört ditt golv täcks det av din villaförsäkring. Och skulle det vara så att ett vilddjur tagit sig in i din bostad och förstör saker som din soffa och tv krävs det att du har en hemförsäkring för att få ersättning för skador. En så kallad villahemförsäkring.

Vissa försäkringsbolag kan betala ut ersättning för skadade trädgårdar, men då måste det vara i ett område där det normalt inte finns några vildsvin.

Bökande vildsvin leder till dyra skador

Enligt Svenska jägareförbundet fälldes cirka 120 000 vildsvin under jaktsäsongen 2021/2022. Vildsvin kostar mer än en halv miljard kronor i skador varje år för lantbrukare och försäkringsbolagen.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har vildsvinspopulationen ökat kraftigt sedan 80-talet och idag finns det uppskattningsvis minst 300 000 vildsvin i Sverige.

Hur håller man vildsvinen borta?

Vill du skrämma bort vildsvin från din tomt? Först och främst måste du göra det så svårt som möjligt för vildsvinen att ta sig in på din tomt.

Vildsvin är som mest aktiva under natten, därför kan ett skydd som inte kräver din uppmärksamhet vara ett bra alternativ. Bor du i ett utsatt område kan det därför vara hög tid att investera i ett stängsel. En rekommendation är att du skaffar ett elstängsel som håller borta både vildsvin och andra vilda djur. Men ett vanligt villastängsel fungerar lika bra för att hålla vildsvinen borta. Eftersom vildsvin inte är lika graciösa som rådjur och inte hoppar lika bra hålls de effektivt ute från din gräsmatta av ett stängsel.

5 tips som håller vildsvinen borta

  1. Placera fågelborden eller maten högt. Gärna långt ifrån fastigheter eller bruksytor. Detsamma gäller kompostutrymmen.

  2. Använd kompostkärl med bra förslutning, istället för att låta den stå öppen.

  3. Rensa upp fallfrukten från trädgården.

  4. Skräm svinen! Gärna innan de vant sig vid din närvaro.

  5. Om du har möjlighet: investera i ett stängsel.

Om du tänkt försöka skrämma bort vildsvinen – tänk på att göra det så fort som möjligt. Vildsvin är inte alls lika lätta att bli av med när de vant sig vid en människas närvaro.

Tänk på det här!
Om du bor nära en trafikerad väg, placera inte fågelbord och dylikt i närheten av vägen för att undvika trafikolyckor.

Laga gräsmatta efter vildsvin

Har du fått gräsmattan helt förstörd av vildsvin? Vildsvin kan utan problem böka sönder en hel gräsmatta under endast en natt. Under grästäcket finns växtrötter och annat som vildsvinen gärna äter upp – och de förstör gräsmattan på ett nafs för att komma åt godsakerna.

Gör så här för att laga gräsmattan:

  • Räfsa över jorden och jämna till marken.

  • Ta bort tuvorna som ligger löst och grundgödsla med trädgårdsgödsel.

  • Räfsa och kör över med en gallervält.

  • Så nytt gräs och lägg odlingsväv över sådden så att det går fortare.

  • Är det väldigt ojämnt får du köra med en jordfräs och sedan jämna till och så nytt.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.