Hemförsäkring

Försäkra din cykel

2022-07-12 Angelica Lindberg
Försäkra din cykel

En cykelförsäkring ingår i alla hemförsäkringar och kan ersätta dig om din cykel blir stulen. Men maxbeloppet som du kan få tillbaka skiljer sig kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. Har du en dyrare cykel kan du i värsta fall förlora mer än halva värdet på den – helt i onödan! Vi tipsar dig om vad du ska tänka på när du jämför cykelförsäkringar.

Cykelstöld vanligaste egendomsbrottet

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är cykelstöld ett av de vanligaste egendomsbrotten och drabbar omkring 6 % av alla hushåll. Det är främst under våren och sommaren som stölderna sker då det finns gott om cyklar ute.

Några cyklar som är extra eftertraktade är de dyra elcyklarna. Det är inte ovanligt med elcyklar som kostar över 20 000 kronor. Om du har lagt ut så mycket pengar på din cykel vill du säkert få ersättning för cykelns totala värde om den blir stulen.

Men faktum är att en del försäkringsbolag har ett maxbelopp på endast 10 000 kronor, vilket innebär att du kan förlora mer än halva värdet på cykeln. Därför är det viktigt att du jämför försäkringsvillkoren i olika hemförsäkringar och väljer en hemförsäkring som stämmer överens med vad dina saker är värda.

Jämför villkoren för cykel i hemförsäkringen

Det är inte bara maxbeloppet du bör kolla på när du jämför hemförsäkringar. Här har vi samlat några frågor du bör ställa dig när du jämför försäkringsvillkoren för din cykel.

Läs även: Cykelstöld: så här anmäler du din cykel stulen och får ersättning

Stämmer maxbeloppet med värdet på cykeln?

Maxbeloppet som du kan få om din cykel blir stulen varierar kraftigt hos olika försäkringsbolag. Vissa hemförsäkringar har ett maxbelopp på 10 000 kronor medan andra har 100 000 kronor som maxbelopp. För många räcker ett maxbelopp på 10 000 kronor, eftersom en genomsnittlig cykel sällan kostar mer än så. Men har du en dyrare cykel räcker inte beloppet särskilt långt. Exempelvis kan en elcykel kosta mellan 7 000–40 000, men vissa modeller kan även kosta betydligt mer än så.

Hur mycket minskar värdet på cykeln enligt försäkringsbolaget?

En annan sak som är viktig att veta är att försäkringsbolagen uppskattar ett så kallat begagnatvärde på din cykel när den blivit stulen, för att räkna ut vad du ska få i ersättning. En cykel kan tappa mycket i värde på bara några år, sett ur försäkringsbolagens vinkel, men hur snabbt och hur mycket värdet sjunker varierar. Ett par försäkringsbolag värderar din cykel som ny i upp till två år efter köptillfället.

Hur hög är självrisken?

Många försäkringsbolag tar ut en självrisk på mellan 20–25 % av cykelns värde, medan andra försäkringsbolag bara tar ut en grundsjälvrisk som brukar ligga någonstans mellan 900 och 1 800 kronor. Tänk igenom vilken självrisk du är beredd att betala om cykeln skulle bli stulen.

Ingår allriskförsäkring i hemförsäkringen?

För att få ersättning för skador på cykeln, om du exempelvis har cyklat omkull, behöver du ha en allriskförsäkring (även kallad drulle). Hos vissa försäkringsbolag ingår det en allriskförsäkring i hemförsäkringen, andra bolag erbjuder det som ett tillägg. Tänk därför på att jämföra slutpriset på försäkringen när du lagt till eventuella tilläggsförsäkringar. Blir det billigare att välja en försäkring där allrisk ingår eller när du väljer det som tillägg?

Omfattas elcykeln av hemförsäkringen?

En elcykel klassas som en vanlig cykel om motorn endast går igång när trycket från tramporna ökar och om motorn stängs av när du kommit upp i en hastighet av 25 kilometer i timmen. Dessutom får motorn bara ha en maxeffekt på 250 watt. Elcyklar som uppfyller dessa krav omfattas alltså av hemförsäkringen precis som en vanlig cykel. Men om elcykeln har en högre effekt än 250 watt kan den klassas som en moped och behöver då försäkras som en moped.

Läs även: Vilka försäkringar gäller för elscooter?

Behöver du en tilläggsförsäkring till cykeln?

Om cykelns värde överstiger maxbeloppet som försäkringen betalar ut om cykeln blir stulen behöver du en tilläggsförsäkring. Vissa försäkringsbolag har tilläggsförsäkringar för värdesaker då du själv väljer till vilket belopp du vill försäkra din värdesak för.

Köper du din cykel i en cykelaffär är det vanligt att du erbjuds att teckna en extra cykelförsäkring. Den är vanligtvis gratis under de första månaderna och kan vara ett alternativ om skyddet i hemförsäkringen inte täcker cykelns fulla värde. Men har du en vanlig cykel räcker i de allra flesta fall skyddet i din hemförsäkring – speciellt om allrisk ingår.

Kom ihåg att du bara får ersättning från försäkringsbolagen om du har låst din cykel vid tidpunkten då den blev stulen. Tänk på att välja cykellås med omsorg.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.